Moeder zijn volgens Lisanne!

Je krijgt een kind en dan ben je ineens moeder. En er is niemand die je vertelt hoe je dat moet doen. Of nou ja, ongevraagd advies krijg je natuurlijk overal. Hoe dan ook, moeder zijn is iets heel persoonlijks en iedere vrouw doet dat op haar eigen manier. In de blogserie ‘Moeder zijn volgens…’ beantwoorden moeders de vragen van andere moeders. Want hoe doet zij dat hele moeder zijn nou eigenlijk? Vandaag lees je ‘Moeder zijn volgens Lisanne’.

Wie ben jij, hoe ziet jouw gezin eruit, wat voor werk doe je en wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben Lisanne, getrouwd met Michael en wij hebben 2 dochters: Eva van 8 jaar en Sara van 5 jaar. Ik sta op dit moment voor de klas, 2 dagen voor groep 3 en daarnaast heb ik werk ik als zzp’er als fotograaf voor vrouwelijke ondernemers. 
Maar in september start ik in de IT en ga ik echt een hele carrièreswitch maken.

In mijn vrije tijd heb ik veel wisselende hobby’s. Ik ga graag op pad de natuur in maar vind het ook heerlijk om gewoon op de bank te zitten met een boek. Ik speel graag spelletjes en ben veel creatief bezig, soms vind ik het ook gewoon fijn om onder een dekentje een serie te bingen.

Wat vind je het leukst of meest verrassend aan het moeder zijn? Wat heb je ervan geleerd?

Het leukste vind ik dat, zeker nu ze groter worden, we steeds meer dingen kunnen ondernemen met ze. Verrassend vind ik hoe je jezelf tegenkomt in het moeder zijn, allebei de meiden lijken qua karakter op mij dus dat is wel een spiegel die me steeds voorgehouden wordt.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk of eigen onderneming?

Ik kader de dingen graag, als ik aan het werk ben dan ben ik 100% aan het werk en als ik thuis ben, dan ben ik daar alleen mee bezig. Op die manier houd ik overzicht en de innerlijke rust 😉 Dus werk dat echt gekaderd kan worden is voor mij heel belangrijk, vandaar de carriereswitch want in het onderwijs komt er altijd van alles tussendoor en het stopt ook niet als de werkdag om is. Er zijn altijd wel dingen te doen of afspraken die in de avonduren en op niet-werkdagen vallen.

Mijn meiden gaan naar school dus ik werk voor mijn eigen onderneming onder schooluren. Daarnaast hebben we een groot sociaal vangnet en een BSO dus qua opvang is het altijd wel goed geregeld.

foto door Carina de Jong

Hoe vaak neem jij bewust tijd voor jezelf? En wat doe je dan het liefst?

Wanneer ik het nodig heb. Dat kan een avondje met vriendinnen zijn of een avondje sporten. Soms vind ik het ook fijn om in het weekend even een rondje te skeeleren alleen, of met de camera op pad te gaan. Als ik merk dat ik het nodig heb, pak ik soms ook een dagdeel voor mezelf als de meiden op school zitten.

Laat je je kinderen klusjes in huis doen?

Ja, ze ruimen in ieder geval de tafel af na het eten en hun eigen kamer regelmatig op (met flinke tegenzin). De oudste brengt ook regelmatig het glas en de statiegeldflessen weg, dan heeft ze gelijk weer zakgeld 😉

Ik laat ze ook steeds vaker helpen met eten maken, dan snijden ze bijvoorbeeld de groenten of andere ingrediënten die makkelijk te snijden zijn.

Af en toe hebben ze spontaan zin om klusjes te doen, dan pakken ze de stofzuiger, de Kärcher Windowvac of de schoonmaakdoekjes. Dat het dan voor de helft gebeurt vind ik geen probleem. Ik vind het belangrijker dat ze af en toe verantwoordelijkheid pakken en het op die manier leren, dan dat het 100% gebeurt zoals ik dat het liefste wil.

Hoe ga je om met de verschillende interesses van je gezinsleden? 

Over het algemeen hebben we gelukkig wel dezelfde interesses, dus dat is niet echt een issue bij ons. Ik neem wel heel bewust soms maar 1 van de 2 meiden mee op stap, zodat die ook alle aandacht krijgt. Met de oudste doe ik dan wel echt dingen die voor de jongste wat minder geschikt en interessant zijn.

In lange vakanties, zoals de zomervakantie die eraan komt, laat ik ze zelf ook activiteiten kiezen die ik dan inplan in de weken.

Zitten jij en je partner op één lijn wat betreft de opvoeding? Waarin verschillen jullie?

Ja, over het algemeen wel. Al geef ik ze soms iets vaker hun zin dan hij, maar meestal overleggen we wel eerst samen voordat we (grote) dingen toezeggen.

Hoe ziet het avondeten er bij jullie uit? 

Ik heb echt een hekel aan lang in de keuken staan, dus meestal eten we heel makkelijk. Iets dat vlug klaar is en iedereen lekker vindt. Ook qua het leegeten van borden ben ik heel makkelijk. Ik vind altijd wel dat ze van alles iets moeten proeven maar als ze het niet lusten of vol zitten, dan eten ze t niet. Er is dan geen vervanging, je eet wat er is, of je eet niks. Na een lange dag heb ik ook niet zo’n zin in n hoop gedoe en strijd en dit gaat eigenlijk altijd wel prima.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag van je kinderen? 

Ik spreek ze er altijd wel op aan, soms moet ik een paar keer waarschuwen maar over hett algemeen gaat hett wel goed na 1 waarschuwing. Als ze echt door blijven gaan met ongewenst gedrag, zet ik ze vaak even apart, bijvoorbeeld op de trap. Daarna spreken we het samen uit.

Als ze echt te ver gaan, bijvoorbeeld elkaar pijn doen of zomaar ergens naar toe gaan zonder te laten weten waar ze zijn, dan volgt er wel gelijk een time out of een straf. Vaak kiezen we wel een straf die past bij het ongewenste gedrag. Sorry zeggen of een tekening maken voor diegene als ze iemand pijn gedaan hebben, of een tijdje niet meer buiten spelen als ze zomaar aan de andere kant van het dorp geweest zijn zonder toestemming bijvoorbeeld.

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Ruzies uitpraten, veel knuffelen en vertellen wat je waardeert aan je kinderen, regelmatig echt even de tijd nemen om samen iets te doen.

Wat doe jij als je het hele ouderschap even niet meer trekt?

Dan neem ik zelf een time out 😉 
Als ik alleen met de kinderen ben, dan ga ik even douchen bijvoorbeeld. Als we samen zijn, dan ga ik op dat soort momenten een rondje skeeleren.

Vorig jaar ben ik burn out geraakt. Ggelukkig was Michael in die periode vrij en veel thuis aan het werk. Toen kon ik ook echt even alleen een rondje wandelen of op bed liggen.

Ik heb ook A(D)HD, daardoor ben ik af en toe intens overprikkeld. Dit geef ik aan, en dan is het ook prima als ik me even terugtrek. De meiden hebben hier zelf ook af en toe behoefte aan en iedereen accepteert het van elkaar als iemand even alleen wil zijn op haar slaapkamer.

Ik denk dat het belangrijk is om naar je eigen grenzen te luisteren en dit ook goed te communiceren naar elkaar, en aan te geven waar je behoefte aan hebt. Doordat ik dit zelf doe, merk ik dat de meiden dit overnemen. Ik vind het wel fijn dat ze op deze leeftijd al leren om naar zichzelf te luisteren en aan te geven wat ze willen.

Hoe ga je om met ongevraagd advies?

Dat gaat het ene oor in, het andere oor uit.
Just smile and wave 😉

Soms kan het me wel even dwars zitten en me onzeker maken maar ik heb altijd al duidelijk voor ogen gehad hoe ik mijn opvoeding wil inrichten en wat voor volwassenen ik uiteindelijk wil ‘afleveren’. Daarnaast kent niemand mijn kinderen beter dan wij zelf en zijn ze zelf inmiddels ook vrij eigenwijs en eigengereid. Daar hoeft niemand zich in te mengen 😉

Ze doen zelf inmiddels ook van die heerlijke uitspraken als ‘zo zijn wij gewoon’ en ‘zo werkt dat in ons gezin’. Daarnaast vertellen ze allebei regelmatig hoe blij ze zijn dat ze in ons gezin geboren zijn, en dat we een fijn en gelukkig gezinnetje zijn met elkaar. Dat is voor mij het allerbelangrijkste en helpt ook om ongevraagd advies lekker naast me neer te leggen.

Neem even de ruimte om alle andere moeders een stukje ongevraagd advies mee te geven:

Bedenk wat jij je kinderen mee wilt geven, hoe wil je dat ze later als volwassene zijn? Is voor jou bijvoorbeeld zelfstandigheid heel belangrijk, of structuur en zorgvuldigheid? Opvoeden kan op heel veel verschillende manieren, maar uiteindelijk gaat het om wat je ze meegeeft voor later. Ik denk, dat als je dat helder hebt voor jezelf, het helpt met keuzes maken én met ongevraagd advies van anderen naast je neer te leggen. Voor mij helpt het in ieder geval wel om een soort van koers te hebben 🙂 

Daarnaast, go with the flow, iedereen is anders en elk kind ook. We proberen allemaal het beste voor onze kinderen te doen, en daar gaat het om.

Ingezonden vraag: Heb jij altijd al moeder willen worden?

Dat is iets waar ik nooit over heb getwijfeld!

Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de moeder in de volgende ‘aflevering’?

Wat heb jij geleerd om los te laten in het moederschap of in de huishouding?

Heb je nog een leuke volgtip wat betreft opvoeding en ouderschap?

Ik volg heel veel ADHD accounts, dat helpt om mijn eigen ‘eigenaardigheden’ in perspectief te zetten, hier minder schuldgevoel over te hebben. Dat maakt mij wel een meer relaxte ADHD moeder 😉


Bedankt voor jouw inzending Lisanne! Vind je het leuk om meer van Lisanne en haar gezin te zien, volg haar dan op Instagram!

Moeder zijn volgens… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.

Sharing is caring!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.