Lees jij ook wel eens wat anders dan fictie? Naast dat ik het heerlijk vind om lekker weg te dromen bij een fictief verhaal, lees en luister ik steeds vaker non-fictie boeken, veelal van vrouwen. Een goed idee om eens 6 tips op een rij te zetten!
Het verschil tussen fictie en non-fictie
Iedere keer als ik de termen fictie en non-fictie voorbij zie komen, haal ik ze door elkaar. Ik verwar de termen eigenlijk altijd met echt en niet echt, terwijl ze juist het tegenovergestelde betekenen. Fictie betekent verzonnen en non-fictie is dan dus niet-verzonnen.
Met regelmaat deel ik op Mamagisch leuke boekentips. Veelal zijn dat heerlijke romans of thrillers waar je echt even lekker mee kunt wegkruipen. Toch lees ik tegenwoordig meer dan alleen fictieve boeken. Juist de non-fictie boeken trekken me de laatste tijd steeds meer. Meer van het echte leven, meer leren, meer interessante feitjes, noem het maar op. Daarom zet ik in deze blog 6 non-fictie boeken voor je op een rij die ik je zeker wil aanraden!
Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen – Eva Eikhout
Wat heb ik me plaatsvervangend geschaamd zeg, na het luisteren van dit boek. In ‘Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen’ neemt Eva, die je misschien wel kent van tv – ze is presentatrice bij BNN, je mee haar leven in. Een leven van een meisje (vrouw) die is geboren zonder volgroeide armen en benen, maar mét een goed stel hersens en een enorme bak doorzettingsvermogen. In haar verhaal neemt ze je echt mee in álle aspecten van haar leven. Van het opgroeien met een handicap, studeren, op jezelf gaan wonen, benodigde zorg en solliciteren tot hulp bij het naar de wc gaan en het hebben van seks. Yes, Eva vertelt heel openlijk over daten, one-night-stands en relaties. Want waarom zou daar een taboe op zitten?
De eerlijkheid en openheid waarmee Eva vertelt is zo’n eye-opener. Ze doet niet aan taboes en windt nergens doekjes om. Ook niet over de moeizame manier waarop de zorg voor mensen met een handicap is geregeld in Nederland. En hoewel ik best een aardig beeld heb hoe sommige dingen werken in zorgland, ben ik me kapot geschrokken over de bureaucratie en achterlijke regeltjes waar Eva dagelijks mee te maken krijgen. Dat ‘we’ zo omgaan met mensen, is echt te triest voor woorden.
Een 100% aanrader, dit boek.
Mama huilt harder – Leslie Keijzer
Ik heb eerder al een uitgebreide blog geschreven over dit boek, en naar mijn idee verdient het dat ook. In Mama huilt harder laat Leslie Keijzer, bekend van diverse realityshows, zichzelf van haar gevoeligste kant zien. Van eerlijk opbiechten dat je mentaal in de knoop zit en uitweiden over je nogal rotte familiegeschiedenis tot een verbroken relatie omdat ze op een ander verliefd werd en toegeven dat je eigenlijk dusdanig in de knoop zit dat je niet meer voor jezelf of je kinderen kunt zorgen. Het is nogal wat.
In mijn eerdere blog over dit boek vertelde ik ook dat het bij mij nogal heftig binnenkwam. Al bij de proloog moest ik keihard huilen omdat ik mezelf zo herkende. Ik had het idee dat dit boek precies beschreef wat mij ooit is overkomen, maar waaraan bij mij nooit een naam is gegeven. Ik vond het zo fijn om te lezen dat een ander, die alles ogenschijnlijk zo goed voor elkaar heeft, óók worstelt. Niet dat je iemand anders zo’n rotgevoel gunt, maar die herkenning krijg je niet vaak.
Ik vind dit boek zo’n enorme aanrader voor elke moeder. Elke vrouw. Elke partner. Iedereen die ook maar een klein beetje te maken heeft met moeders met een (pasgeboren) baby. Zodat je wellicht ‘afwijkend’ gedrag vroegtijdig kunt herkennen en iemand kunt ondersteunen waar nodig.
Gun iedere kabouter zijn eigen muts – Aaf Brandt Korstius
Levenslessen waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Aaf Brandt Korstius is columniste en schrijfster en komt in Gun iedere kabouter zijn eigen muts terug op al die wijze zinnetjes die ze in haar notitieboekje heeft opgeschreven. Van het quoten van Katja Schuurman (‘Je kunt kiezen tussen ouder worden of doodgaan’) of de ultieme tip daardoor je het uitruimen van de afwasmachine of elk anders kutklusje niet meer zo erg zult vinden.
Een quote die ik zelf opschreef, ging over bescheidenheid en veelzijdigheid. Bescheidenheid is niet in maar één ding héél goed willen zijn, maar tevreden zijn met alle dingen die je een beetje kan. Veelzijdigheid is daarmee een kwestie van bescheidenheid en daarmee dus een deugd. Met andere woorden: je hoeft niet overal perfect in te zijn. Juist door overal niet perfect in te zijn, ben je veel leuker voor je omgeving.
Dit boekje staat vol met leuke, grappige en interessante columns die je handige tips geven, wijsheden en raad waarvan je nog niets wist dat je ze nodig had, maar nu niet meer zonder kan! Ik vond dit ontzettend leuk en is wat mij betreft ook echt een goed idee als cadeau!
Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie – Marian Mudder
Nog een boek waarvan ik dacht: had ik dit maar eerder gelezen want deze kennis had ik járen eerder willen hebben. Marian Mudder is bij het grote publiek bekend als rechercheur Vera Prins uit de serie Baantjer, maar dat Marian al meer dan tien jaar werkzaam is als coach/therapeut. Ze is EFT-behandelaar (Emotional Freedom Techniques) en mindfulness-trainer en is gespecialiseerd in angstproblematiek. En precies dat laatste is wat terugkomt in Wat ik eerder had willen weten.
De belangrijkste boodschap uit dit boek is namelijk dat al jouw gevoelens komen vanuit een reactie van je ego dat is gedreven door angst. Je bent bang om niet leuk vonden te worden, of niet interessant genoeg, niet slim genoeg, niet knap genoeg en ga zo nog maar even door. En hoewel je ondanks al die angsten een heel leuk mens kunt zijn, is het toch wel heel fijn om dat vervelende stemmetje van je ego te leren herkennen en simpelweg te kunnen zeggen: hou jij je kop even lekker! Hierdoor kun je je angst ontmantelen en vrijer leven zonder constante zelfkritiek en onzekerheid.
Ik heb het luisterboek geluisterd, waarin Marian zelf voorleest wat heel prettig was. Anderzijds, dit is een boek dat je wellicht er vaker even bij wilt pakken om een passage nog eens terug te lezen of om de oefeningen die het ook bevat te herhalen. Dat gaat in een luisterboek minder makkelijk.
Interessant voor iedereen die kampt met onzekerheid, een flinke dosis zelfkritiek en angsten. Ik vond het ontzettend leerzaam!
Laat maar. – Bettina Holwerda
Leg je inlegkruisje maar klaar, want Laat maar. van Bettina Holwerda laat je echt in je broek laten piesen van het lachen. Zeker als je al een paar kinderen op de wereld hebt gezet. In dit boek vertelt Bettina over haar eigen jeugd, haar coming-of-age en haar huidige relatie en realiteit. Hoewel ze zelf al een flinke staat van dienst heeft in de theaterwereld, is ze voor velen bekend als de vrouw van. Van zanger en acteur Jim Bakkum dus, die ze leerde kennen tijdens de musicalproductie Grease. Samen met hem heeft ze 3 kinderen. Tel daarbij een nogal chaotische persoonlijkheid bij op en je weet dat je herkenbare verhalen gaat lezen of luisteren.
Ik heb dit boek geluisterd. Het is ingesproken door Bettina zelf en dat is echt de kracht van het luisterboek. Je krijgt dan echt alles puur Bettina. De humor, de chaos en de vrouw die alles bij elkaar probeert te houden. Ik denk dat elke moeder zich in haar kan herkennen. Een vrolijke optekening van een realistische kijk op het leven met ups en downs, in een roze jasje, afgetopt met een flinke dosis glitter. Een topverhaal voor elke moeder!
Het hele dorp wist het – Rinke Verkerk
Iets heel anders dan het vrolijke boek hierboven is Het hele dorp wist het van Rinke Verkerk over het misbruik van een jong meisje door haar eigen opa. En waar seksueel misbruik gaande is, zijn er altijd drie partijen: het slachtoffer, de dader, maar zeker ook de omgeving. Rinke Verkerk is tegenwoordig journalist voor grote kranten en tijdschriften, maar woonde vroeger in het dorp waar dit misbruik gaande was. Maar hoe heeft het ooit zover kunnen komen dat iedereen in het dorp wist van het misbruik, maar dat niemand iets deed? Hoe kan het zijn dat niet de dader, maar juist het slachtoffer met de nek werd aangekeken? Hoe kan het in vredesnaam zo zijn dat haar eigen familie de andere kant op keek terwijl opa gewoon zijn gang ging?
Het hele dorp wist het is een optekening van een waargebeurd verhaal, waarbij Rinke, nu jaren later die vragen stelt, in gesprek gaat met het slachtoffer en maakt ze een reconstructie van het verhaal. Daarbij vraagt ze zich af of haar eigen rol wel juist is geweest. Ik vond dit boek, behalve gruwelijk vanwege het misbruik, heel interessant en leerzaam. Hoe kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat geen enkel kind in deze situatie terechtkomt? It takes a village to raise a child en het blijkt dat er ook een heel dorp voor nodig is om het veilig te houden. Als dat hele dorp dan maar niet wegkijkt.
Opvallend feitje
Ik zie nu eigenlijk pas dat alle boekkaften roze zijn. Het is dus wel duidelijk dat het marketingplan van non-fictie voor vrouwen op mij in ieder geval is geslaagd 😉 Hoe dan ook, ik heb op verschillende manieren van deze boeken genoten. Omdat het zo lekker herkenbaar was of juist omdat het zo absurd was of juist de manier waarop er woorden werden gegeven aan mijn gevoelens en ik me gezien voelde. Non-fictie lezen is wat mij betreft een hele welkome afwisseling van de ‘perfecte’ verhalen in de fictieve boeken. Gewoon vertellen zoals het is en ik denk dat we dat allemaal best wel kunnen gebruiken!
Veel leesplezier!
En, heb jij nog een goede non-fictie tip? Ik vind het leuk als je die in een reactie achterlaat!
Deze blog bevat affiliate links.