Sinds ik mezelf vorig jaar een Kobo e-reader cadeau heb gedaan, lees ik meer dan ooit tevoren. Hoewel ik nog steeds groot fan ben van de papieren boeken, vind ik een e-reader toch ook wel een aantal grote voordelen hebben. Sinds een jaar heb ik ook een Kobo Plus abonnement. En of ik vind dat Kobo Plus het geld waard is, lees je in deze blog!

Lezen op de e-reader of een boek?

Stápels boeken heb ik. Dozen vol staat er op zolder. Veelal nog uit de tijd dat e-readers nog niet hot en happening waren. En heel eerlijk, ik heb de aanschaf van een e-reader ook echt heel lang uitgesteld. Hoewel ik het namelijk heerlijk vind om een echt boek in mijn handen te hebben, de pagina’s om te slaan, te kunnen zien hoeveel progressie je hebt gemaakt en laten we natuurlijk de geur van een nieuw boek niet vergeten, ben ik inmiddels ook groot fan geworden van de digitale boeken. In eerste instantie las ik ze ook op mijn telefoon en iPad, maar van de eerste is het scherm te klein en de laatste word op een gegeven moment gewoon heel zwaar.

Om mijn huis niet helemaal uit te laten puilen van de boeken (en stiekem ook op mijn portemonnee een beetje te sparen, gaf ik mezelf vorig jaar een e-reader cadeau voor mijn verjaardag. Na lang wikken en wegen overigens. Want het is wéér een extra apparaat in huis. Maar nu ik ‘m eenmaal heb, wil ik ‘m zeker niet meer kwijt!

De e-reader neem ik echt overal mee naar toe. Tijdens een lange autorit, of als ik met de trein ga, maar ook naar de zwemles waar ik anders alleen maar op mijn telefoon bezig zou zijn. En dat is precies wat voor mij werkt. Juist met een ander apparaat in mijn handen zitten en niet steeds weer op mijn telefoon kijken. Zo kom ik tenminste aan lezen toe!

Mijn e-reader: Kobo Libra 2

Ik heb nu dus al zo’n anderhalf jaar een Kobo Libra 2 en ik moet zeggen: ik ben er echt heel tevreden over. Voor mij was de aanschaf van een e-reader echt wel een ding, want waarom zou ik nóg een apparaat in huis halen? We hebben al zoveel schermpjes liggen! Hoe dan ook, voor mij moest een e-reader wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste wilde ik sowieso een verlicht scherm aangezien ik het liefst lees als ik in bed lig. Het mooie aan deze e-reader is dat het scherm dus geen blauwlicht is en het dus heel rustig leest. Je kunt zelf de helderheid instellen maar in principe gaat dit automatisch. De Kobo Libra 2 heeft ook een waterdichte behuizing, dus lezen in bad of bij het zwembad is gewoon mogelijk zonder dat je bang hoeft te zijn voor spetterend water.

De Kobo Libra 2 heeft een touchscreen en knoppen om te bedienen. Deze functies kunt je door elkaar heen gebruiken, dus het is maar net wat je uitkomt. Overigens moet je zo’n touchscreen niet vergelijken met die van je telefoon. Het werk prima, maar is niet zo snel of gevoelig als een telefoonscherm. Om het scherm en de behuizing te beschermen kocht ik er een hoes met sleepcover bij. Dat wil zeggen dat wanneer je de hoes dicht doet, de e-reader automatisch op slaapstand gaat. Ik kocht de hoes via een wederverkoper op Bol en hoewel ik in eerste instantie de verkeerde kleur geleverd kreeg, werd dat gelijk opgelost en had ik de volgende dag mijn rosé-gouden hoes in huis. Zo’n hoes biedt naast bescherming ook nog eens diverse mogelijkheden om de e-reader neer te zetten en dat is toch ook wel heel praktisch gebleken!

De Kobo Libra 2 heeft ook de mogelijkheid tot het afspelen van luisterboeken, maar daar gebruik ik zelf liever mijn telefoon voor, aangezien ik die makkelijk met de autoradio kan koppelen, de plek waar ik het meeste luister.

Een Kobo Plus abonnement

Bij de e-readers van Kobo heb je de mogelijkheid om een Kobo Plus abonnement af te sluiten. Met zo’n abonnement kun je duizenden boeken gratis lezen. Het Kobo abonnement loopt via Bol.com. Je sluit via hen het abonnement af en daarmee kun je onbeperkt boeken lezen en/of luisteren (die beschikbaar zijn in de Kobo Plus bibliotheek). Met een abonnement kun je op 5 verschillende apparaten lezen. Je kunt een abonnement dus ook prima delen met je gezin.

Er zijn drie verschillende abonnementsvormen:

  1. Kobo Plus Alleen lezen €9,99 p/m
  2. Kobo Plus Alleen luisteren €9.99 p/m
  3. Kobo Plus Lezen en luisteren €12,99 p/m

Waar vind je de e-books?

In de Kobo bibliotheek vind je duizenden boeken die je gratis kunt lezen. Ben je op zoek naar een bepaald boek? Je kunt via de bibliotheek op je e-reader zelf zoeken, maar ik gebruik daarvoor zelf of de site van Bol.com of de Kobo Plus App. Daarin gaat het zoeken in het Kobo Plus aanbod een stuk sneller. Je ziet op Bol.com bij boeken die je gratis (of nou ja, binnen je abonnement natuurlijk) kunt lezen ook altijd gelijk de optie: ‘Lezen met Kobo Plus’.

Als je een boek toevoegt aan je eigen boeken, moet je alleen je e-reader even laten synchroniseren (wifi nodig). De boeken die je via deze manier leest, staan wel op je e-reader, maar kun je niet opslaan op bijvoorbeeld je laptop.

Leestip: Ook mijn boogvriendin Nicole schreef over e-readers: review Kobo Libra 2

Is een Kobo Plus abonnement het geld ook waard?

Dan komen we bij de grote vraag: Is een Kobo Plus abonnement het geld ook echt waard? Wat mij betreft is dat antwoord volmondig: JA! Ik heb Kobo Plus eerst 30 dagen gratis uitgetest. Slim als ik was deed ik dat precies in de zomervakantie waarin ik dus lekker veel tijd en rust had om te lezen. Na die 30 dagen is het me zelf goed bevallen dat het abonnement door heb laten lopen en eerlijk: ik heb er geen spijt van.

Mijn ervaring met Kobo Plus

Ik heb het Alleen Lezen abonnement, omdat liever lees dan luister. Dat kost me €9,99 per maand. De afgelopen maanden heb ik gemiddeld zo’n 3 boeken per maand gelezen. En als je dan bedenkt dat de prijs van een e-book inmiddels ook rond de 10 euro ligt, dan moet je een boek per maand lezen om je abonnement eruit te halen.

Nu hangt het natuurlijk volledig van jouw eigen leesgedrag af. Ik ben de afgelopen jaren bewust meer gaan lezen omdat ik niet alleen maar hersendood naar een schermpje wil kijken of suffe tv-programma’s wil zien. De abonnement zorgt er bij mij echt voor dat ik meer lees.

Voor mij zijn er twee hele grote voordelen aan het Kobo Plus abonnement:

  1. Ik koop minder fysieke boeken. Dat bespaart me echt heel veel geld en ik heb minder spullen in huis. (En de toren van ongelezen boeken wordt niet meer hoger)
  2. Ik lees aanzienlijk meer boeken en ook boeken die ik misschien niet direct in de boekhandel had gekocht. Doordat je meer keuze hebt, kies je ook eens een ander genre, zonder dat je dat gelijk €20,- voor een boek kost.

Minpunten van Kobo Plus

Hoewel ik heel enthousiast ben over Kobo Plus, en ik het dus echt mijn geld waard vind, zie ik natuurlijk ook wel wat nadelen. Dit vind ik de belangrijkste:

  1. Je hebt niet altijd de allernieuwste titels die je misschien wel graag zou willen lezen. Dit is overigens volledig afhankelijk van de uitgeverij/schrijver. De een wil de boeken wel aanbieden, de ander liever (nog) niet. Neem bijvoorbeeld het laatste boek van de Zeven Zussen, Atlas, Het verhaal van Pa Salt. Hoewel er meerdere boeken van Lucinda Riley beschikbaar zijn via Kobo Plus, zijn de Zeven Zussen boeken dat niet. En dat snap ik zakelijk gezien ook wel. Die boeken zijn nu weer zo gehyped, dat het voor de uitgever veel lucratiever is om ze alleen voor de verkoop aan te bieden.
  2. Niet altijd zijn alle boeken uit een serie beschikbaar. Zo lees ik nu bijvoorbeeld de boeken van Karin Slaughter, waarvan de nieuwere boeken wel beschikbaar zijn, maar de eerste paar weer niet.

Heb jij ook een Kobo Plus abonnement? En ben jij van mening dat een Kobo Plus abonnement het geld waard is? Of juist niet?

liefs Kirsten

Deze blog is niet gesponsord maar bevat wel affiliate links.

Geef Mamagisch een fooitje door op deze afbeelding te klikken zonder aankoopverplichting.