De laatste tijd zie ik online regelmatig dezelfde vraag terugkomen: ‘Hoe laat je je kinderen groente eten?’. Nu heb ik een aantal recepten die ik regelmatig terug laat keren om de kinderen (klein én groot 😉 ) ook flink wat groente te laten eten. En voor mezelf is het natuurlijk ook niet erg. Deze keer geef ik je mijn recept voor bomvolle pastasaus. In de variant die ik maakte, zit maar liefst 1500 gram groente.

Hoe eten jouw kinderen?

Om maar eerlijk te beginnen, mijn kinderen zijn niet een enorm lastige eters en eten vrijwel altijd hun bordje wel leeg. De ene keer moeten we wat meer aandringen dan de andere maar dat is peuter- en kleutereigen denk ik. Op zich niets mis mee. Daarnaast eten ze ook veel groente en fruit als tussendoortje, dus de vitamientjes krijgen ze wel binnen. We hebben hen, op een uitzondering daargelaten, de eerste twee levensjaren ook alleen maar melk en water laten drinken en heel bewust geen fruitsappen of aanmaaklimonade. Ook waren we heel strikt wat snoepen betreft en kozen eigenlijk altijd voor de gezonde optie. Of het geholpen heeft, weet ik niet, maar ik denk, dan ken je de voorgeschiedenis.

Kidsproof Pastasaus

Pastasaus is wel echt de ultieme manier om stiekem extra groente in te gooien. En ook om restjes op te maken, dus ook nog eens ontzettend verspillingsvrij. Het recept dat ik maak, maak ik al járen en is in de loop der tijd steeds meer mijn eigen draai gaan krijgen. Beetje van dit, beetje van dat, je kent het wel. Nou, hier komt ‘ie!

Wat heb je nodig:

 • 400 gram vlees, ik gebruik vaak gekruide runder- of varkenssaucijzen maar gehakt kan ook. Natuurlijk kun je ook een vleesvervanger gebruiken!
 • 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
 • 140 gram tomatenpuree (uit blik)
 • 5 stengels bleekselderij
 • 4 wortels
 • 2 uitjes
 • 2 tenen knoflook
 • Optioneel: restjes groente zoals courgette, cherrytomaatjes of bladspinazie
 • olijfolie om te bakken
 • balsamicoazijn
 • Italiaanse kruiden
 • Paprikapoeder

Wat moet je doen:

Er zijn twee opties om deze saus te maken. De optie mét en zónder stukjes. Is je kind echt panisch voor stukjes groente, volg dan optie 2!

Optie 1: Pastasaus mét stukjes

Was alle groente en snij alles in stukken. Maak alles klein met de cutter van de keukenmachine. Hoe fijner je het maakt, des te gladder je saus wordt. Voeg vervolgens het vlees toe en draai dat er ook even goed doorheen, zodat alle ingrediënten goed gemixt zijn.

Verhit wat olie in de pan en bak de groente- en vleessmurrie rul. Voeg hier vervolgens het blik tomatenblokjes en tomatenpuree aan toe. Als dit alles goed gemixt is, voeg je nog wat snelle ingrediënten toe. Een flinke scheut balsamicoazijn, wat peper en zout, wat paprikapoeder en als je geen verse kruiden hebt, dan een theelepel gedroogde Italiaanse kruiden. Laat de saus op laag vuur nog even pruttelen terwijl jij de pasta kookt, rasp wat kaas en aan tafel!

Optie 2: kidsproof pastasaus zonder stukjes

Wanneer je liever een gladde saus hebt, pak je het net iets anders aan. Houd dan de groente en het vlees apart. Het vlees rul je apart, of je maakt er kleine balletjes van die je bakt. Hak de groente zo fijn mogelijk in de cutter en bak alles in wat olie gaar. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en tomatenpuree en de kruiden toe. Roer het goed door elkaar en laat het nog even pruttelen. Maak de saus glad met de staafmixer of een blender. Het kan zijn dat je dan wat extra vocht moet toevoegen, ik stel voor tomatensap of passata te gebruiken. Maak je saus helemaal glad en serveer het met het vlees en pasta.

Heb je pastasaus over? Het laat zich prima invriezen, dus je kunt ook in een keer een enorme lading maken en in porties invriezen voor de makkelijke maaltijd! En heb je pasta over? Daar maak je makkelijk een pastasalade voor kinderen van!

Heb jij nog goede tips om kidsproof te eten of gerechten waar je makkelijk enorme bergen groente in kunt verstoppen? Let me know!

liefs Kirsten
Geef Mamagisch een fooitje door op deze afbeelding te klikken zonder aankoopverplichting.