Een familie uit het Westlandse dorpje Monster dat in de 19e eeuw een klein fortuin verdient door handel te drijven in het nog vrij onontdekte Amerika. Dat klinkt toch interessant, of niet? In Fortuna’s Kinderen van Annejet van der Zijl leer je meer over deze interessante familiegeschiedenis dat zich zowel in Nederland als in Amerika afspeelt.
Waarom dit boek?
In dit geval was het niets meer en niets minder dan dat de boekomslag me enorm aansprak. Daarnaast gaf de titel in combinatie met de ondertitel me het gevoel dat dit nog wel eens een heel spannend verhaal zou kunnen worden. Pas tijdens het lezen kwam ik erachter dat het een realistisch verhaal over een Westlandse familie is en dat het graf nog steeds bestaat. Toch leuk om een stukje geschiedenis tot je te nemen op deze manier.
Het verhaal in het kort
Fortuna’s kinderen, een trans-atlantische familiekroniek. In dit boek vertelt Annejet van der Zijl over de geschiedenis van de familie Herckenrath uit Monster, een plaatsje in het Westland. Het boek bestaan uit drie delen waarvan het eerste deel, Leon & Juliette, eerder als boekenweekgeschenk werd uitgegeven. In dit deel reist Leon af naar het nog grotendeels onontdekte Amerika en komt in de kustplaats Charleston terecht. Een stad waarin in het begin van de 19e eeuw de slavenhandel nog volop in beweging was en er hele strenge regels waren over contact tussen de rijke blanken en de slaven. Het is dan ook bijna ontdenkbaar dat Leon uiteindelijk trouwt met slavendochter Juliette en haar halverwege de 19e eeuw meeneemt naar Nederland.
In deel twee volgen we Virginie, de dochter van Leon en Juliette, die trouwt met James de Fremery. Zij vertrekken in de tijd van de Goudkoorts naar het onontdekte gebied van San Francisco. Door slim handelen van James vergaren ze daar enorme rijkdom maar zelfs dat kan hen niet redden van een allesverwoestende brand in de stad.
In het laatste deel komt Van der Zijl terug op de nazaten van de familie Herckenrath die in Nederland zijn achtergebleven en de manier waarop zij met hen in contact is gekomen om dit boek te schrijven.
Mijn mening over Fortuna’s Kinderen van Annejet van der Zijl
Heel eerlijk, ik was tijdens het lezen niet zo denderend enthousiast over Fortuna’s Kinderen maar dat kwam denk ik vooral omdat ik echt een roman had verwacht. Het verhaal werd voor mijn smaak iets teveel een geschiedenisles met het opsommen van feiten en namen wat oprecht jammer is. De familiegeschiedenis van de Westlandse familie Herckenrath is namelijk interessant genoeg om wél een verhaal met diepgang van te schrijven. Voor mij was het op deze manier iets te vlak, te weinig emotie en minder interessant om te lezen. Maar, ben jij wel meer geïnteresseerd in de geschiedenis dan in het romantische verhaal, dan is dit alsnog een aanrader om te lezen.
Meer boeken van Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl staat bekend om het schrijven van waargebeurde verhalen. Dat wist ik dus niet. Desalniettemin kwam ik nog een paar interessante titels van haar tegen. Klik op de afbeeldingen om ze de boeken op Bol.com te bekijken.
Wat heb jij liever? Echte feiten of een romantisch verhaal?
Deze blog bevat affiliate links.