Ik stelde mezelf het doel om dit jaar iedere maand een boek te lezen. 12 boeken in een jaar, dat moet toch lukken, zou je denken. Inmiddels heb ik er al 17 gelezen en maakt Het meisje dat twee kampen overleefde de teller op 18 zet. En het jaar is nog niet eens voorbij, haha!
Waarom dit boek?
Misschien herken je inmiddels wel een patroon in mijn gelezen boeken. Ik lees graag boeken die zich in het verleden afspelen en vind het heel interessant om verhalen over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Nadat ik eerder dit jaar De Tatoeëerder van Auschwitz las, kon dit ‘vervolg’ niet achterblijven.
Het verhaal in het kort
In De Tatoeëerder van Auschwitz maken we kennis met Lale en Gita, maar in het verhaal van Het meisje dat twee kampen overleefde, volgen we Cilka, de vriendin van Gita. Zij is net als hen in Auschwitz-Birkenau terecht gekomen en tewerkgesteld door de Duitsers. Hoewel ze pas zestien is wanneer ze aankomt, weet ze dat er niets anders op zit dan alles op alles te zetten om te blijven leven. Haar jonge uiterlijk zorgt ervoor dat ze opvalt bij de kampcommandant en hij eigent zich haar toe. Het zorgt ervoor dat ze enige bescherming heeft binnen het kamp, al is het voor een hele hoge prijs.
Wanneer Auschwitz-Birkenau wordt bevrijdt, wordt Cilka, door haar ‘relatie’ met de kampcommandant als collaborateur gezien en wederom op de trein gezet. Als ze dacht dat Auschwitz-Birkenau erg was, had ze het mis. De trein rijdt helemaal door naar een goelag in het ijskoude Siberië, waar ze tot 15 jaar dwangarbeid wordt veroordeeld. Opnieuw komt ze in een levende hel terecht die bestaat uit hard werken, honger lijden en vechten voor je leven.
Cilka heeft geluk als ze in de ziekenboeg mag gaan werken. Door haar kennis van meerdere talen is ze daar een grote aanwinst en ze heeft aanleg voor het verpleegstersvak. Maar ook in de ziekenboeg is haar leven niet zeker en gebeuren er gruwelijke dingen. Cilka kijkt de dood meermaals in de ogen en het is nog maar te bezien of ze het kamp ooit nog levend zal verlaten.
Mijn mening over Het meisje dat twee kampen overleefde van Heather Morris
Je hebt indrukwekkend en je hebt indrukwekkend. Heather Morris heeft met dit vervolg op De Tatoeëerder van Auschwitz wederom de spijker op zijn kop geslagen. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten maar natuurlijk is er een goedlopend verhaal van gemaakt. Desalniettemin is het iedere keer weer opnieuw ongelooflijk wat de mensen in deze kampen hebben moeten doorstaan. Hoe ze werden behandeld als ongedierte en de menselijkheid compleet verdwenen was.
Meer boeken over de Tweede Wereldoorlog
Ben je net als in geïnteresseerd om meer te lezen over de Tweede Wereldoorlog? Dan zijn deze boeken wat mij betreft echt een aanrader!
Heb jij nog goede boekentips? Ik hoor ze graag van je!
Deze blog bevat affiliate links.