Heb je het al ergens gelezen, zo vlak voor de zomervakantie, een berichtje van de juf of meester dat het écht heel belangrijk is dat kinderen in de zomervakantie ook blijven lezen?! Ik wel hoor. Nu zijn de meiden hier gek op lezen en hoef ik ze zeker niet te stimuleren, maar als jouw kinderen wel dat extra zetje nodig hebben, lees je in deze blog een aantal handige tips om deze zomer een leesdip te voorkomen en de reden waarom blijven lezen zo belangrijk is.
Natuurlijk! Hieronder vind je de herschreven versie in de stijl van mamagisch.nl – luchtig, betrokken, toegankelijk en met een vleugje herkenbare (ouderlijke) realiteit. De informatie blijft behouden, maar met een warme, toegankelijke toon die past bij ouders die graag het beste voor hun kind willen, zonder belerend te zijn.
Yes! Eindelijk zomervakantie!
Aaah, de zomervakantie! Zes weken lang geen school, geen wekker (oké, behalve die ene ochtendvlucht naar Spanje) en vooral: kinderen die eindelijk hun eigen ritme mogen volgen. Slippers aan, haren in de war, een ijsje om 11 uur? Moet kunnen. Maar terwijl we volop genieten van vrijheid en avontuur, is er één gewoonte die we maar beter niet helemaal loslaten: lezen.
En ja, dat geldt ook voor die basisschoolkinderen die eigenlijk “even helemaal niks” willen. Want wist je dat kinderen tijdens de zomermaanden écht een stap terug kunnen doen als het gaat om lezen? In deze blog kijken we eens goed naar dat ‘zomerverlies’ én wat jij als ouder kunt doen om het tegen te gaan. (Geen zorgen, het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn.)
Wat is zomerverlies of de leesdip eigenlijk?
Zomerverlies – ook wel de zomer- of leesdip genoemd – is een verschijnsel waarbij kinderen tijdens de zomervakantie een deel van hun leesvaardigheid kwijtraken. Simpelweg omdat ze het een paar weken niet oefenen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die in de zomer weinig of niet lezen, bij de start van het nieuwe schooljaar een lager leesniveau kunnen hebben dan voor de vakantie. En dat is zonde, zeker als je bedenkt hoeveel werk ze daar op school en thuis al in gestoken hebben. En als jij als ouder die zomerdop met maar een klein beetje moeite kunt voorkomen, dan doe je dat toch?
Waarom blijven lezen in de zomer zo belangrijk is
Niet ieder kind zit erom te springen om te lezen in de vakantie. Vaak zijn dit ook de kinderen bij wie lezen juist niet vanzelf gaat en zijn dit ook precies de kinderen die deze constante oefening wel heel hard nodig hebben. Waarom is blijven lezen in de zomervakantie dan zo belangrijk?
- Voorkomen is beter dan genezen. Door ook in de vakantie regelmatig te lezen, blijven kinderen ‘bij’. Hun woordenschat, tekstbegrip en leestempo blijven op peil, en dat scheelt een hoop stress als school weer begint. Voor zij die oefenen geen leesdip na de zomer 🙂
- Woordenschat vergroten. Kinderen die lezen, leren nieuwe woorden zonder dat ze het doorhebben. En hoe meer woorden ze kennen, hoe makkelijker ze zich uitdrukken – zowel op papier als in gesprekken. Handig voor school maar ook gewoon voor het leven.
- Begrijpen, denken, verbanden leggen. Lezen is niet alleen iets technisch, het traint ook het brein. Kinderen leren verbanden leggen, hoofd- en bijzaken onderscheiden en informatie verwerken. Allemaal skills waar ze hun hele leven wat aan hebben.
- Hallo fantasie! Boeken zijn als een mini-vakantie in je hoofd. Ze nemen kinderen mee naar andere werelden, laten ze avonturen beleven en prikkelen hun creativiteit. En dat zonder scherm!
- Zelfvertrouwen door zelfstandigheid. Lezen is iets wat kinderen (meestal) zelf kunnen doen. Ze mogen hun eigen boek kiezen, hun eigen tempo bepalen, en even helemaal opgaan in hun eigen verhaal. Dat geeft zelfvertrouwen én plezier.
Hoe jij als ouder het verschil kunt maken in de leesdip deze zomer
Ook al voelt het soms alsof je als ouder vooral taxi speelt van zwembad naar speeltuin naar logeerpartijtje – je hebt meer invloed dan je denkt als het op lezen aankomt. Hier zijn wat tips die écht werken:
- Maak van lezen een vast moment. Na het ontbijt, voor het slapen of tijdens een rustig moment op de camping: een vast leesmomentje per dag helpt om het gewoonte te maken.
- Bezoek de bieb. De bibliotheek is in de zomer vaak een oase van rust én inspiratie. Laat je kind zelf boeken uitzoeken die hij of zij leuk vindt – hoe gekker het onderwerp, hoe beter.
- Lees samen. Samen lezen of om de beurt een bladzijde voorlezen maakt het een gezellige activiteit. En stiekem pik jij er ook nog wat van mee.
- Varieer in genres. Van strips tot weetjesboeken, van spannende verhalen tot moppenboeken: alles telt. Het gaat erom dat je kind zin krijgt om te lezen.
- Praat over boeken. Vragen als “Wat vond je het leukste stuk?” of “Zou jij dat ook doen?” helpen om het verhaal te verwerken en houden het gesprek leuk en luchtig.
- Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen leren vooral door te kijken naar wat jij doet. Dus pak er zelf ook eens een boek bij – desnoods die thriller die al een jaar op je nachtkastje ligt.
Lekker lezen in de zomer
Lezen in de zomer hoeft geen ‘schooltaak’ te zijn. Het mag licht, leuk, ontspannend én avontuurlijk zijn. Het belangrijkste is dat je kind in beweging blijft – met zijn hoofd én zijn fantasie. Het maakt ook echt helemaal niets uit wát ze lezen, als ze maar lezen! Dus laat ze verdwalen in een boek, onder een boom, in een hangmat of lekker binnen op de bank terwijl het buiten regent. Zo houden we de leesvaardigheid op peil én geven we kinderen een zomer vol verhalen om nooit te vergeten.
leesroutine te creëren en een variëteit aan boeken te verkennen, kunnen kinderen plezier beleven aan lezen en tegelijkertijd hun vaardigheden en kennis vergroten. Dus, laten we deze zomer de magie van boeken omarmen en kinderen helpen hun liefde voor lezen te behouden en te laten groeien.

Veel leesplezier!