Het gaat er niet om hoe groot je keuken is, het gaat er vooral om hoe je omgaat met de indeling ervan en welke apparaten je gebruikt. In deze blog vertel ik je over de keuzes die ik heb gemaakt bij het uitzoeken van de keuken voor onze huidige woning en wat ik in een volgende keuken anders zou doen.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn keuken is het kloppend hart van het huis. Het is de plek waar ik mijn dag begin met het maken van de lunchtrommels en een kop thee, waar de kinderen hun verhalen delen terwijl ik kook en waar het altijd het gezelligst is tijdens een feestje. En geloof me: ik heb in de 18 jaar dat ik nu op mezelf woon wel een paar lessen geleerd over wat écht onmisbaar is in de keuken. En al die kennis heb ik in mijn huidige keukenontwerp gestopt – want als je het dan toch doet, doe het dan meteen goed.

Of je nu droomt van een strak design of jouw huidige keuken een slimme upgrade wil geven, hier deel ik alles wat voor mij onmisbaar is gebleken. En misschien haal jij er ook wat inspiratie uit voor je eigen ideale indeling.

Afzetruimte: waar laat je alles waar je mee bezig bent?

Eén van mijn grootste frustraties van mijn eerdere keukens: te weinig werkblad. Pannen die op de rand balanceerden, snijplanken die half boven de gootsteen uitstaken… drama. Toen ik mijn nieuwe keuken plande, stond voldoende afzetruimte dan ook met stip bovenaan mijn verlanglijst. Nu was er in dit huis ook meer dan genoeg ruimte voor een grote open woonkeuken met kookeiland, maar alsnog heb ik goed gekeken naar hoe ik zoveel mogelijk werkruimte kon realiseren.

Een royaal werkblad maakt koken niet alleen makkelijker, maar ook gezelliger. Je hebt ruimte om ingrediënten uit te stallen, je kunt naast je snijplank ook nog een bakplaat neerleggen én er is ruimte om je deeg uit te rollen, terwijl iemand anders wat te drinken inschenkt. En dan is er óók nog ruimte voor het koffiezetapparaat en de keukenmachine. Klinkt als een plan, hè?

Twee ovens? Yes please!

Misschien denk je: “Twee ovens, is dat niet een beetje overdreven?” Maar geloof me: als je één keer met twee ovens hebt gewerkt, wil je nooit meer anders. Ik ben in ieder geval echt verpest en heb in mijn huidige keuken een grote oven en een iets kleinere combimagnetron.

Terwijl in de ene oven het avondeten staat te garen, schuif je in de andere alvast dat verse brood of die ovenschotel voor morgen. Tijdens de feestdagen is het helemaal een uitkomst – nooit meer stressen over ovenschotels die elkaars plek moeten afwachten. Ook gerechten die verschillende temperaturen vereisen zijn voor mij geen probleem meer.

Het enige wat ik hier nog zou veranderen? Dat de magnetron ook een pyrolyse-functie (zelf schoonmaken) zou hebben. Dat heeft mijn grote oven namelijk wel en helaas moet ik eens in de zoveel tijd mijn combimagnetron flink schrobben.

Groot, groter, grootst: koelkast en vriezer

Als iemand die graag kookt en bakt weet ik: een kleine koelkast is gewoon geen optie. En ook een vriezer waar je alleen drie pizzadozen en wat ijslolly’s in kwijt kunt, is niet bepaald praktisch in een gezin.

Ik koos voor een grote, ingebouwde koelkast én een aparte vriezer. Niet alleen superhandig als je in bulk kookt of een voorraad inslaat, maar het geeft ook rust. Geen geprop meer, geen verdwijnende restjes in het donker van de achterste plank.

Mensen die voor het eerst mijn keuken zien vragen vaak waar mijn vriezer is als ik de ene grote deur open trek en er alleen een koelkast achter vandaan komt. Als ik vervolgens de deur ernaast opentrek en er 8 lades vriezer tevoorschijn komt, staan ze wel even te kijken. Ik zou oprecht niet meer anders willen. Ik vind het fijn om dingen op voorraad te hebben of te kunnen bewaren.

Vaatwasser: omdat je wel wat beters te doen hebt

Een vaatwasser spreekt misschien voor zich, maar toch zie ik hem nog vaak ontbreken in kleinere keukens. En dat is zonde! Er zijn tegenwoordig genoeg slimme modellen die weinig ruimte innemen, maar wél veel afwas aankunnen. En laten we eerlijk zijn: je hebt wel meer te doen dan de afwas, toch?

Mijn tip: kies een stille variant, zéker als je een open keuken hebt. Zo hoor je geen storende piepjes of gesuis tijdens je gezellige koffiemoment – en kun je ‘m ook gerust aanzetten als je ’s avonds nog even op de bank ploft.

Geen bovenkastjes: ideaal als je – net als ik – klein bent

Klinkt gek misschien, maar bovenkastjes zijn aan mij niet besteed. Letterlijk. Ik ben geen reus, en met mijn 1.69m werd ik gek van opstapjes zoeken om bij mijn glazen, kruidenpotjes of servies te komen.

Daarom koos ik in mijn huidige keuken voor grote diepe lades in plaats van kasten aan de muur. Alles overzichtelijk, makkelijk bereikbaar en op ooghoogte. En het staat ook nog eens prachtig strak in de keuken, helemaal passend bij deze moderne keukens.

Lades, lades en nog eens lades

Echt, als ik één gouden tip mag geven: ga voor diepe, brede lades in plaats van planken. Je ziet in één oogopslag wat je hebt, je hoeft niet te graaien naar dat ene bakblik achterin, en het ruimt zóveel op in je hoofd (en je keuken).

Denk aan: een lade voor al je pannen, eentje voor al je kruiden en oliën, en zelfs een lade speciaal voor bakspullen. En ja – het voelt soms bijna alsof je een eigen kookwinkel hebt thuis.

Het kookeiland: mijn droom die uitkwam

Een kookeiland is niet alleen mooi, het is ook superfunctioneel. Bij mij is het dé plek waar ik kook, maar ook waar ik vaak sta te snijden, waar ik een mooie bos bloemen neerzet (midden in de kamer!) en waar we ons oplaadstationnetje hebben voor alle telefoons, koptelefoons, iPads en alle andere dingen waar een stekker in moet.

Dankzij het eiland kijk ik tijdens het koken uit op de woonkamer – geen rug meer naar iedereen toe, maar gewoon gezellig contact. En onder het blad zit natuurlijk weer opbergruimte, want daar kun je er nooit genoeg van hebben. Voor mij was een kookeiland echt een droom die uitkwam. Nu heb ik echt het level keuken van de grote-mensen-huis-bingo uitgespeeld!

Ingebouwde afzuiging: geen loze kap boven je hoofd

Tot slot: de afzuiging. Waar ik vroeger een logge kap boven het fornuis had hangen (die ik óf steeds stootte óf compleet vergat schoon te maken), heb ik nu een afzuigsysteem dat netjes is weggewerkt in de inductieplaat. Geen zichtbare afzuigkap meer, maar wél frisse lucht tijdens het koken. Win-win! Het kost een paar centen, zo’n kookplaat met geïntegreerde afzuigkap, maar ik wil echt nooit meer zo’n herriemakend bakbeest boven mijn hoofd waardoor ik mezelf niet eens meer kan horen denken.

Een keuken die bij je past

Of je nu gaat voor landelijk, industrieel of strak en minimalistisch: een keuken die werkt voor jóu maakt echt het verschil. Er zijn volop mogelijkheden om je te laten inspireren wanneer je zelf een nieuwe keuken gaan uitzoeken – kijk bijvoorbeeld eens naar de moderne keuken collectie op deze keukensite. Daar vind je veel slimme oplossingen en indelingen die je niet altijd zelf had bedacht, maar waar je wél meteen blij van wordt.

Wat is voor jou onmisbaar in de keuken? Deel je tips hieronder!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.