De kasten puilen uit, overal liggen stapeltjes papier en je hebt geen idee waarom het niet lukt mo je huis opgeruimd te houden. Tijd voor een grote opruimronde. Hoe kun je weer rust brengen in jouw huis en wat doe je met overtollige spullen? In deze blog lees je mijn tips om te gaan ontspullen voor beginners.
Ontspullen voor beginners
Het is maandagochtend en terwijl ik mijn tweede kop thee drink terwijl ik achter mijn laptop zit, kijk ik om me heen en zie ik het: speelgoed dat zich heeft vermenigvuldigd, kleding die over rugleuning van de stoelen hangt en wasmand is overvol. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die enorme stapel papieren op het keukeneiland. Herkenbaar? Het lijkt wel alsof spullen zich ongevraagd in ons huis nestelen en alsof sommige plekken een magnetische werking hebben op spullen. Maar geen paniek, want vandaag gaan we het hebben over ontspullen voor beginners.
Maar wat doe je met alles wat je niet meer nodig hebt? Weggooien is zonde en gelukkig zijn er genoeg manieren om je spullen een tweede leven te geven. In deze blog krijg je dus ook handige tips voor wat je met alle dingen kunt doen die jij je huis uit wilt hebben!
Waarom ontspullen?
Voordat we beginnen, is het goed om stil te staan bij de vraag: waarom zouden we eigenlijk ontspullen of minimaliseren? Is het omdat je je irriteert aan de troep? Of omdat alles niet meer in de kasten past? Of is het misschien wel omdat je het idee hebt dat er steeds overal iets te doen is?
Een overvol huis kan zorgen voor stress en onrust. Elke keer dat je struikelt over dat ene speelgoedautootje of die stapel tijdschriften ziet liggen, krijg je een kleine reminder van alles wat nog ‘moet’. Door te ontspullen creëer je ruimte, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Het geeft rust en overzicht en je houdt alleen over wat echt waarde heeft voor jou en je gezin. Daarnaast, als je ruimte krijgt in je kasten en lades, kun je al je spullen een vaste plek geven. Met een vaste plek zijn dingen sneller opgeruimd én kun je ze ook weer terugvinden!
Klein beginnen
Het idee om je hele huis onder handen te nemen kan overweldigend zijn. Daarom is het slim om klein te beginnen. Kies bijvoorbeeld één lade, plank of hoekje uit waar je mee start. Op deze manier boek je snel resultaat en dat motiveert om door te gaan.
Heb je moeite om te beginnen met opruimen of ontspullen? Stel dan een timer in op vijf minuten en ga in die tijd zo veel mogelijk spullen uitzoeken. Je zult merken dat je in korte tijd al veel kunt bereiken. En wie weet, misschien heb je na die vijf minuten de smaak te pakken en ga je nog even door!
Ontspullen voor beginners: Sorteren en selecteren
Voordat je besluit wat je met je spullen gaat doen, is het handig om een overzicht te maken. Pak het per kamer aan en vraag jezelf bij spullen af:
- Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt? Zo niet, dan is de kans groot dat je het kunt missen.
- Maakt dit mij echt blij? Spullen die je geen vreugde geven, nemen alleen maar ruimte in.
- Zou ik dit opnieuw kopen? Niet? Waarom zou je het dan bewaren?
Als je op deze manier je spullen hebt uitgezocht, bedenk dat of het iets is dat nog bruikbaar is voor iemand anders. Bijvoorbeeld kleding, speelgoed of een elektrisch apparaat dat je niet meer gebruikt, is vaak nog prima om nog een ronde mee te gaan bij een ander. Ontspullen hoeft niet te betekenen dat alles zomaar in de prullenbak belandt. Door bewust te kiezen tussen verkopen, doneren en recyclen, kun je niet alleen je huis opruimen, maar ook bijdragen aan een duurzamere en socialere wereld. Iets wat voor jou heeft afgedaan, kan een schat zijn voor een ander.
Verkopen: Hoe haal je er nog iets uit?
Sommige spullen die jij niet meer gebruikt, kunnen nog best wat opleveren. Dit geldt vooral voor:
- Merkkleding en schoenen
- Elektronica (telefoons, laptops, camera’s)
- Speelgoed en kinderspullen
- Vintage en antieke items
- Meubels en decoratie
Waar kun je spullen verkopen?
- Marktplaats – Ideaal voor grotere items zoals meubels en elektronica.
- Vinted – Perfect voor kleding, accessoires en tegenwoordig werkt het ook goed voor speelgoed.
- Facebook Marketplace – Snelle verkoop binnen je eigen regio.
- Tweedehandswinkels – Sommige winkels kopen direct spullen in.
- Rommelmarkten of kofferbakverkopen – Leuk en vaak effectief!
Doneren: Wie kun je er blij mee maken?
Sommige spullen zijn misschien niet meer zo waardevol om te verkopen, maar daarmee perfect om te doneren aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Denk aan:
- Kleding en schoenen die nog in goede staat zijn.
- Speelgoed waar kinderen nog plezier van kunnen hebben.
- Babyspullen
- Boeken die in de kast blijven staan.
- Huishoudelijke spullen die nog prima werken.
Waar kun je spullen doneren?
- Kringloopwinkels – Nemen vaak van alles aan.
- Goede doelen zoals het Leger des Heils of Kledingbank.
- Speelgoedbanken en kinderopvangcentra.
- Bibliotheken (voor boeken in goede staat).
- Buurt- of weggeefgroepen op Facebook.
Zelf heb ik laatst flink de zolder opgeruimd en alle babyspullen gedoneerd bij onze verloskundigenpraktijk. Zij zorgen ervoor dat mijn kinderwagen, Maxicosi en alle andere babyspullen terecht komen bij gezinnen die minder te besteden hebben.
Recyclen: Wat kan echt niet meer verder?
Sommige spullen zijn simpelweg versleten en niet meer bruikbaar. In dat geval is recyclen de beste optie. Denk aan:
- Kapotte elektronica – Lever in bij een milieustraat of inzamelpunt.
- Oude kleding met gaten – Gooi dit in recyclebakken die bijvoorbeeld staan bij scholen en supermarkten.
- Glas, papier en plastic – Sorteer je afval goed voor recycling.
- Kapotte meubels – naar de milieustraat ermee!
Tips voor succesvol ontspullen
Ontspullen is wat mij betreft echt fantastisch. Het zorgt ervoor dat ik meer ruimte in mijn huis én in mijn hoofd krijg. Het gaat me inmiddels ook steeds makkelijker af, omdat ik het werk in stappen aanpak. Als je en je gezin nog beginners zijn in het ontspullen, maak dan zeker gebruik van deze tips:
- Maak het behapbaar – Pak het per kamer, kastje, laatje of categorie aan.
- Wees eerlijk – Bewaar alleen wat je echt gebruikt of blij van wordt.
- Doe het samen – Betrek je gezin of een vriend(in) bij het proces.
- Plan een vaste dag per maand – Zo houd je je huis overzichtelijk en zie je uiteindelijk resultaat.
- Denk na voordat je iets nieuws koopt – Voorkomen is beter dan genezen 😉
- Digitaal ontspullen – denk je ook aan al die nutteloze documenten op je computer of telefoon?
Iedereen kan ontspullen
Ontspullen voor beginners hoeft geen onmogelijke opgave te zijn. Door klein te beginnen, realistische doelen te stellen en jezelf de juiste vragen te stellen, kun je stap voor stap werken aan een opgeruimder huis en een rustiger hoofd. En vergeet niet: elke stap die je zet, hoe klein ook, is er één in de goede richting. Met elk stapeltje papier dan je uitzoekt, of elk laatje dat je aanpakt, komt er meer rust in de ontplofte chaos 😉