Iedereen heeft ze: dozen vol herinneringen, kledingstukken die je nooit meer draagt maar niet weg kunt doen en spullen die je ooit hebt gekregen maar eigenlijk niet gebruikt. Sentimentele spullen loslaten en opruimen kan een flinke uitdaging zijn. Want wat als je er later spijt van krijgt? Toch kun je met de juiste aanpak meer ruimte creëren. In deze blog deel ik mijn praktische tips met je om zonder schuldgevoel al die dingen met sentimentele waarde op te ruimen en los te laten.
Je wil graag opruimen maar aan alles zit sentimentele waarde..
Je staat voor de overvolle kast, een doos in je handen. Er zitten oude brieven in, foto’s met gekreukte hoeken, een stapel geboortekaartjes of een knuffel waarvan de oren bijna loshangen. Je weet dat je er eigenlijk afstand van wilt doen, maar iets houdt je tegen. Herkenbaar?
Soms lijkt het alsof een voorwerp meer is dan gewoon ‘een ding’. Het zijn tastbare herinneringen aan iemand die je mist, een tijd waarin alles nog overzichtelijk was, of een versie van jezelf die je koestert. Je houdt ze vast omdat je bang bent dat je anders de herinnering zelf verliest. Omdat ze troost bieden. Of simpelweg omdat het voelde alsof je ze nooit mocht wegdoen.
Misschien voel je je zelfs een beetje schuldig – want wie doet er nou zomaar iets weg dat je van je inmiddels overleden oma kreeg? Of je vraagt je af: “Als ik dit loslaat, vergeet ik het dan ook?”
Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om sentimentele spullen los te laten. En dat is helemaal oké.
Waarom is het zo moeilijk om sentimentele spullen los te laten?
Sentimentele spullen zijn in ons brein dus meer dan alleen maar objecten. Al deze spullen dragen herinneringen, emoties en soms zelfs een stukje van je identiteit met zich mee. En als je er over nadenkt, ben je misschien wel een beetje bang om de herinnering te verliezen als we het fysieke object loslaat of opruimt. Maar de waarheid is: herinneringen zitten in je hart, niet in je spullen.
Grote kans dat jouw huis vol ligt met dit soort sentimentele spullen en dat er daardoor veel minder ruimte is om te genieten. Hoog tijd om ook die spullen uit het verleden los te gaan laten en te beginnen met leven in het nu.
Sentimentele spullen opruimen
Maar hoe ga je dan aan de slag met het opruimen van sentimentele spullen. En belangrijker: hoe ga je dat doen zonder schuldgevoel? De onderstaande stappen kunnen je daar bij helpen!
Stap 1: Begin klein
Het opruimen of ontspullen van je huis is geen race. Het hoeft niet allemaal in één dag. Ben je nog niet eerder begonnen met ontspullen, begin dan zeker niet gelijk met de sentimentele spullen maar doe dan eerst een rommellaatje in de keuken of iets dergelijks. Als je eenmaal de slag van het ontspullen te pakken hebt, zul je merken dat je makkelijker afstand kunt doen, ook van sentimentele spullen.
Begin daarom met een kleine, makkelijke categorie, zoals oude kaarten of kinderspeelgoed. Dit maakt het makkelijker om in de juiste mindset te komen. Zodra je merkt dat je keuzes kunt maken zonder schuldgevoel, wordt het steeds makkelijker. Oefening baart kunst!
Stap 2: Maak een selectie
Het opruimen van spullen waar je veel sentimentele waarde aan hecht, kan lastig zijn. Toch zijn er manieren om er eens goed en realistisch naar te kijken. Haal je sentimentele spullen tevoorschijn en bekijk ze stuk voor stuk. Stel jezelf de volgende vragen:
- Heb ik dit fysiek nodig om de herinnering levend te houden?
- Word ik blij van dit item of houd ik het uit verplichting?
- Zou een foto ervan net zo waardevol zijn?
Zelf denk ik dat vooral de tweede vraag een van de belangrijkste vragen is. Vaak bewaar je spullen omdat je ze hebt gekregen van een dierbare. Het voelt niet goed om het weg te doen, juist omdat je het hebt gekregen of omdat het van iemand is geweest die er niet meer is. Maar als je nu echt eens eerlijk naar het voorwerp kijkt… Bewaar je het dan voor jezelf, of voor iemand anders? Is het iets wat je trots in je woonkamer zou neerzetten of ligt het stof te happen achter op je zolder? In het laatste geval weet je het eigenlijk zelf al wel en kun je wellicht makkelijk er afstand doen van het voorwerp. Als je denkt dat het voor iemand anders, bijvoorbeeld een familielid, nog waarde zou kunnen hebben, kun je dat natuurlijk altijd vragen. Zo niet, tijd om het los te laten. Een gevoel van verplichting of schuld is niet een reden om je huis dicht te laten slibben.
Stap 3: Digitaliseer herinneringen
Sommige spullen met veel sentimentele waarde nemen veel ruimte in, maar zijn makkelijk te digitaliseren. Denk aan oude brieven, schoolwerkjes of fotoalbums. Maak er foto’s van of scan ze in en bewaar ze op een harde schijf of in de cloud. Zo heb je de herinnering altijd bij de hand zonder fysieke rommel.
Zelf heb ik bijvoorbeeld een digitaal fotolijstje in de woonkamer staan. Daarop delen we via een handige app direct de leukste foto’s, zodat we ze regelmatig ook terug zien komen. Het is ook ontzettend leuk hoe de kinderen daarop reageren. ‘Ah mam, weet je nog hoe leuk het was bij Dennie de Dennenboom?’ of ‘Dat was echt een hele leuke dag, hè?’. Op deze manier zien we de leukste exemplaren van de duizenden foto’s die we maken veel vaker terug dan wanneer er een fotoalbum van zou worden gemaakt. Aanrader dus, zo’n fotolijstje!
Stap 4: Geef je spullen een tweede leven
Sommige spullen voelen te waardevol om weg te gooien, maar misschien kun je er iemand anders blij mee maken. Ook je sentimentele spullen kun je na het opruimen een tweede leven geven:
- Doneer kleding aan een goed doel.
- Geef kinderspeelgoed aan een familielid of vriend.
- Verkoop erfstukken waar je geen emotionele band mee hebt.
- Maak van oude stofjes een herinneringsdeken of kussen.
Door spullen een nieuw doel te geven, blijft de herinnering bestaan, maar niet in de vorm van overvolle dozen op zolder. Zo was het voor mij echt een stap om afstand te doen van de maxicosi, kinderwagen en andere babyspullen. Een derde kindje gaat er hier echt niet meer komen, en alle spullen waren echt nog goed genoeg voor zelfs een derde ronde. Ik zag een oproepje van onze verloskundigenpraktijk, die met regelmaat spullen inzamelt voor gezinnen die het wat minder breed hebben. Dat zetje was precies wat ik nodig had. Ik haalde alles van zolder en bracht het direct weg. Op deze manier kwamen mijn mooie spullen ook nog eens goed terecht!
Stap 5: Bewaar met intentie
Sommige dingen zijn écht te dierbaar om los te laten en dat is helemaal oké! Bewaar ze op een manier die respectvol en overzichtelijk is. Maak bijvoorbeeld een herinneringsdoos voor je kinderen met alleen de meest waardevolle items (en dus niet die staaaaaapels met knutselwerkjes). Zo blijft het een speciale verzameling in plaats van een rommelige stapel spullen.
Zelf heb ik bijvoorbeeld houtsnijwerk, gemaakt door mijn opa. Het zijn twee prachtige koetsjes met paarden ervoor, die ik ook met veel plezier in mijn woonkamer in een vitrinekastje heb staan. Heel bewust bewaar ik deze spullen, omdat ze voor mij bijzonder zijn en ik dat ook graag laat zien.
Stap 6: Reflecteer en wees lief voor jezelf
Loslaten is een proces en soms voel je je schuldig of emotioneel als je iets wegdoet. Dat is echt heel normaal! Herinner jezelf eraan waarom je ontspult: om meer ruimte te maken voor het hier en nu, niet om het verleden te wissen. Je herinneringen blijven altijd bij je, ongeacht de spullen die je bezit.
Vind je het moeilijk om bepaalde spullen weg te doen? Laat ze dan gewoon nog even staan. Als het niet lukt, mag je echt lief voor jezelf zijn en het nog even parkeren. Ik heb het al vaker gezegd: opruimen en ontspullen is geen wedstrijd en zeker ook geen race!
Geniet bewust van je resultaat
Opruimen kan je een ontzettend goed gevoel geven. Door bewust om te gaan met al je spullen en daadwerkelijk goede keuzes te maken bij het bewaren of wegdoen, krijg je niet alleen ruimte in je huis, maar zeer zeker ook in je hoofd. Je mag dan ook echt wel even stilstaan bij het feit dat je door die ene kast op te ruimen, of nu eindelijk eens die verhuisdozen met oude spullen te tackelen, je echt vooruitgang hebt gemaakt. Wees daar trots op!
Ook bij het opruimen van sentimentele spullen is het belangrijk om even goed te voelen. Zonder zweverig te willen klinken: het is goed om te voelen dat het oké is om die spullen weg te doen en jezelf te ontdoen van de verplichting en het schuldgevoel. Lekker loslaten! Door je te richten op de dingen die écht belangrijk voor je zijn, kun je pas echt genieten van het hier en nu zonder omringd te zijn door troep uit het verleden!
