Er zijn zoveel dingen over de Tweede Wereldoorlog waar we geen weet van hebben. En misschien is het maar goed ook. In ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen volgen we twee Joodse zussen in tijden van oorlog, verzet en onderduiken.
Waarom dit boek?
Nadat ik vorig jaar het boek Ik zie je bij de uitgang van Joosje Duk kreeg om te recenseren, ben ik uitgeverij Lebowski gaan volgen op Instagram. Deze uitgeverij richt zich op het uitgeven van verhalen met een realistische basis. Niet 100% non-fictie, maar meer fictie dan non-fictie. Snap je het nog? Hoe dan ook, na het lezen van dat eerste boek werd ik getriggerd om meer realistische boeken te lezen. Op hun Instagram zag ik steeds promotie voor ’t Hooge Nest voorbijkomen en ik raakte geintrigeerd door de inleiding. Het was een boek dat ik dus direct op mijn to read lijstje zette. En lucky me, want niet al te lang daarna zag ik het op Kobo Plus verschijnen en las ik het bijna in één ruk uit!
Het verhaal in het kort
Wanneer schrijfster Roxane van Iperen en haar gezin op zoek zijn naar een nieuwe woning komen ze bij een prachtige villa in het de bossen bij Naarden terecht. Vanaf het eerste moment dat ze het ziet, weet ze dat dit het huis is waar ze wil wonen. Als ze echter beginnen met de renovatie, ontdekken ze de ene na de andere dubbele muur en komen er zaken aan het licht die Roxane graag uit wil zoeken. In haar zoektocht naar de geschiedenis van het huis, komt ze terecht bij de Joodse zusjes Janny en Lien Brilleslijper, geboren en getogen in hartje Amsterdam en in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van het verzet. Het verhaal van de zusjes is als een film. Ze maken het allemaal mee: de afsluiting van de Joodse wijk in Amsterdam, de razzia’s, het vervalsen van persoonsbewijzen om zoveel mogelijk onschuldige mensen te laten overleven en uiteindelijk het onderduikadres ’t Hooge Nest.
Op die bijzondere plek, midden in het bos, leven de onderduikers een relatief ‘fijn’ leven. Afgeschermd van de wereld kunnen ze zich enkele vrijheden veroorloven. Maar in tijden van oorlog is niemand veilig en wordt ook ’t Hooge Nest ontdekt. De families gaan op transport naar de concentratiekampen en of ze elkaar ooit nog terugzien is nog maar de vraag.
Mijn mening over ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen
Wow. En nog meer wow. Wát een bijzonder en aangrijpend verhaal. Je weet dat ik inmiddels al heel wat verhalen over de Tweede Wereldoorlog heb gelezen maar het went nooit om te lezen over de gruwelijkheden die de mensen toen hebben moeten doorstaan enkel en alleen omdat ze van een ‘verkeerd’ geloof waren. ’t Hooge Nest neemt je mee en sleurt je er diep in en je kan niet anders dan diep respect hebben voor de zusjes Brilleslijpers, hun vrienden en hun familie. Voor alle hulp die zij, met gevaar voor eigen leven, aan andere onschuldige mensen hebben gegeven. Voor de manier hoe ze altijd zijn blijven vechten. En vooral hoe ze, in tijden van oorlog, nooit zichzelf boven een ander hebben geplaatst.
Het is een prachtig, maar zeer aangrijpend verhaal dat ik je zeker kan aanraden als je graag leest over de Tweede Wereldoorlog.
Meer boeken van over de Tweede Wereldoorlog
Ben jij ook geïnteresseerd in het meer verhalen over de Tweede Wereldoorlog? Dan kan ik je onderstaande boeken zeker aanraden. Stuk voor stuk verhalen, gebaseerd op echte gebeurtenissen die je steeds meer doen inzien dat zoiets nooit, maar dan ook nooit, meer mag gebeuren.
Ik vind het leuk om te horen wat jij van dit boek vond of welke boekentips je nog meer voor me hebt! Laat je het weten in de reacties?
Deze blog bevat affiliate links.