Het wordt pas een rommeltje in huis als je teveel spullen heb zonder een vaste plek. Maar wat als je gewoon geen ruimte hebt om spullen een vaste plek te geven? Dan is het tijd om te minimaliseren en met de handige tips in deze blog heb jij gemakkelijker een opgeruimd huis.
Er komt nooit een eind aan opruimen…
Het is net zoals de was. De was is er altijd. En als je denk dat je eindelijk alle wasmanden leeg hebt en ‘bij’ bent, dumpt er weer iemand een berg vuile kleren. Voor veel moeders, want ja het zijn nu eenmaal nog steeds veelal de vrouwen die zich verantwoordelijk voelen voor het huishouden, is ook het huishouden zo’n eindeloze cirkel van ellende. Soms lijkt het wel alsof je huis gewoon nooit opgeruimd is, terwijl je net drie vuilniszakken vol zooi de deur hebt uitgewerkt. Of nog erger, je hebt net een oppervlak leeg en je kinderen komen thuis die de inhoud van hun schooltas voor het gemak even uitspreiden over jouw net opgeruimde eettafel.
Eigenlijk is het vaak zo dat we gewoon teveel spullen in huis hebben. En als al die spullen geen vaste plek hebben, wordt het snel rommelig. Als je graag meer orde en organisatie in huis wil hebben, kan het je dan ook helpen om een minimalistische aanpak toe te passen. Door minder spullen te hebben, creëer je letterlijk ruimte in je huis maar ook zeker in je hoofd. Hoe je dat aanpakt? Lees snel verder!
Wat is minimalisme eigenlijk?
Laten we voorop stellen: minimaliseren draait niet om leven in een zo leeg mogelijk huis zonder enige persoonlijke spullen. Het gaat juist om dat je bewust kiest voor spullen die écht belangrijk voor je zijn en alles loslaten wat je niet nodig hebt of wat je geen vreugde brengt. Het is een levensstijl die je helpt om eenvoudiger en rustiger te leven.
Je kent misschien de naar Marie Kondo wel. Deze Japanse opruimadviseur is een van de bekendste opruimgoeroe’s als het gaat om een minimalistische levensstijl. Haar Konmari-methode is meedogenloos. Grote stappen, snel thuis zullen we maar zeggen. Hoewel effectief, is het niet voor iedereen weggelegd. Toch kunnen we wel veel leren van deze methode, al vind ik zelf een light-variant wel goed genoeg 😉
Voor een gezin klinkt de minimalistische aanpak misschien als een enorme uitdaging – want hoe kun je minimalistisch leven met al die kinderwagens, speelgoedbergen en eindeloze stapels was? Maar geloof me, een minimalistische aanpak kan je helpen om grip te krijgen op de chaos.
Waarom kiezen voor minimaliseren voor een opgeruimd huis?
Eigenlijk is het natuurlijk heel simpel. Hoe minder spullen je hebt, des te makkelijker is het om je huis op te ruimen en opgeruimd te houden. De voordelen van een minimalistischer huis zijn enorm:
- Minder stress: Minder spullen betekent minder schoonmaken, opruimen en zoeken.
- Meer overzicht: Je weet precies wat je hebt en waar het ligt.
- Meer tijd: Doordat je minder bezig bent met rommel, houd je meer tijd over voor dingen die er écht toe doen, zoals quality time met je gezin of gewoon een moment van stilte (geef toe – dat heb je nodig!).
- Betere financiële keuzes: Je wordt bewuster van wat je koopt en geeft minder uit aan onnodige spullen.
Heb je nog meer overtuigende argumenten nodig om te gaan beginnen?
8 Tips om te minimaliseren voor een georganiseerd huis
1. Begin klein
Een van de grootste valkuilen bij minimaliseren is dat je meteen alles wilt aanpakken. En hoewel Marie Kondo vooral roept dat je gelijk grootst moet beginnen, kan dat nogal overweldigend zijn, waardoor je uiteindelijk niet begint. Zeker als je al geen idee hebt waar je moet beginnen om orde in de chaos te brengen. Kies daarom één kleine ruimte of categorie om mee te starten, zoals een keukenlade, een plank in de kast of de speelgoedmand van je kind.
Stel jezelf bij elk item de vraag:
- Gebruik ik dit echt?
- Word ik hier blij van?
- Is dit essentieel voor mijn gezin?
Als het antwoord op deze vragen “nee” is, is het tijd om afscheid te nemen.
Breng spullen die je niet meer nodig hebt gelijk weg!
Zelf zet ik twee kratten of bigshoppers klaar. Als iets kapot is, gooi je het logischerwijs weg en gaat het gelijk in de vuilniszak zodat ik ook niet meer ga twijfelen. Spullen die een ander nog goed kan gebruiken, doe ik in de tassen. Soms heeft iemand uit je omgeving nog wel baat bij de spullen (denk aan babyspullen, kinderspeelgoed of bijvoorbeeld een jaargang tijdschriften) en als dat niet het geval is, gaat de inhoud van de tas nar de kringloop. Mijn ervaring is dat het het beste is om de tassen gelijk weg te brengen na het opruimen en ze niet nog een poosje in een kast, de garage of naast de deur te laten staan. De drempel om de spullen daadwerkelijk weg te brengen wordt dan alleen maar hoger.
2. Stel duidelijke regels voor je spullen
Om een minimalistische levensstijl vol te houden, is het handig om een aantal regels voor jezelf op te stellen. Bijvoorbeeld:
- 1 in, 1 uit: Voor elk nieuw item dat je koopt, doe je ook iets weg.
- Geen impulsieve aankopen: Denk 24 uur na voordat je iets nieuws aanschaft.
- Beperk dubbele items: Heb je écht drie opscheplepels of 6 aardappelschilmesjes nodig? Waarschijnlijk niet.
Deze regels helpen je om bewuster met spullen om te gaan en voorkomen dat de rommel weer terugkomt. Vooral de impulsaankopen zijn de grootste boosdoener als het gaat op troep. Hoe kunt voorkomen dat je impulsaankopen doet? Ga simpelweg wat minder vaak naar de winkels. Als je weet dat je jezelf niet kunt inhouden in de Action en altijd met een mand voor zooi thuis komt, ga er dan gewoon niet heen. Het kost wat moeite maar inmiddels kan ik de Action uitlopen zónder iets te kopen 😉
3. Minimaliseer samen met je gezin
Kinderen meenemen in het minimalisatieproces is niet alleen nuttig, maar ook leerzaam. Leg uit waarom je kiest voor minder spullen en hoe dat kan helpen om meer rust te creëren. Hiermee leer je ze kritisch kijken naar hun bezittingen en geef je ze het goede voorbeeld van hoe je je woonomgeving netjes houdt. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen met het opruimen van hun speelgoed. Maak er een spel van: “Kies vijf speeltjes die we aan een ander kindje kunnen geven.” Dit leert hen niet alleen opruimen, maar ook delen.
Een grote schoonmaak vlak voor de feestdagen
Ook bij ons thuis neem ik de kinderen mee in dit proces. Bijvoorbeeld in de periode voor de feestdagen. Hier komen zowel Sinterklaas als de Kerstman om de hoek kijken én zijn beide meiden ook nog eens jarig in deze periode. Ergens halverwege november staat dan ook altijd een grote opruimbeurt van hun kamers op de agenda. Waar ben je te groot voor geworden en kan naar een ander kindje, zoals je zus, de kinderen van vrienden of de kringloop en wat is kapot en gooien we weg. Dit zorgt in eerste instantie voor meer ruimte, maar ook bij kinderen voor veel meer overzicht van hun spullen. Je zult zien dat er ineens weer wordt gespeeld met speelgoed waar ze eerst niet eens naar omkeken. Simpelweg omdat ze bewust hebben gekozen om iets te houden of juist weg te doen.
4. Creëer een “alles heeft een plek”-systeem
Een van de grootste oorzaken van rommel is dat spullen geen vaste plek hebben. Zorg ervoor dat alles in huis een logische plek heeft. Denk aan manden voor speelgoed, bakken voor papieren en een specifieke plank voor boeken. Label deze plekken eventueel, zodat iedereen in huis weet waar alles thuishoort.
Tip: Gebruik de regel “binnen vijf seconden opruimen”. Als iets niet binnen vijf seconden op zijn plek kan liggen, heeft het waarschijnlijk geen logische plek en moet je daar dus mee aan de slag!
5. Ruim op per categorie, niet per kamer
Het kan helpen om je huis op te ruimen per categorie in plaats van per ruimte. Begin bijvoorbeeld met kleding, vervolgens met boeken en daarna met speelgoed. Op die manier krijg je een beter overzicht van hoeveel je van alles hebt.
Marie Kondo’s methode is hiervoor een handige leidraad: leg alles uit één categorie bij elkaar, zodat je ziet hoeveel je écht bezit. Dit maakt het makkelijker om afscheid te nemen van overbodige spullen.
Dit is overigens de tip die voor mij over het algemeen minder goed werkt. Maar ieders brein werkt natuurlijk anders, dus vond ik het wel nuttig om deze tip te delen. Door deze tip toe te passen heb je gelijk overzicht in hoeveel je van iets hebt, maar het kan heel overweldigend zijn om iedere keer door je hele huis op zoek te gaan naar dezelfde soort items. Ik ga liever plank voor plank of kastje voor kastje aan de slag. Het is maar net wat voor jou werkt!
6. Beperk “voor het geval dat”-spullen
Hoe vaak bewaren we dingen ‘voor het geval dat’ of ‘dat ga ik echt ooit nog wel een keertje nodig hebben’? Of het nu gaat om een stapel oude tijdschriften, extra kabels of kleding die je ooit weer wilt dragen – vaak blijven deze spullen jaren onaangeroerd liggen. Wees eerlijk tegen jezelf: hoe groot is de kans dat je het écht nodig hebt?
Je snapt het: weg ermee!
7. Maak gebruik van slimme opbergoplossingen
Minimalisme betekent niet dat je geen spullen mag hebben, maar wel dat je ze overzichtelijk en praktisch organiseert. Denk aan:
- Manden of bakken met een label voor seizoensgebonden items. Ruim bijvoorbeeld je winter- of zomerkleding op als je het niet draagt, maar geef ook spullen zoals schaatsen, zwemspullen of regenlaarzen een vaste plek.
- Verticale opbergruimte, zoals planken aan de muur.
- Meubels met verborgen opbergruimte, zoals een bank met opbergvakken.
Let er wel op dat een mand of bak volgooien met spullen niet hetzelfde is als opruimen of organiseren. Als je de bakken nog steeds alleen maar gebruikt om spullen in te doen, wordt je hoeveelheid spullen niet minder en wordt de chaos die je ervaart dus ook niet minder.
8. Stel een routine in voor onderhoud
Het onderhouden van een minimalistisch huis vraagt om regelmaat. Stel een wekelijkse opruimroutine in waarbij je spullen doorloopt en teruglegt waar ze horen. Dit hoeft geen uren te duren – 15 minuten per dag is vaak al voldoende. Ik heb ooit eens van een opruimcoach de tip gekregen om een opruimliedje te kiezen. Bij ons was dat Uptown Funk van Bruno Mars. Vier-en-een-halve minuut de tijd om zoveel mogelijk spullen weer op hun eigen, vaste plek te leggen. En je gelooft het niet, maar dagelijks een rondje dansend door het huis met het hele gezin doet wonderen voor de zooi!
Proef op de som nemen? Zet ‘m maar aan en kijk hoe veel spullen jij kan opruimen!
Het hoeft niet perfect te zijn
Minimalisme gaat niet over perfectie, maar over het creëren van een leefomgeving waarin jij en je gezin tot rust kunnen komen. Het is een proces dat tijd kost, maar elke stap in de goede richting is er één. Door minder spullen te hebben, creëer je meer ruimte voor de dingen die er écht toe doen. En is dat uiteindelijk niet wat we allemaal willen?
Hoe houdt jij je huis opgeruimd en georganiseerd? Deel jouw tips hieronder in de reacties!