Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een schuifpui te laten plaatsen. Ze willen een meer open look creëren in huis en eerlijk, zo’n glazen muur is hartstikke hip. In deze blog zetten we de voordelen en nadelen van een schuifpui op een rijtje, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.
De voordelen van een schuifpui
Iedereen wil natuurlijk wel zo’n prachtige glazen wand waar lekker veel licht doorheen komt. Naast veel licht heeft het hebben van een schuifpui natuurlijk veel meer voordelen:
- Een glazen muur zoals een schuifpui zorgt natuurlijk voor meer licht in huis. Zeker woningen met een flinke diepte of met bijvoorbeeld een extra uitbouw kunnen wat donkerder zijn. Een schuifpui kan dan er dan zeker voor zorgen dat er meer licht binnenkomt.
- Door het grote glazen oppervlakte komt er naar meer licht, automatisch ook meer zon binnen. Dat betekent dat in de winter je vaak minder hoeft te stoken omdat je huis natuurlijk wordt verwarmd. Al moet de zon dan natuurlijk wel een beetje meewerken!
- Doordat je een open doorkijk naar de tuin creëert, lijkt je huis groter.
- Een grote deur betekent een makkelijke toegang met grote voorwerpen. Niet meer passen en meten als je een nieuwe bank of kast hebt gekocht, deze gaan makkelijk door de schuifpui heen.
- Wanneer de schuifpui in de zomer open staat, betrekt je de tuin makkelijker bij het huis. Ook al zit je binnen, door de grote open deur voelt het alsof je buiten bent.
Wat is er minder handig aan het hebben van een schuifpui
Natuurlijk zijn er ook nadelen te bedenken bij het hebben van een schuifpui in huis, daar mogen we best eerlijk over zijn. Je kunt bijvoorbeeld deze nadelen ervaren:
- Het openen van een schuifpui vergt wat kracht. Jonge kinderen zullen de deur dus niet makkelijk openkrijgen. (Je mag hierbij zelf beslissen of je dit een nadeel vindt, haha)
- Een groot glazen oppervlak is natuurlijk minder veilig als een stenen muur. Een schuifpui zou in feiten kapotgeslagen kunnen worden door een inbreker. Het zat niet zo snel gebeuren, want dat maakt natuurlijk een hoop herrie, maar wees er bewust van dat een schuifpui dus inbraakgevoelig kan zijn.
- Meer glas is meer poetsen. Kinderhandjes en natte neuzen van de hond, op glas van boven tot beneden zie je alles. Hou je niet van ramen lappen, denk dat even goed na of een schuifpui voor jou de beste optie is. Anderzijds, je kunt je er natuurlijk ook gewoon niet aan ergeren!
Wat kost een schuifpui?
De kosten van een schuifpui zijn uiteraard afhankelijk van hoe groot de schuifpui moet worden. Hierbij moet je natuurlijk rekening houden dat een complete muur vervangen door een schuifpui een ander kostenplaatje heeft dan alleen een toegang tot de tuin, waar je nu bijvoorbeeld een deur met een raam hebt. De kosten van het plaatsen van een schuifpui zijn bijvoorbeeld niet heel anders dan de kosten van openslaande deuren. Het is maar waar jouw voorkeur qua uiterlijk naar uitgaat. De materiaalkeuze is hierin natuurlijk ook bepalend. Kunststof of stalen kozijnen zijn in verhouding duurder dan een houten schuifpui.
Denk je erover na om een schuifpui te laten plaatsen? Vraag dan altijd meerdere offertes op en vergelijk ze. Je zult versteld staat van de wisselende prijzen en je wilt natuurlijk niet teveel betalen.
Uitgelichte afbeelding via Pexels