Een vriezer is bijna niet meer weg te denken uit ons huishouden. Het is de perfecte manier om etenswaren op voorraad te hebben, seizoensproducten te kunnen bewaren en om restjes van de maaltijd op te slaan. Ben jij op zoek naar een nieuwe vriezer? Lees dan zeker even deze 5 tips die je helpen bij het kopen van een vriezer!
Nooit meer zonder vriezer
Zijn er mensen zonder vriezer? Een vriezer is een echte must-have in mijn huishouden. Ik ben opgegroeid met het idee dat je altijd wat voor voorraad moet hebben. Een keer een extra gast aan tafel, no problem. Ik heb nog wel wat extra groentes of vlees in de vriezer. Een goede aanbieding bij de supermarkt? Top! Lekker groot inslaan en in de vriezer ermee. Zeven broden in mijn Too Good To Go pakket? Mij maak je niet gek, dat gaat ook gewoon de vriezer in. Mijn vriezer staat dan ook vol met bakjes met restjes, maar bijvoorbeeld ook ingevroren banaan van die keer dan ik voor 2 euro een hele tas bananen kon meenemen bij de groenteboer. Toen ik de keuken in dit huis ging ontwerpen zei ik dan ook: ik wil echt een joekel van een vriezer. Nou, die heb ik ook. Hier staat een inbouwvriezer van meer dan 200l inhoud en ik ben er ongelooflijk blij mee.
Dus of je nu groot inslaat bij de supermarkt, maaltijden vooruit kookt of een voorraadje ijsjes voor de kinderen wilt hebben: een goede vriezer maakt je leven gewoon makkelijker en het kan je veel geld besparen. Ga je een nieuwe vriezer kopen? Let dat op deze belangrijke dingen:
1. Soort vriezer: tafelmodel, kast of kist?
Voordat je naar de winkel gaat om vriezers met elkaar te vergelijken, is het goed om eerst na te denken over wat voor soort vriezer je wilt hebben of welke soort je in je keuken, bijkeuken of schuur kwijt kunt. Vriezers zijn er in verschillende soorten en maten. De belangrijkste opties:
- Tafelmodel vriezer: Dit is een kleine, compacte vriezer die vaak onder een aanrecht past. Ideaal voor kleinere huishoudens of als extra vriezer. Je hebt deze modellen als losstaand model, maar ook als inbouw.
- Vrieskast: Een staande vriezer met lades, die je helpt om overzichtelijk in te delen. Handig als je vaak verschillende soorten producten invriest. Dit is het soort vriezer dan ik ook heb.
- Vrieskist: Deze vriezers hebben een klep aan de bovenkant en bieden veel opslagruimte. Perfect voor grote gezinnen of als je veel producten in bulk koopt. Nadeel is dat producten sneller op elkaar stapelen, wat het zoeken soms lastig maakt. Plus, je kunt deze vriezer vaak ook niet in je keuken kwijt. De meeste mensen hebben dit soort vriezer in een bijkeuken of schuur staan.
Denk goed na over de ruimte die je hebt. Een vrieskist is bijvoorbeeld ideaal voor een garage of bijkeuken, terwijl een vrieskast in de keuken of bijkeuken makkelijker toegankelijk is. Daarnaast is het handig om na te denken over hoeveel vriesruimte je nodig denkt te hebben. Een gezin van 2 of een gezin van 6 personen maakt nogal een verschil!
2. Energieverbruik en energielabel
Vriezers staan 24/7 aan, dus het is belangrijk om ook even naar het energieverbruik te kijken. Sinds 2021 is het welbekende energielabel dat op apparaten zit vernieuwd en loopt het van A (zeer zuinig) tot G (minder zuinig). Hoewel een zuinigere vriezer vaak duurder is in aanschaf, bespaar je op de lange termijn flink op je energierekening.
Daarnaast is het goed om te kijken naar het jaarlijkse energieverbruik, uitgedrukt in kWh. Een moderne, energiezuinige vriezer verbruikt vaak minder dan 200 kWh per jaar, terwijl oudere modellen meer dan het dubbele kunnen verbruiken. Kies bij voorkeur een model met een goed energielabel om milieubewust én kostenbesparend bezig te zijn. Zeker met de huidige energieprijzen is het dus verstandig dit hier ook echt aandacht aan te besteden.
Zelfs het vervangen van je oude vriezer kan door de besparing op energiekosten een slimme zet voor je portemonnee zijn!
3. No Frost of handmatig ontdooien?
Een van de meest vervelende klusjes bij een vriezer is het ontdooien ervan. Je merkt vaak wel dat langs de randen er steeds ijskristallen ontstaan. Deze ijsafzetting zorgt ervoor dat de vriezer minder efficiënt werkt en meer energie verbruikt. Gelukkig zijn er tegenwoordig vriezers met No Frost technologie. Dit systeem voorkomt ijsvorming, waardoor je de vriezer nooit handmatig hoeft te ontdooien. Ik kan het je van harte aanraden. Zeker met een grote vriezer is het ontdooien ervan (en alle etenswaren ergens koud opslaan) een flinke klus die ik liever over sla.
Heb je een vriezer zonder No Frost? Dan moet je deze regelmatig ontdooien om ijsafzetting te voorkomen. Dit doe je door de vriezer leeg te halen, uit te zetten en het ijs te laten smelten. Dit proces kan een paar uur duren, dus plan het goed in, bijvoorbeeld op een dag dat het buiten vriest, dan zet je de spullen uit de vriezer gewoon buiten.
Hoewel No Frost modellen vaak iets duurder zijn, wegen de voordelen zeker op tegen de extra kosten. Wil je weten welke vriezers er als beste uit de test komen? Check deze pagina van de Consumentenbond!
4. Inhoud en indeling
De inhoud van een vriezer wordt uitgedrukt in liters. Hoeveel ruimte je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huishouden, je eetgewoonten en natuurlijk hoe en waarvoor jij je vriezer wilt gebruiken. In de regel kun je ongeveer deze eenheden aanhouden:
- 1-2 personen: 100-150 liter
- 3-4 personen: 150-250 liter
- 5+ personen: 250 liter of meer
Ook de indeling is belangrijk. Vrieskasten hebben vaak lades of planken, waardoor je producten overzichtelijk kunt opbergen. Vrieskisten hebben meestal manden bovenin voor kleinere items, terwijl grotere producten onderin worden bewaard. Denk na over wat je het makkelijkst vindt: snel iets kunnen pakken of maximale opslagruimte?
5. Waar komt de vriezer te staan?
Niet elke vriezer werkt goed in een koude ruimte zoals een schuur of garage. Dit heeft te maken met de klimaatklasse, die aangeeft binnen welke temperaturen de vriezer optimaal functioneert. Verdiep je hier dus in of laat je goed informeren door een goede verkoper.
De meest voorkomende klimaatklassen:
- SN (Subnormaal): Geschikt voor ruimtes van 10 °C tot 32 °C.
- N (Normaal): Geschikt voor 16 °C tot 32 °C.
- ST (Subtropisch): Geschikt voor 16 °C tot 38 °C.
- T (Tropisch): Geschikt voor 16 °C tot 43 °C.
Je ziet, in deze klassen zie je eigenlijk geen klassering voor vriezers die je in een onverwarmde ruimte zoals je schuur of garage plaatst. Als je je vriezer in een onverwarmde ruimte wilt plaatsen, kies dan een model met een lagere minimale omgevingstemperatuur. Sommige vriezers hebben een winterfunctie, waardoor ze ook in koudere ruimtes goed blijven werken.
Extra tips
Naast deze vijf belangrijke punten zijn er nog een paar handige dingen om ook in gedachten te houden:
- Geluidsniveau: Als je vriezer in de keuken staat, let dan op het aantal decibellen (dB). Een stil model produceert minder dan 40 dB, terwijl sommige goedkopere modellen boven de 42 dB uitkomen.
- Draairichting deur: Sommige vrieskasten hebben een verwisselbare draairichting, zodat je de deur naar links of rechts kunt laten openen. Let goed op of dat bij jouw model ook kan!
- Alarmfunctie: Sommige vriezers hebben een alarm dat afgaat als de deur per ongeluk open blijft staan of als de temperatuur te hoog wordt. Een aanrader, zeker als de kinderen ook wel eens in de vriezer komen om wat te pakken. Zo voorkom je dat de vriezer ontdooit en daardoor harder gaat vriezer om te compenseren.
- Transparante lades: Dit lijkt nogal onbelangrijk, maar transparante lades zijn echt superhandig! Zo zie je direct wat erin zit zonder alle lades open te trekken. Onze vriezer heeft onderin lades, en bovenin klapdeurtjes die naar beneden klappen. Zo kun je ook gemakkelijk bij alles op de hoge planken.
- Snelvriesfunctie: Als je vaak groot inkoopt, kan een snelvriesfunctie handig zijn. Hiermee kun je nieuwe producten sneller invriezen.
Klaar voor de aankoop?
Je ziet, er is meer om aan te denken bij het kopen van een vriezer dan je in eerste instantie had verwacht. Het lijkt misschien simpel door de witgoedzaak binnen te lopen, iets uit te zoeken wat er mooi uit ziet of past in de inbouwkast, maar het is ook echt verstandig na te denken over het type, het energieverbruik, het onderhoud, en inhoud en natuurlijk de plaats waar je de vriezer gaat neerzetten. Als je er nu goed over nadenkt, heb je jarenlang plezier van dit onmisbare apparaat!
