Nu dat Pippa ook naar de basisschool gaat, kan ik er echt niet meer onderuit. Ik ben toegevoegd aan de klassenapp. Mijn ex en ik maakten er eerst nog grapjes over in onze Pippa-app, want de Luizenmoeder heeft alles natuurlijk wel lekker op de kaart gezet. Maar nu moet ik eerlijk zeggen, het valt me alles mee. De klassenapp van onze groep is echt supereffectief. Hulp in de klas? Geregeld met 1 berichtje. Geld ingezameld voor het verjaardagsfeest van de juffen? Een tikkie en binnen het uur had iedereen betaald.
Het zal ongetwijfeld ook komen door die supereffectieve klassenmoeder (note to self: bedankkaartje sturen aan het eind van het schooljaar). Maar lang niet alle klassenapps zijn zo productief. Ik vroeg jullie wat je vooral niet moet doen in een klassenapp en de antwoorden waren.. nou ja.. hilarisch!
En dan word je toegevoegd aan de klassenapp
Tip 1: stel jezelf niet voor. De kans is namelijk aanwezig dat je gewoon geen reactie krijgt. Super ongemakkelijk. En eigenlijk meer dan ‘de moeder van’ ben je voor veel ouders niet. Onze klassenmoeder deed dat overigens wel heel slim. Nadat wij werden toegevoegd stuurde zij een berichtje met ‘Welkom (..) en Kirsten, ouders van Pippa in de klassenapp van 1/2c’. Helemaal top, meer is ook niet nodig. En iedereen kan gelijk desgewenst het nummer opslaan als Moeder van Pippa en Vader van Pippa. Want wees eerlijk, zo heb jij ook een aantal ouders in je telefoon staan!
Wees uiterst voorzichtig met screenshots
Sommige appgroepen lopen geregeld uit de hand en in een klassenapp is dat niet anders. Meerdere keren kreeg ik dan ook de tip om heel, maar dan ook héél voorzichtig te zijn met het maken van screenshots. Menigeen had al wel eens een screenshotje voorzien van commentaar gewoon weer in dezelfde appgroep verstuurd. Awkward! Want ga jij je maar even redden uit dat bijschrift over die zweefteefmoeder dat uitsluitend bedoeld was voor je beste vriendin.
Vecht geen discussies uit in de klassenapp
Heb je een fittie met een andere ouder, over dat Noah jouw Sophie een trap heeft verkocht? Doe alle andere ouders een plezier en vecht dat niet in de klassenapp uit. Sowieso, doe het niet via de app, we weten allemaal hoe verkeerd een berichtje gelezen kan worden. Wees volwassen en ga gewoon het gesprek aan met die ouder.
Die vervloekte autocorrect
Een van mijn lezeressen op Instagram stuurde me het volgende: ‘Ik heb ooit een kind Jezus genoemd omdat de autocorrect zijn naam daarin veranderde’. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar let op met wat je verstuurt in een appgroep. Wanneer het om kinderen gaat, hebben veel ouders enorm lange tenen.
Zet het geluid uit!
Natuurlijk is het wel makkelijk om meldingen te ontvangen van de klassenapp want er wordt natuurlijk ook wel serieuze info in gedeeld maar voor het zoveelste ‘Betaald!’ appje, kun je je geluid maar beter uitzetten! Doe je dat doet? Open de appgroep, tik op de naam van de appgroep bovenaan je scherm, klik op Dempen en kies hoelang jij wil genieten van de rust!
Hoe houd je het leuk in de klassenapp?
Spreek met elkaar duidelijke regels af voor het gebruik van de app. Meestal is de app om productief en snel met elkaar te kunnen overleggen, bijvoorbeeld over ouderhulp voor een uitje of om een melding van een probleem te doen. Om er voor te zorgen dat het overzichtelijk blijft kun je bijvoorbeeld de volgende dingen met elkaar afspreken:
- Reageer alleen wanneer een reactie is gevraagd. Als er wordt gevraagd die wie er wél kan, en jij kan niet, hoef je niet te reageren.
- Iets bespreken met een andere ouder: doe dat even in een privegesprek. Klik op de naam van de desbetreffende persoon in de groepsapp en kies de optie ‘Privé antwoorden’.
- De app is (vaak) niet voor de gezelligheid. Houd het daarom ook zakelijk!
- Zet de regels die jullie afspreken in de groepsomschrijving, daar kan iedereen ze teruglezen!
Hoe gaat het er in jullie klassenapp aan toe? Netjes en gestructureerd of iedere dag een ontplofte mailbox?
Uitgelichte foto: Cristian Dina via Pexels