Heb jij goede voornemens dit jaar? Heel eerlijk, ik heb niet direct goede voornemens die ik per 1 januari wil gaan invoeren. Ik was het afgelopen jaar al druk bezig met minder nutteloos tv kijken en meer dingen doen waar ik blij van word. Ik ben meet gaan puzzelen en ook echt weer meer gaan lezen. De trend wil ik voortzetten en daarom heb ik besloten om jullie op de hoogte te houden van mijn leesavonturen. Het boek dat ik als eerste uitlas in 2022 was Het Weesmeisje van Anne Jacobs.
Waarom dit boek?
Ik koos Het Weesmeisje een paar maanden geleden al uit omdat de kaft me enorm aansprak. Dat heeft Xander Uitgevers wel slim aangepakt. Zij zijn ook degene die de Zeven Zussen hebben uitgebracht in Nederland en slimme marketing: de boeken van de Duitse schrijfster Anne Jacobs hebben zo’n zelfde layout gekregen. Lekker herkenbaar dus.
Ik kocht gelijk de eerste drie delen, dus ik was er helemaal enthousiast over. Maar ja, de tijd om erin te beginnen kwam maar niet. In november begon ik in dit boek en ik moet zeggen: Het Weesmeisje pakte me direct!
Het verhaal in het kort
Augsburg, 1913. Marie is een weeskind dat jarenlang in het kindertehuis heeft gewoond onder de strenge leiding van Juffrouw Pappert. Het was geen plezierige tijd geweest en wanneer ze een positie als keukenmeid in het imposante landhuis van de familie Melzer aangeboden krijgt, twijfelt ze niet. Al gauw komt de familie erachter dat Marie’s talenten in de keuken tekort worden gedaan en vrij vlot krijgt ze promotie tot kamenierster van de dochters van het gezien.
Zoon Paul heeft echter hele andere plannen met Marie. Al vanaf het eerste moment dat hij haar zag, kan hij zijn ogen niet van haar afhouden. Maar trouwen met een kamenierster, dat kan niet als je de zoon bent van de directeur van een grote textielfabriek. De textielfabriek waar hij uiteindelijk de leiding zal krijgen.
In dit boek komt Marie zaken te weten over haar overleden familie die haar oren horen klapperen. Maar waarom spelen de Melzers toch steeds een rol in dat verhaal?
Mijn mening over Het Weesmeisje
Als je me ook maar een klein beetje kent, weet je dat ik dol ben op kostuumdrama’s. Jane Austen, Downton Abbey, you name it. ik moet dan ook zeggen dat het Downton Abbey gehalte erg hoog is in dit boek, inclusief geniepige kamermeid O’Brien, haha. Wat mij betreft echt helemaal een schot in de roos. Het verhaal lees lekker vlot weg. De hoofdstukken zijn niet te lang, wat ik altijd wel prettig vind. Zo maakt het niet zoveel uit als je niet direct heel veel tijd hebt om te lezen.
Het is dan ook echt ongelooflijk dat ik het boek pas in januari heb uitgelezen, maar ja, je kunt niet al je hobby’s tegelijk doen en ook het werk blijft nogal eens liggen tot de avonden.
Of ik dit een aanrader vind? Jazeker! Als je hebt genoten van De Zeven Zussen, kan ik je de serie over Weesmeisje van harte aanraden! Ik heb de andere Weesmeisje boeken al op de goede volgorde al klaar liggen, dus ik kan mijn lol op.
Meer boeken van Anne Jacobs
Zo leuk als je betrokken volgers hebt die je nog een leuke tip geven. Ilona wees me erop dat het wellicht leuk zou zijn om een aantal andere boeken van dezelfde schrijfster te noemen. En ik ben natuurlijk de rotste niet, dus bij deze nog een aantal boeken van Anne Jacobs die ongetwijfeld ook het lezen waard zijn.
- Het Landhuis (driedelige serie waarvan deel 1 en 2 inmiddels uitgebracht zijn in Nederland)
- Afrika Saga (Duits- nog niet vertaald)
Deze blog bevat affiliatie links.
Trackbacks/Pingbacks