Dat je een maand bezig bent met meer tijd maken om te lezen en dat je alweer 4 boeken uit hebt. Ik weet niet of je dat herkent, maar als je eenmaal begint met lezen, gaat er bij mij altijd een soort van knop om en lukt het ineens ook weer om te lezen. Ik ben dus lekker op dreef, en dat is maar goed ook. Zo komen er in ieder geval weer een heleboel nieuwe blogs online! Deze keer vertel ik je over het tweede deel in de Weesmeisje-serie van Anne Jacobs: De moed van het weesmeisje. Oh, nog even een spoiler alert: heb je deel een van dit boek nog niet gelezen en ben je dit wel van plan? Sla deze blog dan nog even over en lees eerst de boekrecensie van Het weesmeisje.

Waarom dit boek?

Na het lezen van het eerste deel in deze serie, Het weesmeisje, dat ik begin dit jaar las en waar ik erg enthousiast over was, kon ik de andere delen natuurlijk niet laten liggen. In totaal bestaat deze serie nu uit 5 boeken en deel 3 en 4 liggen al op me te wachten. Wat ik prettig vind, is dat de hoofdstukken niet te lang zijn en het verhaal vlot doorloopt. Dat zorgt ervoor dat je ook steeds een klein stukje kunt lezen. Zelf lees ik graag voordat ik ga slapen en dan moeten de hoofdstukken ook niet te lang zijn. Tja, ik heb nou eenmaal een tic. Ik lees altijd het hoofdstuk af.

Het verhaal in het kort

In De moed van het weesmeisje keren we terug naar het Duitse Augsburg in 1916, waar de Eerste Wereldoorlog in volle gang is. Ook het leven in de villa van de familie Melzer is flink veranderd. Er zijn rantsoenen, de fabriek draait minder goed vanwege leveringsproblemen van de grondstoffen en als alle jongemannen, inclusief zoon Paul, worden opgeroepen om aan het front te gaan vechten, wordt de stemming er in de villa niet beter op.

Zusjes Kitty en Elizabeth zijn inmiddels getrouwd en ook Marie, die we in het eerste deel leerden kennen als het weesmeisje dat als keukenmeid in de villa kwam werken, heeft haar geluk gevonden met Paul, de zoon van de familie Melzer. Al leven alledrie de meisjes niet het leven wat ze voor ogen hadden voor de oorlog.

In oorlogstijd is alles anders. Kinderen groeien op zonder vader, brieven komen niet aan, er is amper communicatie. Dag in dag uit leven de overige familieleden van de Melzers in spanning. Gaan ze hun echtgenoten of zoons nog terugzien? Wanneer het steeds slechter gaat met de textielfabriek, stapt Marie naar voren om nieuwe, ambitieuze plannen door te voeren, tot groot ongenoegen van haar schoonvader. Maar na verloop van tijd moet hij toch erkennen dat dit meisje verstand van zaken heeft.

Links en rechts sneuvelen vrienden en kennissen aan het front en de sfeer wordt steeds grimmiger in de villa. Ook de familie wordt geen leed bespaard…

Mijn mening over De moed van het weesmeisje

Nadat ik deel 1 uitgelezen had, vroeg ik me nog af hoe de schrijfster in vredesnaam nog 4 andere delen kon schrijven. Het verhaal voelde voor mij echt wel als klaar. Er was een happy end, er was een mooie afsluiting. ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het De moed van het weesmeisje nog veel zou gaan toevoegen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Waar het in het eerste boek van deze serie voornamelijk ging over Marie en de escapades van Kitty, krijgen we in dit tweede deel ook meer te zien van Elizabeth. In dit deel komt ze niet meer zo naar voren als de zus die vooral zwelgt in zelfmedelijden en afgunst voor haar zusje maar zien we een kant van haar waardoor je haar ook veel beter gaat begrijpen en waarderen.

De sfeer in dit boek is anders dan in het eerste deel. Het verhaal is een stukje minder romantisch en dat meer dramatisch, wat ook wel nodig is met dit thema. Je merkt echt dat de tijden zijn veranderd. Een oorlog, waarvan eerst gedacht werd dat het met een paar maanden opgelost zou worden maar uiteindelijk 4 jaar duurt, doet wat met je. Je merkt ook aan de personages in het boek dat ze niet meer hun oude, blije zelf zijn maar dat ze gevormd zijn door de gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

En waar Het weesmeisje voor mij prima een opzichzelfstaand boek had kunnen zijn, eindigt De moed van het weesmeisje met een enorme cliffhanger. Snel doorlezen dus!

Meer boeken van Anne Jacobs

Aangezien ik echt oprecht enthousiast ben over deze schrijfster, denk ik dat je het ook wel leuk vindt om de onderstaande boeken van haar te lezen.

Het weesmeisje – deel 1
Het weesmeisje – deel 3
Het landhuis – deel 1

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatie links.