Een nieuw jaar, een nieuwe maand, een nieuwe week of een nieuwe dag, er is altijd een goed moment om te starten met een bullet journal. Hoe kun je starten met een bullet journal, ook wel ‘bujo’ genoemd? En wat heb je daar voor nodig? In deze blog heb ik alles bij elkaar gezocht zodat jij zo snel mogelijk aan de slag kunt! Heel veel journal plezier!
Wat is een bullet journal?
Een bullet journal is niets meer en niets minder dan een notitieboekje met kleine stipjes (bullets) op de pagina’s. In dit notitieboekje kun je je eigen lay-out maken, precies zoals dat het beste voor jou uitkomt. Een bullet journal is overigens niet per sé een agenda, dagboek of notitieboekje. Het is eerder juist al deze dingen in één en het is juist wat jij ervan wilt maken en waar jij zelf behoefte aan hebt om te noteren.
Wat zet je in een bullet journal?
Voor iedereen is het gebruik van een bullet journal persoonlijk. De een gebruikt het als persoonlijke agenda, de ander om notities of gewoontes in bij te houden en weer een anders als een dagboek of juist weer een combinatie van dit alles. Deze dingen kun je bijvoorbeeld kwijt in een bujo:
- Agenda
- Maandoverzicht
- Gelezen boeken
- To do lijstjes
- Inspiratie
- Bijhouden van gewoontes zoals drinken, sporten en eten
- Dagboekverhalen
- Reisverslag (eventueel met foto’s)
- Tekeningen
- Spaardoelen
En natuurlijk nog veel en veel meer! Neem daarvoor zeker een kijkje op het Pinterest bord met leuke bullet journal inspiratie!
Hoe kun je starten met een bullet journal?
Op internet, en dan vooral op Pinterest, vind je duizenden ideeën hoe je je bullet journal kunt invullen. Lay-outs voor agenda’s, habitat trackers, to-do lijstjes en nog veel meer. Natuurlijk kun je je eigen creativiteit zijn gang laten gaan, maar zeker als je net start, is het rondsnuffelen tussen deze ideetjes een goede manier om te oefenen. Zo zul je zelf je eigen voorkeuren gaan ontwikkelen voor pennen, kleuren, stempels en washi-tapes.
Laat je overigens niet overweldigen als je wilt beginnen. Je hebt echt niet allerlei extra dingen nodig. In de basis kun je en bullet journal starten met een notitieboek en een pen!
Natuurlijk zijn er ook diverse leuke handleidingen geschreven zoals bijvoorbeeld deze onderstaande boeken. Tipje voor de Kobo Plus abonnees: ‘Bullet Journal – de handleiding’ is gratis te lezen met Kobo Plus!
Welk type bullet journal kan ik het beste kiezen?
Er zijn heel veel verschillende soorten bullet journals. Het enige wat ze gemeen hebben zijn de pagina’s met puntjes (bullets). Je kunt de start van een bullet journal zo duur maken als je zelf wilt, er is geen goed of fout. Er zijn echter wel een paar puntjes waar je op kunt letten:
- De afstand van de bullets – in de meeste gevallen is de afstand van punt tot punt 0,5 mm.
- Het gewicht van het papier – hoe dunner het papier, hoe groter de kans op doordrukken.
- Het aantal pagina’s en afmeting van het notitieboek- hoeveel ruimte heb je nodig?
Er zijn talloze bullet journals om uit te kiezen en voor jouw gemak heb ik een aantal mooie, luxe exemplaren die ik op Bol.com vond, op een rijtje gezet. De meest bekende is denk ik wel de Leuchtteurm1917, een notitieboek dat vaak wordt aangeraden voor het maken van een bufo. Zelf vind ik de Purpuz bullet journal ook heel mooi. Deze heeft een hardcover en in plaats van puntjes, hele kleine hartjes. Het zijn toch de details die het ‘m doen!
Natuurlijk kun je ook aan de slag in een notitieboek van de Hema of een bullet journal van de Action, het is maar net hoeveel geld je er zelf aan wilt uitgeven. Wellicht zul je na een poosje merken dat je toch een bullet journal met papier van iets betere kwaliteit wilt en kun je altijd later nog een luxer exemplaar aanschaffen.
Kleine waarschuwing: de kans dat je na het kopen van je eerste bullet journal niet meer kunt stoppen met het kopen van prachtige notitieboeken is groot! 😉
Welke pennen heb ik nodig?
Je kunt natuurlijk met elke pen of potlood beginnen in een bullet journal. Zelf vind ik het fijn om Stabilo fineliners te gebruiken. Deze punten blijven heel mooi en je kunt er heel precies mee werken.
Ook hier geldt weer: je hoeft echt geen dure of luxe pennen te gebruiken. Ook met Hema fineliners kun je ook gewoon aan de slag. Houd er wel rekening mee dat bij dunner papier dikkere fineliners, pennen of stiften kunnen doordrukken. Kwestie van uitproberen.
Welke materialen gebruik je in een bujo?
Omdat het maken van een bujo heel persoonlijk is, ben je niet gelimiteerd aan ‘wat mag of kan’. Wat wil jij gebruiken om je bujo ‘eigen’ te maken? Je kunt gebruik maken van bijvoorbeeld:
- Washi tape (bijvoorbeeld Hema washi tape)
- stempels (de alfabetstempels van Hema heb ik zelf ook)
- Fineliners
- Markeerstiften
- Aquarelpotloden of verf
- Stickers
- Knipsels uit tijdschriften
- Foto’s
Hoe plak je foto’s in mijn bullet journal?
Wanneer je je bujo gebruikt als dagboek of reisverslag, is het natuurlijk leuk om er af en toe een fotootje bij te plakken. Je kunt foto’s laten afdrukken bij bijvoorbeeld Hema of Kruidvat, zij hebben ook klein formaat foto’s speciaal voor dit soort doeleinden.
Je foto’s kun je inplakken met:
- een lijmstift (let op dat je niet teveel lijm gebruikt ivm doordrukken)
- lijmroller van Pritt (net zoals die met typ-ex)
- washitape langs de randjes over als een pleister over de foto heen
- dubbelzijdig tape (aanrader!)
Miniprinter voor bullet journaling
Je kunt natuurlijk ook zelf een miniprinter gebruiken. De HP Sprocket is daarvoor echt een aanrader. Deze pocket printer print jouw foto’s direct vanaf je telefoon en je kunt er ook zelfklevend fotopapier voor kopen, dan hoef je gelijk niet meer te plakken!
De Sprocket is een mini foto printer. Wil je liever een iets goedkoper alternatief? Kijk dat eens voor een mini printer met thermische print (zoals deze miniprinter bij Action). Deze afdrukken kun je vergelijken met een kassabon.
Andere handige dingen voor bij je bujo
Nogmaals, je kunt het zelf zo gek maken als je wilt en niets is verplicht. Toch wil ik deze handige dingen even onder de aandacht brengen:
- Pennenhouder – plak een pen loop in de kaft van je bullet journal, zodat je altijd je favoriete pen bij de hand hebt. Sommige bujo’s hebben dit zelf al!
- Sjablonen – zelf tekenen kan een tijdrovende klus zijn. Met sjablonen kun je in een handomdraai mooie tekeningen maken.
- Liniaal – voor mooie strakke lijnen en vormen gebruik je een liniaal
Wat zou jij graag in een bullet journal willen opschrijven?
Deze blog bevat affiliatie links. Het klikken op deze links kost jou niets. Als jij iets bestelt via een van deze links, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Voor sommige links krijg ik een vergoeding per klik.