Het is je vast niet ontgaan: de prijzen van stroom en gas zijn de afgelopen maanden belachelijk hard gestegen. Het belang van een goed geïsoleerde woning wordt dus steeds groter om die rekeningen nog een beetje betaalbaar te houden. Maar hoe pak je dat nu aan, je woning isoleren? In deze blog vertel ik je meer over spouwmuurisolatie en hoe je daarmee veel geld kunt besparen.
Wat is een spouw?
Om te beginnen is het handig om wat tekst en uitleg te geven over de spouw. Je huis is gebouwd met een binnen- en buitenmuur. Tussen deze twee muren zit een stukje lucht wat we de spouw noemen. Deze spouw is zo’n 5-10 cm breed. Van origine werd gedacht dat deze ruimte stilstaande lucht een isolerend effect zou hebben, zoals je dat bij een thermosbeker kent. Echter is gebleken dat beschadigingen aan de buitenmuur én optrekkend vocht deze isolerende werking teniet doen.
Bij spouwmuurisolatie wordt deze luchtruimte volgespoten met een isolerend vulmiddel. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt een isolatiemateriaal dat met een slang de ruimte in wordt gespoten. Dit isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de lucht tussen de twee muren de warmte vasthoudt en dat overtollig vocht wordt opgenomen.
Geld besparen door spouwmuurisolatie?
Het is natuurlijk logisch dat wanneer jouw huis niet goed geïsoleerd is, je veel warmte van het stoken kwijtraakt. En met de huidige gasprijzen, stook je niet voor de lol. Het is dus belangrijk dat je warmte niet wegwaait. Er zijn natuurlijk verschillende manier om je huis energiezuiniger te maken. Zowel spouwmuurisolatie als het plaatsen van dubbelglas zijn hele goede manier om de warme zoveel mogelijk binnen te houden.
Natuurlijk is zo’n aanpassing aan je huis best een investering maar wel eentje die je er heel snel weer uit hebt, juist met deze hoge gasprijzen. De grote vraag is en blijft natuurlijk: ‘wat kost spouwmuurisolatie?’ En ik moet je eerlijk zeggen: ik vind de prijzen enorm meevallen.
Rekenvoorbeeldje:
Onze rijtjeswoning heeft zo’n 70m2 oppervlakte aan buitenmuren en dat is dat ruim genomen. Voor deze oppervlakte zijn de kosten zo’n €750,-. En als je dan bedenkt dat je zo’n 20-25% van je gasverbruik kunt besparen, is dat een investering die ter er met 2 of 3 jaar alweer uit hebt. Lijkt mij een no-brainer. Toevallig hebben onze overburen hun spouwmuur laten isoleren afgelopen maand. En nu ik dit zo uitgezocht hebt, denk ik dat wij dit gelijk ook maar moeten regelen deze winter!
Tipje: vraag bij je gemeente na of er nog een subsidie is voor de verduurzaming van je huis! Kan je toch zomaar weer een hoop geld schelen!
Tip van Sebas
Als ik schrijf over zaken in en om het huis, vraag ik Sebas ook altijd om zijn mening. Hij werkt al jaren in de bouwsector en heeft er dus aardig kijk op. Over spouwmuurisolatie zegt hij het volgende: laat jezelf altijd vakkundig adviseren door het isolatiebedrijf. Niet alle woningen zijn per definitie geschikt voor spouwmuurisolatie. Ga nooit zomaar zelf aan de slag, want bij verkeerde isolatie kun je lelijke schade aanrichten! Wil je meer info over spouwmuurisolatie? Vraag altijd verschillende offertes aan en vergelijk ze!
Handige tips en zeker een goede manier om je huis te verduurzamen en daar ook nog flink mee te besparen. Is jouw spouwmuur al geïsoleerd?
Uitgelichte foto via Pexels.com