Een historisch verhaal over twee kinderen uit Amsterdam die uit armoede naar de kinderkolonie in Veenhuizen worden gestuurd en daar proberen zo goed als mogelijk te overleven. De vondeling van Veenhuizen vertelt een niet al te mooie bladzijde uit het boek van de Nederlandse geschiedenis.

Waarom dit boek?

Ik heb het al in meerdere boekenblogs gezegd, maar sinds ik een abonnement bij BookBeat heb, probeer ik mijn horizon te verbreden en boeken te luisteren die me qua titel of omslag wel aanspreken maar die ik wellicht niet zo snel zou kopen. Simpelweg je je geld maar één keer kunt uitgeven. Het zal overigens ook zeker geholpen hebben dat De vondeling van Veenhuizen door Xander Uitgevers is uitgegeven, die doen goede PR, haha. Ik kan me herinneren dat ik een post over dit boek voorbij zag komen en gelijk getriggerd was.

Het verhaal in het kort

Amsterdam, 1824. Lize en Karel hebben het goed thuis. Ze hebben liefhebbende ouders en hoewel het soms lastig is voor het gezin om het hoofd boven water te houden, is de liefde genoeg. Totdat hun moeder steeds zieker wordt. Wanneer zij komt te overlijden gaat het steeds slechter met hun vader. Hij raakt helemaal van het pad, wordt opgenomen in het krankzinnigengesticht en omdat er geen geld binnenkomt, kan ook hun tante niet voor Lize en Karel zorgen. De halfwezen Karel en Lize staan er alleen voor en worden per beurtschip overgebracht van Amsterdam naar de kinderkolonie van Veenhuizen.

In Veenhuizen is alles anders: het Drentse landschap, de mensen, het straffe dagelijkse regime. Karel en Lize worden met honderden andere kinderen aan het werk gezet. Ze kunnen maar moeilijk wennen aan het slechte eten, de strenge opzieners en de vele regels. Als ze een voorzichtige vriendschap met de geharde Neeltje hebben gesloten, smeden ze samen een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen. Een plan dat grote gevolgen zal hebben voor hun toekomst.

Mijn mening over De vondeling van Veenhuizen van Patricia Snel

De vondeling van Veenhuizen is een bijzonder verhaal. Gebaseerd op de echte verhalen van de kinderen uit de kinderkolonie in Veenhuizen. Je kunt de kinderkolonie eigenlijk zien als een soort weeshuis, al woonden er zeker niet alleen maar wezen. Sommige kinderen werden er simpelweg heen gestuurd omdat de ouder geen geld hadden om voor ze te zorgen, met het idee dat er in de kinderkolonie goed voor ze gezorgd zou worden. Niets was minder waar.

Lize en Karel krijgen dan ook wel echt een soort ‘cultuurshock’ als ze aankomen. Geen verse maaltijden zoals van hun moeder, met grote groepen op een slaapzaal in een hangmat, onderwijs dat te wensen overlaat. Het is maar een greep uit de vele tekortkomingen van de kinderkolonie. Zeker wanneer er een zeer besmettelijke ziekte rondgaat, lopen veel kinderen gevaar.

Een verhaal uit meerdere oogpunten

In het verhaal volgen we Lize en Karel, hun vriendin Neeltje en de hoge piefen van Kolonie Veenhuizen. Ze hebben elk hun eigen struggles. Lize en Karel willen er alles aan doen om terug te gaan naar hun familie in Amsterdam, Neeltje heeft grote moeite om mensen toe te laten omdat ze als baby al bij het weeshuis is achtergelaten en de hoge bazen van de kolonie hebben simpelweg een bedrijf te runnen waarbij er een tekort aan geld is en er altijd wel iemand in hun nek staat te hijgen om ze op de vingers te tikken.

Soms wat lastig te volgen

Ik vond De vondeling van Veenhuizen en prachtig en goed beschreven verhaal. Je waant je door de beschrijvingen echt in het oude Amsterdam en in het Drentse landschap. Toch heb ik ook wat aanmerkingen. Ik heb het boek natuurlijk geluisterd en hoewel ik dat heel fijn vind, merk ik altijd wel dat ik daardoor wat meer moeite moet doen om alle personages een plekje te geven. Door namen zelf te lezen, maakt je hoofd een soort van verbinding. Ik had er soms dan ook moeite mee om de relaties uit elkaar te houden, vooral in de gedeeltes dat de hoge piefen aan het woord zijn.

Wie is de vondeling van Veenhuizen?

Dan is er ook nog de titel van het verhaal. De vondeling van Veenhuizen. Maar wie is die vondeling nu eigenlijk? Het verhaal start met het te vondeling leggen van baby Anne, in Amsterdam. Omdat het briefje met haar gegevens wegwaait, groeit de baby op als Neeltje in een Amsterdams weeshuis en wordt uiteindelijk naar Veenhuizen overgebracht. Er wordt met de titel dus naar Neeltje verwezen, maar het verhaal gaat grotendeels over (vooral) Karel. Ik had, aan de hand van de titel toch meer verwacht dat er meer aandacht zou zijn voor Neeltje.

Desalniettemin een heel interessant verhaal om te lezen. Voor mij was de geschiedenis van Veenhuizen nog onbekend en was het verhaal dus ook zeer informatief.

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.