Een nieuw huis, een oud huis, een opknapwoning. Een ding hebben ze allemaal gemeen: je moet iets met je muren doen. In deze blog vertel ik je meer over een populaire en moderne keuze voor het bekleden van de muren: renovlies behang.
Doe mij maar een klushuis
Ja, ik zei het echt. Doe mij maar een klushuis. Ik vind het heerlijk om een woning van boven tot onder aan te pakken en het verschil te zien wat je met je eigen handen hebt bewerkstelligt. Voor mij begon het met het eerste appartement dat ik kocht toen ik ging samenwonen met mijn inmiddels ex. We hadden eigenlijk geen hele grootse plannen, maar hebben uiteindelijk alles vervangen en gerenoveerd. Een paar jaar later kochten we een eengezinswoning die compleet wat uitgewoond door de vorige bewoners. Geen probleem, wij gaan wel lekker aan de slag. Ook toen Sebas en ik onze huidige woning kochten, moest er van alles aan gebeuren. Maar zelfs 40 weken zwanger stond ik nog lekker fanatiek mee te klussen. Oude spachtelputz afsteken is héél bevredigend als je gefrustreerd bent dat je baby er nog niet is, haha.
Goed, terug naar het onderwerp van deze blog. Zowel in oude als in nieuwe huizen zijn de muren nooit perfect. Er kunnen haarscheurtjes ontstaan en ook vochtwerking is een ding. En laten we eerlijk zijn: je hele huis laten sturen is een nogal kostbare onderneming. Onze muren zagen er, na het afsteken van 7 lagen behang (en nee, dat is geen grap) niet zo heel florissant meer uit. Om dit gemakkelijk op te lossen hebben we toen zelf de meest beschadigde plekken dun gestuct en de hele muur behangen met renovlies behang en vervolgens geverfd.
Wat is renovlies?
Renovlies, ook wel renovatievlies genoemd, is een modern type wandbekleding dat steeds populairder wordt onder klussers. Het bestaat uit een mix van cellulose en textielvezels die samengeperst zijn tot een sterk en flexibel materiaal. Renovlies heeft een gladde, strakke afwerking en is verkrijgbaar in verschillende diktes, afhankelijk van de gewenst resultaat. Natuurlijk heeft het gebruik van renovlies voor- en nadelen.
Voordelen van renovlies:
- Strakke afwerking: Renovlies zorgt voor een glad en naadloos oppervlak op je muren, waardoor het lijkt alsof ze gestuct zijn. Het verbergt eventuele oneffenheden en geeft een moderne uitstraling aan je interieur.
- Duurzaamheid: Renovlies is zeer duurzaam en stootvast. Het beschermt je muren tegen krassen, stoten en slijtage, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinsruimtes waarin echte geleefd wordt
- Overschilderbaar: Eén van de grote voordelen van renovlies is dat het overschilderbaar is. En ben je het kleurtje na een jaar zat, kun je er gewoon weer een nieuw kleurtje tegenaan gooien!
- Helpt bij scheuren: Renovlies is ook scheuroverbruggend, wat betekent dat het kleine scheurtjes en barsten in de muur kan bedekken. Dit is vooral handig bij oudere woningen waar de muren gevoeliger zijn voor scheuren.
Nadelen van renovlies:
- Kosten: Hoewel renovlies duurzaam en van hoge kwaliteit is, kan het duurder zijn dan traditioneel behang.
- Professionele installatie: Hoewel je, als je een beetje behangervaring hebt, renovlies prima zelf kunt plakken, is het niet voor de beginnende behanger. Dan kun je beter een professionele renovlies behanger laten komen. Wat overigens echt minder duur is dan dat het klinkt!
Het verschil tussen renovlies en glasvezelbehang
Waarom ga je dan niet gewoon aan de slag met glasvezelbehang? Dat werkt toch ook? Nou, hoewel renovlies en glasvezelbehang enkele overeenkomsten hebben, zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee.
- Materiaal: Renovlies is gemaakt van cellulose en textielvezels, terwijl glasvezelbehang is gemaakt van geweven glasvezels. Renovlies voelt zachter aan en is flexibeler dan glasvezelbehang. En bij het afwerken dus ook geen handschoenen nodig voor de splintertjes!
- Afwerking: Renovlies zorgt voor een gladdere en strakkere afwerking dan glasvezelbehang. Glasvezelbehang heeft een meer ruwe en grovere textuur.
- Behangklaar: Renovlies wordt meestal aangebracht op behangklare muren, terwijl glasvezelbehang ook kan worden gebruikt op minder egale oppervlakken, zoals betonnen muren. Puntje voor glasvezel dus.
- Verwijderbaarheid: Renovlies is over het algemeen gemakkelijker te verwijderen dan glasvezelbehang. Bij renovlies is het vaak mogelijk om het behang van de muur te trekken zonder veel resten achter te laten, terwijl bij glasvezelbehang vaak lijmresten op de muur achterblijven.
Ik ga je natuurlijk niet vertellen waarmee jij je muren moet behangen, maar mijn eigen ervaring leert dat renovliesbehang toch wel heel fijn is en het er echt wel heel strak uitziet. Wij zijn er in ieder geval heel tevreden mee! Het is in ieder geval handige kennis voor je volgende klus!
Uitgelichte afbeelding via Pexels.com