We zijn ons er steeds meer bewust van dat we toch wel erg veel plastic gebruiken in het dagelijks leven. Wil je minder plastic en microplastics gebruiken? Dan kun je al een flinke slag slaan bij het huishouden. In deze blog vertel ik je meer over de plasticvrije producten van de Utrechtse winkel Zepig en hoe je je huis kunt schoonmaken zonder plastic.
Zorg voor jezelf, zorg voor de wereld – minder plastic gebruiken
Word jij ook zo verdrietig als je de foto’s ziet van bergen en bergen aangespoeld plastic? De foto’s doen bij mij precies waarvoor ze bedoeld zijn: ik krijg er een enorm schuldgevoel van. Zou dat toch maar ook zo werken voor alle grootvervuilers op de wereld… Toch denk ik bij het zien van deze foto’s ook altijd: ‘Hé, ik doe mijn best om zo min mogelijk te vervuilen. Ik probeer mijn afval te scheiden en herbruikbare of hervulbare producten te kopen. Ik draag mijn steentje bij!’
Toch ging er weer een hele nieuwe wereld voor me open toen ik door Zepig werd benaderd een aantal van hun plasticvrije schoonmaakproducten uit te proberen. Want als je je plasticverbruik wilt verminderen, is het huishouden een goed punt om te beginnen. In de webshop (en in de fysieke winkel in Utrecht) van Zepig vind je talloze plasticvrije schoonmaakproducten én tips om je huis goed kunt schoonmaken zonder plastic te gebruiken.
Aan de slag met plasticvrije schoonmaakmiddelen
Zepig stuurde mij dus een pakketje op met plasticvrije schoonmaakmiddelen om uit te proberen hoe je je huis kunt schoonmaken zonder plastics en microplastic. Challenge accepted!
In het pakket vond ik natuurlijk schoonmaakzeep, een zeepklopper, een houten afwasborstel, eco afwasmiddel en een loofah schuurspons. Een pakket perfect voor de keuken, maar ook prima om voor de rest van het huis te gebruiken. En misschien voelt het alsof je een stapje terug in de tijd zet, want laten we eerlijk zijn, veel plastic producten zijn gemaakt voor ons gemak, maar niemand is slechter geworden van een beetje fysieke arbeid ;).
Oppervlaktes en vloeren: een sopje maken met Werfzeep en de zeepklopper
Als je aan de slag gaat in de keuken, kun je en sopje maken met de Werfzeep (schoonmaakzeep) en de zeepklopper. Het is zo simpel als een emmertje met warm water vullen, het stuk zeep in de zeepklopper doet en vervolgens met de zeepklopper even flink door het warme water te roeren/kloppen. Op deze manier mengt de zeep zich met het water, gaat het schuimen en hoef je geen glibberig stukje zeep uit je emmer te vissen.
Met dit sopje kun je alle oppervlaktes zoals je aanrecht, kookplaat en kastdeurtjes, maar óók de vloer dweilen. Eigenlijk is Werfzeep schoonmaakzeep de vervanger voor allesreiniger. Ook kun je er zelf een spuitfles allesreiniger mee maken en zelfs wasmiddel.
Zo maak je je eigen allesreiniger met schoonmaakzeep
Snijd of rasp ongeveer 15 gram schoonmaakzeep. Breng in een pannetje 1 liter water aan de kook en los de zeep daarin op en laat het een paar minuutjes doorkoken. Laat het mengsel vervolgens goed afkoelen en schenk het in een lege en schone spuitfles. Hiervoor kun je prima een oude allesreinigerfles gebruiken. Lekker duurzaam!
Zo maak je je eigen wasmiddel met schoonmaakzeep
Breng in een pan 1 liter water aan de kook en los daar 50 gram schoonmaak zeep en een flinke eetlepel soda in op. Giet het mengsel in een grote (glazen) pot, bijvoorbeeld een weckpot. Laat het nu minimaal 24 uur goed afkoelen. Je wasmiddel zal dan gaan opstijven tot een geleiachtige substantie.
Als je gaat wassen met dit wasmiddel, gebruik dan ongeveer 2 eetlepels (30 ml) per wasbeurt. Het beste voor je wasmachine is om vloeibaar wasmiddel in een wasbolletje in de trommel te stoppen in plaats van in het wasmiddellaatje.
Feitjes over de afwas
De tijden dat ik dagelijks mijn vaat deed zijn ver achter me. Misschien is dit een goed moment om toe te geven dat ik eigenlijk nooit dagelijks de afwas deed, maar het het liefst opspaarde van een week en dat mezelf een uur kwaad maakte met de Greatest Hits cd van Whitney Houston op standje burenruzie. Goed, inmiddels heb ik al heel wat jaartjes een fijne vaatwasser in huis en is het dagelijks (of wekelijks 😉 ) bijhouden van de vaat verleden tijd. Toch heb ik regelmatig een afwasborstel in mijn handen. Zo gaan mijn pannen nooit in de vaatwasser en ook de kom van de keukenmachine was is liever met de hand af.
Wist je dat dat je over het algemeen véél te veel afwasmiddel gebruikt bij een gemiddelde afwasbeurt? Voor een hele vaat heb je ongeveer 1 theelepel afwasmiddel nodig. Dus voor die ene pan die je afwast, gebruik je al gauw te veel. Denk er eens over na: als er in elk huishouden per dag 1 ml teveel afwasmiddel wordt gebruikt, loopt dat per jaar op tot zo’n 3 MILJOEN liter afwasmiddel wat we onnodig wegspoelen. Dat zijn dus ook minimaal 3 miljoen lege plastic flessen. Zet je wel even aan het denken, hè.
Afwassen met een blok eco afwaszeep
De eerste stap die je kunt zetten om minder plastic te gebruiken bij het schoonmaken is het door een houten afwasborstel met een vervangbare kop aan te schaffen. Dat is namelijk amper duurder dan steeds een nieuwe plastic afwasborstel kopen. Zeker als je alleen dagelijks een of twee pannen moet afwassen, gaat zo’n kop hartstikke lang mee. Moet je echt even schrobben, kun je in plaats van een plastic schuursponsje ook de loofah schuurspons gebruiken. Deze is gemaakt van de loofahplant en is na gebruik volledig biologisch afbreekbaar. Handig, deze spons heeft ook een ophanglusje om te drogen, dus nooit meer een half nat sponsje op je aanrecht!
Als je nog meer plastic wilt elimineren uit je keuken, gebruik dan een blok eco waszeep. Ik kreeg van Zepig het eco wasmiddel van Boavista Circular toegestuurd. Deze zeep wordt gemaakt van gerecyclede bakolie, maar ruikt er gelukkig niet naar. Je hebt steeds maar een heel klein beetje nodig. Je kunt zelfs alleen je afwasborstel of spons even nat maken en over het blog wrijven en vervolgens je vaat schoonmaken. Meer is er niet voor nodig.
Ik vraag me af of je met dit blok afwaszeep ook een vloeibare variant zou kunnen maken. Daar kom ik op terug!
Nog meer tips voor schoonmaken zonder plastic:
- Gebruik herbruikbare doeken: Vervang papieren wegwerpdoekjes of kant-en-klare doekjes met schoonmaakmiddel door herbruikbare katoenen of bamboe doeken. Ze zijn duurzaam, wasbaar en verminderen afval. In veel huishoudens zijn de microvezeldoekjes heel populair, echter geven deze doekjes dus wel microplastics af. Het is maar net hoe ver je wilt gaan met het elimineren van plastic 😉
- Maak je eigen schoonmaakmiddelen: Met eenvoudige ingrediënten zoals azijn, baking soda en citroen kun je effectieve schoonmaakmiddelen maken zonder plastic verpakkingen. Hierboven in de blog kreeg je al tips om zelf allesreiniger en wasmiddel te maken en als je even googlet zijn er tal van recepten online te vinden die je kunt proberen.
- Kies voor glazen of metalen verpakkingen: Als je schoonmaakmiddelen koopt, kies dan voor producten die worden geleverd in glazen of metalen verpakkingen die herbruikbaar of recyclebaar zijn.
Overigens, als je zelf schoonmaakmiddel wilt maken, hoef je echt niet gelijk al je plastic flessen te vervangen door glazen exemplaren. Je kunt prima een oude spuitflacon gebruiken. Beter de fles hergebruiken dan zomaar weggooien. Denk ook eens aan het hergebruiken van potten van bijvoorbeeld pindakaas en mayonaise voor het opslaan van je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Die potten heb je toch al in huis. Even goed afwassen en ze zijn klaar voor gebruik.
Wat doe jij?
Je mag natuurlijk helemaal zelf bepalen in welke mate jij je steentje bijdraagt aan een beter milieu. Niets moet en alles mag. Ik snap ook dat je op sommige momenten liever voor het gemak van een kant-en-klaar product gaat in plaats van eerst alles zelf te moeten maken. Wil je wel aan de slag met de producten uit deze blog? Alles is verkrijgbaar in zowel de winkel als de webshop van Zepig.
Zepig
Donkerstraat 26
3511KA Utrecht
Of bestel via www.zepig.nl