Steeds meer zijn we op zoek naar milieuvriendelijk alternatieven voor chemische schoonmaakmiddelen. Echter mag de werking weer niet minder zijn. Een goed moment om eens te kijken naar soda, een natuurlijk zuiveringszout dat je heel veelzijdig kunt gebruiken. In deze blog vertel ik je over 10 dingen die je kunt schoonmaken met soda.

Slim schoonmaken met soda

Eerder dit jaar maakt ik op de blogboot kennis met de producten van Tricel, die een complete schoonmaaklijn heeft op basis van natuurlijke soda. Het thema van deze blogboot was ‘Slim schoonmaken’, en dat heeft ervoor gezorgd dat ik eens wat dieper in de materie ben gedoken. Want ook mijn gootsteenkastje staat vol met talloze flessen schoonmaakmiddel. Voor elk klusje weer iets anders. Kan dat niet handiger? Met Soda kan dus dus wel en in deze blog geef ik je 10 tips waarvoor je soda kunt gebruiken bij het schoonmaken.

Let op: soda mag dan een natuurproduct zijn, het is ook een licht schuurmiddel. Het kan je dus helpen bij het verwijderen van vlekken en geurtjes, maar het kan sommige materialen of oppervlakken beschadigen als ze te ruw worden behandeld. Test altijd een klein gebied voordat je soda op een nieuw oppervlak gebruikt.

1. Oven of magnetron schoonmaken met soda

Als er een klusje is waar ik een grondige hekel aan heb is het wel het schoonmaken van de oven of magnetron. Ik in mijn keuken een oven en een combi-magnetron dus ik heb flink wat te poetsen. Nu heb ik het geluk dat de grote oven een pyrolyse-functie heeft (dat wil zeggen: zelfreinigend bij hoge bizar hoge temperatuur, schoonbranden als het ware) maar goed, dan blijft er dus nog een combi-magnetron over die wél schoongemaakt moet worden.

Het schoonmaken van je oven of magnetron is een klus waarbij je soda heel goed kunt gebruiken. Wil je je oven schoonmaken, maak dan van wat soda en wat water een pasta waarmee je de wanden en bakplaten mee insmeert. Laat het een paar uur intrekken en daarna komt het vuil makkelijk los met een vochtige doek.

Je magnetron maak je makkelijk schoon door een paar eetlepels soda met water in een vuurvaste kom te doen en dan een paar minuten te laten draaien. Door het vrijgekomen soda-stoom komt de vuiligheid los van de wanden en neem je het vervolgens met een vochtige doek af. Ook fijn: hierdoor raak je ook gelijk vieze geurtjes kwijt!

2. Badkamer schoonmaken met soda

Ook in de badkamer is soda je schoonmaakvriend. Maak je badkamer schoon door soda te gebruiken op tegels, badkuipen, wastafels en zelfs in het toilet. Strooi wat soda op een vochtige spons of doek en wrijf over de oppervlakken. Spoel grondig af.

Ook de voegen kun je goed schoonmaken met soda. Maak hiervoor een pasta van soda met een beetje water en schrob de voegen hiermee goed schoon. Zelf gebruik ik voor dit soort klusjes een oude tandenborstel. Lekker schrobben en je hebt gelijk je armtraining ook weer gehad!

Maak je je zorgen over eventuele krassen op de oppervlakten? Maak dan een sopje van een emmertje warm water en drie eetlepels soda. Door het warme water lost het middel helemaal op en krast het niet!

3. Tapijt opfrissen met soda

Een omgegooid kopje koffie, vieze schoenen, een lekkende limonadebeker en talloze kruimels. Je tapijt kan soms wel eens wat extra liefde gebruiken. Hoewel je natuurlijk altijd goed stofzuigt, kan een tapijt een geurtje gaan krijgen. Dat geurtje verwijder je gemakkelijk door het tapijt te bestrooien met soda, dat een paar uur in te laten trekken en vervolgens de soda weer op te zuigen met de stofzuiger. Dan heb je gelijk twee vliegen in een klap, want ook je stofzuiger ruikt hierna weer een stuk frisser!

4. Thee en koffievlekken verwijderen uit kopjes

Heb jij ook last van hardnekkige aanslag van thee of koffie in je mokken of koffiekopjes? Maak een warm sopje met soda en laat de mokken en kopjes waar een poosje in weken. Daarna goed naspoelen!

5. Koelkast schoonmaken met soda

In de voornaamste plek waar je je eten bewaart, wil je geen chemische schoonmaakmiddelen gebruiken. Ook voor je koelkast is het gebruik van een soda sopje dan ook aan te raden. Ook hier verwijder je met de soda weer de nare geurtjes en komt het vuil makkelijk los. Even met een vochtige doel nalopen en het eten staat er weer fris bij!

6. Soda als vlekkenmiddel

Al lang en breed voordat we Vanish kenden, bestond er soda om vlekken uit kleding te krijgen. Hardnekkige vlekken in je kleding behandel je door een pasta van soda en water op de vlek aan te trekken en een paar minuten in te laten trekken en vervolgens gelijk de wasmachine in.

7. Sieraden reinigen met soda

Je hebt het vaak niet door, en het staat vast ook niet zo vaak op je lijstje als zou moeten, maar het reinigen van je sieraden is heel belangrijk. Bedenk maar eens waar je sieraden dagelijks mee in aanraking komen: huidschilfers, schoonmaakmiddel, kledingvezels enz. Maak je zilveren sieraden weer glanzend door ze te laten weken in een mengsel van heet water en soda. Spoel ze af en droog ze goed af voordat je ze weer opbergt.

8. Barbecue en roosters schoonmaken met soda

Eindelijk de roosters schrobben na het gebruik van je barbecue? Niet nodig! Maak je grillroosters schoon door ze in een oplossing van warm water en soda te weken. Schrob ze daarna grondig af met een borstel en spoel ze af. Door de soda laat het aangekoekte vuil en vet makkelijker los dus is het schrobben een stuk makkelijker gedaan!

9. Afvoer ontstoppen met soda

Last van een verstopte afvoer of een stinkend afvoerputje? Verwijder verstoppingen en onaangename geurtjes uit afvoeren door een mengsel van soda en azijn in de afvoer te gieten. Spoel het na enkele minuten door met warm (kokend) water.

10. Wasmachine reinigen met soda

Vieze geurtjes uit je wasmachine? En ruikt de schone was toch niet meer zo lekker? Dat kan komen door dat veel vloeibar wasmiddel achterblijft in de leidingen. Je kunt je wasmachine makkelijk reinigen door 3 eetlepels soda in het vakje voor hoofdwasmiddel te doen en een kookwas (90 graden) aan te zetten. Vergeet nadien niet ook even een vochtige doek langs de rubbers te halen en het filter te legen!

Waarvoor gebruik jij soda bij het schoonmaken?

liefs Kirsten