Dagelijks geeft Annemarie Geerts haar ruim 83.000 volgers een inkijkje in haar leven met 8 kinderen op haar account @demammavan. Van huishouden tot opvoeding en van shit roepende peuters tot middelvinger opstekende pubers. Haar kijk op opvoeden bundelde ze samen in het boek Komt goed. Een openhartig verhaal over waarom zij de moeder is geworden die ze nu is.
Waarom dit boek?
Ook ik volg Annemarie al een paar jaar en ik sta iedere keer weer te kijken naar hoe zij het klaarspeelt met haar 10 koppige gezin. Samen met haar man Maarten heeft ze 8 kinderen in de leeftijd van 3 tot 23. Haar stijl is open en eerlijk. Ze deelt net zo makkelijk haar succesmomenten als de momenten die je als moeder tot waanzin drijven. Naast de zorg voor haar 8 kinderen, waarvan de oudste inmiddels uit huis is, runt ze een strak huishouden en is ze werkzaam als influencer. Niet alles in beigetinten en volledig gestyled, maar gewoon zoals het is: met ongekamde haren en modder om de oren.
Toen Annemarie vorig jaar aankondigde dat ze een boek zou gaan schrijven, had ik gelijk zoiets van ‘daar ben ik wel benieuwd naar’. Gewoon omdat ze zo lekker nuchter is. Daar hou ik wel van.
Het verhaal in het kort
In Komt Goed vertelt Annemarie over de dingen die haar hebben gevormd. Over haar eigen opvoeding maar ook een aantal vervelende gebeurtenissen uit het verleden. Juist deze dingen hebben haar gevormd tot de moeder die ze nu is. Haar eerste zoon kwam ter wereld nét nadat ze haar laatste tentamen van haar opleiding afrondde. Ze was nog piepjong en had eigenlijk helemaal niet het plan om kinderen op de wereld te zetten. Hoe het dan toch tot 8 kinderen is gekomen, is een mooie aaneenschakeling van sterke gevoelens.
In acht hoofdstukken (voor elk kind een) vertel Annemarie hoe haar gezin in de afgelopen jaren is veranderd, steeds met de komst van een nieuw kleintje. Hoe ze leerde om te gaan met huilers, slaapweigeraars en de grootste onderschatting van het ouderschap: een tweeling. Op haar eigen, licht sarcastische maar vol humor, manier vertelt ze over alles waar zij tegenaan is gelopen in de afgelopen jaren, maar hoe haar dat nu heeft gevormd tot een rustige, stabiele moeder die alles onder controle heeft.
Mijn mening over Komt Goed van Annemarie Geerts
Je vindt haar leuk, of je vindt haar helemaal niets. Ik hoor zeker bij de eerste groep. Ik vind Annemarie’s eerlijkheid heel verfrissend. Zowel op Instagram als in haar boek vertelt ze openhartig, gewoon hoe het is. Dat siert haar. Het boek leest lekker vlot weg en het is zeker voor mensen die haar volgen op Instagram een leuk stukje de diepte in. Overigens vond ik het soms ook heel herkenbaar of zelfs pijnlijk herkenbaar. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Ik heb het in ieder geval met plezier gelezen.
Je moet geen pedagogisch opvoedboek verwachten van Komt Goed. Dat is het zeker niet. Annemarie is natuurlijk ook geen pedagoog maar ervaringsdeskundige en ze vertelt over hoe zij dingen heeft ervaren en aangepakt. Daar kun je wat mee doen, of je kunt het naast je neerleggen. Dat is aan jou.
Er is al veel over haar boek gezegd en geschreven. Zowel positief als negatief. En vooral dat laatste vind ik bijzonder. Als je een bekend gezicht hebt, ben je natuurlijk mikpunt van spot, zo is het nu eenmaal. De eerste negatieve reacties stonden een dag na de release al op Bol.com. En daar kun je alleen maar een reactie achterlaten als je het boek ook echt gekocht hebt op Bol. Maar wat ik me dan afvraag: als je Annemarie niks vindt, waarom koop je dan haar boek? Alleen maar om haar af te zeiken? Gelukkig heeft ze inmiddels zelf een aardig gladde rug gekregen en kan ze ook lachen om de reacties. Maar zoals ze zelf al vertelde: haar kinderen lezen dit ook en voor hen is het toch bijzonder om te zien: volwassen mensen die vanachter hun schermpje pestgedrag vertonen. Triest eigenlijk. Misschien hadden die mensen ook wel baat gehad bij een opvoeding zoals Annemarie die aan haar kinderen geeft.
Deze blog bevat affiliate links.