Het krijgen van een kindje is een intense periode. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal heeft het impact op jou als kersverse moeder. Hoe komt het dan je je in de kraamtijd emotioneler kan voelen dan normaal? In deze blog vertel ik je alles over kraamtranen en de baby blues.
Roze wolk of donderwolk?
Je zit op een roze wolk, toch? Dat is wat iedereen je vertelt als je net een baby hebt gekregen. Maar wat als die roze wolk eerder een mistbank lijkt, of erger: een donderwolk? Als je ineens uit het niets in huilen uitbarst, zonder dat je precies weet waardoor dat komt?
Welkom in de wereld van kraamtranen en de baby blues: een realiteit waar veel moeders in de eerste dagen na de bevalling mee te maken krijgen. Voordat je verder leest: je bent niet raar en er is ongetwijfeld niets mis met je. Je hebt alleen even flink wat voor je kiezen gehad en het is oké om daar onzeker of emotioneel over te zijn.
Waarom je als kersverse moeder meer huilt in de kraamtijd
De kraamtijd is een emotionele achtbaan. Je lichaam heeft net een immense prestatie geleerd: je hebt een baby op de wereld gezet! Dat alleen al is een reden om tranen te laten vloeien. Of dat tranen van pijn of van blijdschap zijn, laat ik aan jou. Maar er zijn meer factoren die bijdragen aan al die overweldigende gevoelens die je in de kraamtijd (en daarna) kunt ervaren.
Hormonale schommelingen
Na de bevalling dalen de zwangerschapshormonen (oestrogeen en progesteron) abrupt, terwijl het hormoon prolactine stijgt om de borstvoeding op gang te brengen. Het zijn hormonen die door je lijf razen en deze hormonale schommelingen kunnen je emotioneel instabiel maken en een gevoel van verdriet of paniek veroorzaken. Nogmaals: dat is heel normaal.
Slaapgebrek
Je hebt tijdens je zwangerschap wellicht al geen nacht meer doorgeslapen (kak, je moet alwéér plassen…) maar nu er een baby’tje aan jullie gezin is toegevoegd, zul je nog veel vaker wakker zijn in de nacht. Je bent vaak hyperalert op signalen van de baby en moet om de paar uur voeden, luiers verschonen of kolven. Niet vreemd dat je kapot bent na lange dagen en korte nachten waarin je amper tot rust komt.
Slaaptekort was vroeger een beproefde martelmethode, het is maar even dat je het weet.
OMG – de verantwoordelijkheid
Het is niet niets om een kindje op de wereld te brengen en het besef dat jij ineens verantwoordelijk bent voor dit hulpeloze schepseltje. Dit besef kan gevoelens van angst en onzekerheid oproepen en iedereen weet dat angst en onzekerheid de grootste boosdoeners zijn als het gaat om emotionele disbalans.
Lichamelijk herstel
Laten we ook niet vergeten dat je lijf een topprestatie heeft geleverd. Of je nu een vaginale bevalling of een keizersnede hebt ondergaan, je lijf heeft een flinke opdonder gehad en heeft tijd nodig om te herstellen. Fysieke pijn kan je emoties versterken en het moeilijker maken om positief te blijven.
En dan zijn er nog de verwachtingen vs. realiteit
Prachtige instagramfoto’s van pasbevallen moeder met baby’s die gelijk hele nachten doorliepen in hun sad-beige pakjes en dito kamertjes. Ja, hartstikke leuk, maar ik geloof het niet. Zou jij ook niet moeten doen. Je had verwacht dat je kraamtijd misschien alleen maar knus en gezellig zou zijn met prachtige fruitkunstwerkjes van je kraamhulp, maar in werkelijkheid kun je je ook gewoon hartstikke rot voelen in die week of weken. Je zou moeten genieten, terwijl je je alleen maar onzeker, uitgeput of gestrest voelt. Dat is toch al genoeg voer voor een flinke huilbui?
Wat kun je doen tegen kraamtranen en de baby blues?
De kraamtranen en de baby blues zijn normaal en meestal tijdelijk. Toch zijn er dingen die je kunt doen om het jezelf iets makkelijker te maken:
- Praat erover met je partner, een vriendin of een andere moeder. Je bent echt niet de enige die zich zo voelt.
- Laat los wat niet per se nu hoeft. De afwas kan wachten en kraamvisite mag gerust even uitgesteld worden. Je hoeft niet gelijk iedereen te ontvangen.
- Gun jezelf rust en accepteer hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.
- Ga naar buiten als het lukt. Een frisse neus kan wonderen doen voor je gemoedstoestand.
- Geef het tijd. De baby blues verdwijnen meestal na een paar dagen tot twee weken. Het is een proces dat bij de kraamtijd hoort.
Wanneer wordt het meer dan de baby blues?
Soms verdwijnen de sombere gevoelens niet, maar nemen ze juist toe. Als je na een paar weken nog steeds verdrietig bent, je overmand voelt door negatieve emoties of merkt dat je geen band met je baby voelt, kan er sprake zijn van een postnatale depressie. Dit is niets om je voor te schamen en het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken bij je verloskundige of huisarts.
Wees lief voor jezelf
De kraamtijd is een bijzondere, maar ook vooral een intense periode. Het is oké om te huilen. Het is oké om je overweldigd te voelen. En het is vooral oké om niet altijd die roze wolk te ervaren die iedereen je voorspiegelt. Wees lief voor jezelf, gun jezelf rust en weet dat je niet alleen bent. Dit gaat voorbij en je doet het geweldig, echt waar!
Uitgelichte afbeelding via Pexels