Dat vrouwen moeten werken alsof ze geen kinderen hebben en kinderen moeten verzorgen alsof ze geen werk hebben, wisten we al lang. De afgelopen jaren lijkt het alleen wel alsof de mentale belasting van moeders steeds groter wordt. Niet zo gek ook, want het leven wordt ook steeds drukker en we willen allemaal maar meer, meer en nog veel meer. Maar wat doet doe mental load met jou en je eigen gezondheid? Hoe zorg je ervoor dat je niet bezwijkt onder de druk?

Wat is mental load?

Ik denk dat als je deze blog leest, je vast de term mental load (oftewel de mentale belasting) wel eens eerder voorbij hebt zien komen. De mental load van een moeder kun je het beste omschrijven als ‘alles wat je moet doen om het leven van jou en je gezin op rolletjes te laten verlopen‘. Oftewel: al die (onzichtbare) dingen en taken die jij moet onthouden, bedenken en uitvoeren. Maar ook het altijd maar moeten nemen van alle belangrijke beslissingen en het hebben van volwassen verantwoordelijkheden kunnen nogal eens overweldigend zijn. Iedereen wil iets van je!

Het verschil tussen mannen en vrouwen als het om mentale belasting gaat

Nu is het natuurlijk zo dat mannen en vrouwen nu eenmaal anders bedraad zijn. Vrouwen zijn er kampioen in om overal driedubbel over na te denken waar mannen in dat geval vaak wat simpeler zijn en sneller een keuze maken. Daarnaast maakt het natuurlijk ook uit hoe je zelf als persoon bent. Heb je graag de controle of vind je het wel prima als anderen alles voor je regelen? Zelf ben ik bijvoorbeeld best een aardige controlfreak wat ervoor zorgt dat ik ook veel taken naar me toe trek om zo maar voldoende controle over een situatie te houden. Ik hou niet van wachten tot een ander iets gaat doen en kan me ook verschrikkelijk ergeren als een ander weinig vooruitgang boekt met zijn taken. Dan doe ik het liever zelf en gelijk goed. En daar ligt dan gelijk mijn eerste valkuil.

mental load verschil mannen en vrouwen

Even lekker generaliseren natuurlijk…

Je snapt, hoe ik de situatie die ik schets in bovenstaande afbeelding is natuurlijk ontzettend gegeneraliseerd. Lang niet elke vrouw (moeder) beleeft de mentale belasting als (te) heftig en ook lang niet elke man denkt alleen maar na over zijn eigen stoelgang. Maar ik denk wel dat je begrijpt daar dit vandaan komt. Van oudsher liggen bepaalde taken nu eenmaal bij de vrouw en andere taken weer bij de man. En laten we eerlijk zeggen: wij vrouwen zijn vaak ook wel een stuk beter in het multitasken en het overzicht houden van al die moetjes. Al neemt dat natuurlijk niet weg dat het goed is om, wanneer je teveel druk ervaart, samen met je partner te kijken hoe je de verdeling wat vriendelijker kunt maken voor elkaar.

Wat gebeurt er met je als je mental load te zwaar is?

Iemand die teveel mentale druk ervaart kan daar zowel fysiek als mentaal last van krijgen. Ga je te veel, te vaak en te lang gebukt onder de stress van een te hoge mentale load, kan jouw lichaam daar echt serieus last van ondervinden. Je slaapt bijvoorbeeld slecht omdat je ligt te malen over alles wat je nog moet doen. Of je hebt vaak hoofdpijn omdat je overdag (en ook ’s nachts)niet tot rust komt. Je krijgt last van allerlei kwaaltjes en ontstekingen: een van de tekenen dat je lichaam het zwaar heeft. Je kunt angstig worden, overprikkeld raken of zelfs uitgeput raken. Ook van al die onzichtbare last kun je burn out raken! Het is dus belangrijk de signalen tijdig te herkennen en in te grijpen!

Tips om minder mentale druk te ervaren

  • Plan je taken overzichtelijk. Gebruik een agenda en verschillende to-do lijstjes. Zelf gebruik ik een papieren agenda om wekelijks als mijn taken in te plannen. Daarnaast hebben we een gezamenlijke digitale agenda voor de ‘niet normale afspraken’ zoals extra repetities, tandarts, dokter, ziekenhuis etc. Eens per week schrijf ik alle afspraken weer op papier op, dan heb ik het vers in mijn hoofd zitten. Elke vrijdag heb ik een vast moment om mijn agenda in de schrijven en zo alles in te plannen voor de komende week. Dan begin ik met een schone lei aan de nieuwe week.
  • Accepteer dat je niet perfect bent of zult zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld geaccepteerd dat ik nooit een Dettol-schoon huis zal hebben. En ook dat de wasmand soms overvol is. Jouw kind zal zich echt niet herinneren dat jouw vloer altijd gedweild was als hij uit school kwam. Wat ze wel herinneren is die moeder die na schooltijd de tijd voor ze nam met een kop thee en een koekie om naar de verhalen van de dag te luisteren.
  • Plan realistisch. Als jij denkt dat je na een volle werkdag ook nog een driegangenmaaltijd kunt koken, alle was kunt wegwerken én op de koffie bij een vriendin plus nog anderhalf uur kunt sporten, moet je jezelf misschien even wakker schudden. Verspreid je taken en plan je dagen niet onmogelijk vol. Keuzes maken is echt heel normaal!
  • Deel die mentale last. Maak eens een lijst van alle dingen die je in een normale week allemaal moet doen. Van de was tot het verschonen van de bedden en van het oud papier wegbrengen tot de groene container aan de straat zetten. Welke taken kan je partner zonder moeite oppakken of van je overnemen? Parkeer die taken ook lekker daar. Jij hoeft echt niet altijd alles te doen.
  • Delegeren! Jarenlang trok ik alle taken naar me toe en kwam ik tijdens eens nogal pittige burn-out erachter dat ik echt niet alles zelf hoefde te doen. Inmiddels delegeer ik taken. En hoe duidelijker je delegeert, hoe beter. Jij bent in charge van de cadeautjes voor kerst. En wil je borrelen op zaterdagavond? Dan zorg je zelf voor de boodschappen! Joehoe toedeloe!
  • Hulp vragen: zijn er taken die je kunt uitbesteden? Heb je de financiële ruimte om bijvoorbeeld huishoudelijke hulp in te huren of de boodschappen te laten bezorgen? Of misschien kun je het je een dag in de week gemakkelijk maken door eten af te halen of te laten bezorgen? Gun jezelf die rust!

Een zwaar leven…. moeilijk moeilijk moeilijk lastigggggggg….

Hoewel er soms nogal eens grappig kan worden gedaan over ‘hoe zwaar’ we het hebben als moeder, denk ik dat het heel belangrijk is dat jij voor jezelf goed bedenkt hoe zwaar ’té zwaar’ is. Neem jezelf en je mentale en fysieke gezondheid serieus en trek aan de bel als het je teveel wordt. Bespreek zaken met je partner of, als dat niet voldoende helpt, maak een afspraak met de huisarts. Hij of zij kan jou ook de goede kant op sturen om hulp te krijgen. Want het allerlaatste wat iedereen wil is dat jij als moeder burn out raakt van een te zware mental load. Daar heeft namelijk helemaal niemand iets aan.

Loop je ergens tegen aan en wil je het daar graag eens over hebben? Je mag me altijd een DM sturen op Instagram. Ik denk heel graag met je mee of geef je mijn kijk op de situatie. Soms is het juist fijn om iets met een ‘vreemde’ te bespreken en reken er maar op dat ik dat zelf ook regelmatig doe! Ook voor mij is de mentale last soms (te) hoog. En nog veel vaker vind ik het ook lastig om dat probleem voor mezelf op te lossen. Ook ik heb niet de perfecte oplossing maar samen voelt het toch fijner dan alleen!

liefs Kirsten