Merk jij ook dat je huis steeds verder dichtslibt zo in de decembermaand. Nieuwe spullen, cadeautjes, speelgoed de kerstversiering die je eerst hebt moeten uitgraven op je veel te volle zolder? Eerlijk, ik wel. Daarom schreef Lauressa deze gastblog over hoe je kunt minimaliseren met kinderen. Een mooie aanvulling op mijn blog op duurzamer leven.
Minimaliseren met kinderen
Minimaliseren terwijl je kinderen hebt: dat klinkt als iets onmogelijks. Het hebben van kinderen staat namelijk haast gelijk aan het hebben van een huis voor met troep en spullen. Toch kun je het ook van een andere kant bekijken. Juist aan kinderen kun je nieuwe gewoonten aanleren, dus zo ook het loslaten van spullen.
Wat is minimaliseren?
Even een snelcursus minimaliseren, voor wie er nog niet zo bekend mee is. De hype minimalisme is groot geworden door Marie Kondo. Zij leerde ons dat je het beste kan ontspullen, door je bij elk voorwerp dat je hebt af te vragen ‘does it spark me joy?’. Minimalisme is inmiddels een levensstijl, waarbij je alles wegdoet wat overbodig is. Hierdoor kun je je maximaal focussen op wat écht belangrijk voor jou is. Volgens het minimalisme maken spullen nooit gelukkig. Consuminderen en minimaliseren hoeft niet moeilijk te zijn. Door kleine stapjes te zetten, kun je al impact maken!
Minimaliseren terwijl je kinderen hebt is misschien wat lastiger, maar wel mogelijk. De volgende vijf tips kunnen erbij helpen.
1. Doe het voor
Kinderen leren grotendeels door het gedrag van hun ouders na te doen. Wanneer jij stiekem enorm veel om spullen geeft en het ene na het ander nieuw product koopt, zal je kind niet zo snel uit zichzelf een minimalist worden. Betrek je je kind daarentegen bij het minimaliseren? Dan zit er een kans in dat ze dit uit zichzelf gaan overnemen.
2. Praat en leer
Een andere belangrijke manier waarop kinderen leren, is het doorgeven van kennis. We leven in een maatschappij waarbij er veel waarde wordt gehecht aan spullen, dus een kind zal dit snel overnemen. Jij als ouder bent degene die ze kan leren over minimalisme. Praat dus met je kind over het hebben van minder spullen en de waarde daarvan. Hierbij hoeft de focus niet altijd te liggen op het wegdoen van de spullen, maar geef ook vooral aandacht aan het feit dat gebeurtenissen en ervaringen gelukkig maken. Vraag kinderen ook wanneer ze iets willen hebben of ze het écht nodig hebben. Hierdoor zet je het nadenken over dit onderwerp in gang.
3. Een andere manier van cadeaus geven
Bij het geven van cadeaus aan kinderen denken we vrijwel direct aan speelgoed geven. Natuurlijk vinden kinderen dit leuk, maar ook het geven van iets ‘te doen’ kunnen vooral juist kinderen erg waarderen. Een bezoekje aan een pretpark, de film, het zwembad, uit eten of een voorstelling maakt een kind waarschijnlijk minstens net zo blij als het krijgen van een fysiek cadeau.
4. Duurzaam speelgoed
Plastic speelgoed is niet goed voor het milieu en daarnaast gaat het sneller kapot. Het is daarom handig om te investeren in duurzaam speelgoed. Dit is steviger speelgoed, bijvoorbeeld van hout, wat langer meegaat. Kies daarnaast voor speelgoed dat kinderen op meerdere leeftijden leuk vinden, zoals Lego. Hier zijn ze als het goed is minder snel op uitgekeken dan speelgoed dat slechts voor een bepaalde lagere leeftijd is.
5. Kleding, kleding en nog eens kleding!
Vooral wanneer je een baby hebt, ontploft het huis van de kinderkleertjes. Je hebt er veel nodig omdat kinderkleding sneller vies wordt, maar laten we eerlijk zijn: waarschijnlijk heb je meer in huis dan écht nodig is. Ook wanneer je kind ouder is geworden, is het moeilijk om de kleding van voorgaande jaren weg te doen. Er zitten zoveel mooie herinneringen aan vast. Natuurlijk is het niet erg om wat te bewaren, maar wees er selectief in. Kijk daarnaast of je bij jonge (en dus snelgroeiende) kinderen wat kan lenen uit je omgeving. Het is niet alleen minimalistisch, maar het bespaart ook een hoop geld. Vaak zijn de kinderen namelijk al uit de kleding gegroeid, voordat ze het een paar keer aan hebben gehad.
Heb jij ook nog een goede tips om te minimaliseren met kinderen? Laat ze achter in een reactie!
Uitgelichte afbeelding via Pexels.com