Als je mijn blog al wat langer volgt, weet je misschien nog wel dat ik eerder de Elke Dag Groener duurzaamheidskalender kreeg. Een kalender die 365 dagen lang tips geeft om je leven te verduurzamen en dus groener te leven. Nu ik de kalender bijna een jaar in gebruik heb, vind ik het leuk om met jou 10 tips te delen om ook kleine stapjes richting een groener leven te maken. Geef enorme veranderingen, maar juist de kleine dingen die je gemakkelijk kunt aanpassen zonder dat het gelijk veel tijd, moeite of geld kost.

Neem vaker de fiets of ga lopen voor minder CO2 uitstoot

Nou, deze tip paste echt wel direct in mijn straatje. Waar ik voorheen echt bijna overal de auto voor pakte, dus ja, ook al die korte stukjes in het dorp die juist zo vervuilend zijn door veel remmen en weer optrekken, ben ik vorig jaar gegrepen door het wandelvirus. Ik maakte iedere dag een ommetje en combineerde dat veel met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van een pakketje. Nu kreeg ik in augustus helaas een blessure in mijn hiel waardoor ik het wandelen flink moest terugschroeven maar daarentegen pak ik nu dus weer vaker de fiets. Deze duurzame tip scheelt me overigens ook echt wel veel geld, want de benzineprijzen rijzen de pan uit. En hoewel ik niet onder bepaalde autoritjes uit kom (bijvoorbeeld het ophalen en wegbrengen van Pippa) probeer ik de ritjes die ik kan, te voet of op de fiets te doen. Indirect voordeel: mijn conditie is ook een stuk beter geworden!

Eet minder vlees

Minderen met vlees is denk ik wel een van de dingen die een grote impact kan hebben op onze wereldbol. Nu ben ik echt wel een liefhebber van een lekker stukje vlees maar ik ben het afgelopen jaar steeds vaker gaan experimenteren met vega-gerechten en werd helemaal enthousiast van de Week zonder vlees. Wij zijn thuis dus echt wel drastisch gaan minderen met onze vleesconsumptie. Wist je dat van alle grond op de wereld slechts 10% geschikt is om voedsel op te verbouwen en dat de helft van die grond wordt gebruikt om veevoer op te verbouwen? Door minder vlees te eten kan er dus meer grond worden gebruikt voor de plantaardige voedselvoorziening. En nee, ik zeg je helemaal niet dat je nu voor altijd vegetarisch of veganistisch moet gaan eten, maar al doe je maar 1 dag per week mee. Alle kleine beetjes helpen!

>> Lees ook: Elke dag groener: 365 stappen op weg naar een duurzamer leven

Minimaliseer je kledingkast

Oke, heel eerlijk, dit is een work in progress, maar ik ben er mee bezig. Heb afgelopen jaar heb ik steeds kritischer gekeken naar de inhoud van mijn kledingkast. Ik bewaarde veel dingen (‘Want als ik 10 kilo afval, pas ik het weer’, je kent het wel) die ik beter gewoon kan doneren. Ik probeer regelmatig een grondige opruimronde te doen. Hoewel ik in de afgelopen jaren best wel veel fast fashion heb gekocht, moet ik ook wel zeggen dat ik alles echt draag totdat het kapot gaat. In die zin probeer ik dus wel duurzaam om te gaan met kleding. De komende opruimronde wil ik echt gaan kijken wat ik nog regelmatig draag. Wat weg kan en nog goed is doneer ik aan een goed doel (of de kringloop) en ik wil mijn garderobe aanvullen met tijdloze items waar ik ook weer jarenlang plezier van heb.

Minimaliseer je badkamerkast

Ook eens mijn badkamerkastje ingedoken. Producten die over de datum waren en je dus beter niet meer kunt gebruiken gingen weg. Maar ook veel producten die ik sowieso niet ga gebruiken deed ik in een tasje om weg te geven. Ik maakte vervolgens een systeem met mandjes, waarmee ik meer overzicht kreeg in wat er precies in de kastjes staat. En daarnaast keek ik eens heel kritisch naar mijn eigen koopgedrag. Ik hoef echt niet bij elke aanbieding groots in te slaan. Iets op voorraad hebben is prima, maar als er zoveel in het kastje staat waardoor je het overzicht verliest, dan moet je aan de slag met opruimen! Om nog groener te worden in de badkamer probeerde ik diverse shampoobars uit. Daarvan ben ik nog niet helemaal overtuigd maar ik moet denk ik gewoon nog even de ideale bar voor mijn haar vinden. Tips zijn altijd welkom!

Neem je eigen beker mee

Naast dat een eigen beker of mok veel lekkerder drinkt dat een papieren of plastic bekertje, bespaar je er ook een enorme berg afval mee. Ik gebruik mijn to-go beker bijna dagelijks. Ik neem graag een lekker warm bakkie mee voor in de auto als ik Pippa naar school breng of gewoon een wat langere rit maak. Wist je trouwens dat als je bij bijvoorbeeld Starbucks je eigen beker meeneemt, je korting krijgt op je koffie?

Minder verspillen in de supermarkt

Ik ben opgevoed door een extreem zuinige mama dus ergens heb ik aangeleerde overtuigingen dat goedkoop altijd het beste is. Je mag er wat van vinden, maar ik vind korting echt heel fijn. In de supermarkt loop ik dan ook altijd even langs de speciale bak met afprijzingen. Zo’n 35% kortingssticker op vlees wat anders toch de prullenbak in gaat, of een zak soepgroente voor de helft van het geld? Ik maak er wel een grote pan soep van die ik weer invries. Ik ben ook bekend met Too Good To Go, en regelmatig scoor ik via hen een boodschappenpakket of tas vol brood bij de supermarkt, maar helaas hebben we hier in ons kleine dorpje nog maar weinig deelnemende winkels.

Wattenschijfjes? Liever niet!

Deze tip heb ik dit jaar meerdere keren voorbij zien komen en ik moet zeggen, het scheelt een hoop troep. Ik heb bijvoorbeeld stapels washandjes en kleine hydrofiele spuugdoekjes die daarvoor niet meer gebruikt gaan worden. Die zijn ideaal om mijn gezicht te reinigen en kunnen gewoon weer in de was. Ik kocht ook nog een setje wasbare wattenschijfjes bij Action, prima dingetjes met een handig waszakje. Nu ben ik geen dagelijkse make-up gebruiker dus kan ik het makkelijk af met een washandje of 1 zo’n zakjes schijfjes. Echte wettenschijfjes gebruik ik dus eigenlijk al niet meer. Kleine moeite!

Koken met simpele ingrediënten

Recepten met een ellenlange ingrediëntenlijst sla ik meestal over. Altijd blijf ik zitten met halve pakjes dit of dat wat ik uiteindelijk weg sta te gooien omdat het zo specifiek is om weer in een ander gerecht te gebruiken. Het maken van een weekmenu is dan wel handig. Als ik dan bijvoorbeeld iets maak waar ik een eetlepel mascarpone voor nodig heb, zorg ik dat ik aan het eind van de week ook iets met het restje mascarpone maak. Nog makkelijker is het om maar met 5 of 6 ingrediënten te koken. Favoriet zijn de recepten van Chicks Love Food. Die zijn en heel lekker, simpel te maken en meestal met basisingrediënten die je toch wel in huis hebt.

Koop lokaal

Behalve dat je er de lokale ondernemer mee steunt, is het lokaal inkopen van je boodschappen ook nog eens goed voor het milieu. Wij hebben bijvoorbeeld vlakbij twee grote boerderijwinkels, waar je eigenlijk allerlei soorten groente en fruit maar ook brood en kaas kunt kopen die dan ook weer bij een lokale ondernemer vandaan komen. Misschien betaal je er iets meer voor dan bij de supermarkt maar de kwaliteit is er vaak ook naar!

Verbouw je eten zelf!

Stiekem deed ik dit al vaker maar ieder jaar begin ik toch weer een moestuintje. Gewoon in de vensterbank. Dit jaar hadden we tomaatjes en boontjes uit eigen tuin. Het kost weinig moeite, maar is wel echt superleuk om te doen, zeker met kinderen. Je kunt, als je daar ruimte voor hebt, ook een fruitboompje planten in de tuin. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld ieder jaar een enorme oogst aan paprika’s, peren en kiwi’s. Ja, zelfs die laatsten groeien gewoon in ons koude kikkerlandje. Laat je goed adviseren bij het tuincentrum en ja, je zult natuurlijk ook wel een beetje lief voor je planten moeten zijn.

Tips die ik al toepaste om groener te leven:

  • Ik gebruik altijd de ‘kleine’ knop op de wc. Zo groot is mijn boodschap vaak niet, haha.
  • In heel het huis hebben we waterbesparende kranen
  • Afval scheiden doe ik ook trouw. Scheelt bij ons in het dorp ook nog eens veel geld omdat we per zak restafval moeten betalen.
  • Eet volgens de seizoenen en doe eens iets met vergeten groente bijvoorbeeld deze pastinaaksoep.
  • Ik neem al sinds de invoering van het betalen voor plastic tasjes een eigen tas mee naar de winkel. Ik heb overal en nergens zo’n opvouwtasje in zitten. Altijd handig. En niet meer die enorme hoeveelheid plastic tasjes in de trapkast. De plastic tasjes die we krijgen bij onze Picnicbestelling gebruik ik vaak weer voor de lege flessen of als afvalzak in de luieremmer op Nova’s kamer.
  • Alle lampen in huis zijn voorzien van LEDlampen. Ze gaan langer mee en verbruiken aanzienlijk minder stroom.
  • Wij zijn team herbruikbare rietjes hier in huis! Ik heb zelf een setje aluminium rietjes, gewoon voor een euro bij Action en de meiden gebruiken rietjes van hard plastic dat gewoon in de vaatwasser kan. En die worden echt dagelijks gebruikt. Hier geen plastic rietjes meer!

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: groener lever is echt niet ineens je hele leven omgooien. Juist met kleine stapjes bereik je veel meer. Dat je graag wilt vasthouden aan eens stukje gemak en comfort is helemaal niet erg, dat kan ook gewoon. Maar kijk dan gewoon eens naar je eigen gedrag. Wat zou je wél kunnen doen om een groener leven te bewerkstelligen. Wat minder verspillen, een stukje consuminderen, een avondje geen vlees eten, zo moeilijk is het allemaal niet.

Op welke manieren werk jij aan een groener leven?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affliatielinks. De uitgelichte afbeelding is van ready made via Pexels