Wil je er dit najaar er weer eens lekker op uit maar zoek je een uitje dat iets meer diepgang heeft dan een pretpark of speeltuin? Breng een bezoek aan Museum Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen, een plek waar de geschiedenis voor zichzelf zal spreken.

Museum Kinderdorp Neerbosch

Na een volledige renovatie te hebben ondergaan, opent zondag 13 oktober Museum Kinderdorp Neerbosch weer. Het museum, gevestigd in de historische Weezenkapel, vertelt de persoonlijke verhalen van wees- en voogdijkinderen (kinderen waarvan ouders zelf niet voor ze konden zorgen) uit heel Nederland en belicht de ontwikkeling van de jeugdzorg in de afgelopen eeuw. Hoe was het om vroeger in een weeshuis op te groeien? En hoe verliep het leven van de kinderen die er opgroeiden? In Museum Kinderdorp Neerbosch kom je het te weten.

Oude Weezenkapel Kinderdorp Neerbosch
De oude Weezenkapel, waar het museum nu in gevestigd is.

Indrukwekkende verhalen van Nederlandse weeskinderen

In het compleet vernieuwde museum maken bezoekers kennis met een aantal inspirerende levensverhalen van de in totaal 20.000 kinderen die tussen 1863 en 2000 in het Kinderdorp woonden. Neem bijvoorbeeld het indrukwekkende verhaal van Henri, die in 1886 als wees in Neerbosch kwam maar later als timmerman naar Amerika emigreerde en in het stadje Kalamazoo de eerste wolkenkrabber bouwde.

Het museum schetst het dagelijks leven van de kinderen en laat zien hoe dat geleidelijk veranderde naar de jeugdzorg van vandaag. Het is duidelijk dat deze ontwikkeling lang niet altijd zonder problemen verliep. De betrokkenheid van oud-bewoners bij het museum is echter heel betekenisvol. De 7.000 persoonlijke dossiers van kinderen hebben dan ook een prominente plek in het museum gekregen en zijn op aanvraag beschikbaar voor oud-bewoners en nabestaanden.

Kinderdorp Neerbosch: van weeshuis tot jeugdzorg

Het kinderdorp werd in 1863 opgericht door Johannes van ’t Lindenhout. Samen met zijn Hendrika Sipman statte hij een opvanghuis voor zo’n 80 wezen in het centrum van Nijmegen. Door de grote vraag naar opvang, werd er gezocht naar een grote locatie. Die werd gevonden bij een achteraf gelegen terrein bij het plaatsje Neerbosch. Met steun van rijke vrienden creëerde hij een toevluchtsoord voor weeskinderen die in erbarmelijke omstandigheden leefden. Uiteindelijk groeide Kinderdorp Neerbosch uit tot de grootste weesinrichting van Nederland dat onderdak bood aan wel 1100 kinderen.

Kinderdorp Neerbosch
Klaslokaas Kinderdorp Neerbosch

In dit zelfvoorzienende dorp werden kinderen opgeleid tot vaklieden en droegen bij aan de bouw van de kapel uit 1882, waarin nu het museum is gevestigd. Na 1900 kregen ook voogdij- en jeugdzorgkinderen onderdak in Kinderdorp Neerbosch. In de jaren ’60 werd het Kinderdorp Neerbosch een jeugdbeschermingsinstelling. Het bood tot ongeveer 2000 een thuis aan vele kinderen.

De rijke sociale geschiedenis van deze plek is nu te zien in de oude Weezenkapel uit 1882. Buiten zijn de contouren van enkele historische gebouwen nog steeds zichtbaar en hangen de bijzondere verhalen over de veerkracht van de kinderen nog steeds in de lucht.

Bezoekersinformatie

Logo Museum Kinderdorp Neerbosch

Museum Kinderdorp Neerbosch 
Scherpenkampweg 58
6545 AL Nijmegen

Toegangsprijzen: Kinderen t/m 18 jaar € 5,00 –  volwassenen € 9,00.

Tip om te lezen

Net voordat ik het persbericht over de heropening van Museum Kinderdorp Neerbosch binnenkreeg, las ik het boek ‘De vondeling van Veenhuizen‘ van Patricia Snel. Een boek over een soortgelijke instelling als het Kinderdorp waarin het leven van de wezen en voogdij-kinderen als roman wordt beschreven. Bijzonder genoeg had ik voor het lezen van dit boek geen enkele weet van dit soort instellingen en ik moet zeggen dat het me verbaast dat ik nooit eerder heb gehoord over dit gedeelte van de Nederlandse geschiedenis.

Het zal wellicht te maken hebben dat ik zelf niet uit dat gedeelte van het land kom maar ik vond het toch wel heel bijzonder dat ik na het lezen (luisteren) van dit boek precies de informatie over Kinderdorp Neerbosch kreeg toegestuurd. Soms komt alles op een bijzondere manier bij elkaar.

liefs Kirsten