Gewapend met een emmertje sop en een poetsdoekje ging ik naar school. Even helpen met het uitsoppen van de kasten waar alle lesmaterialen in staan. Die kasten zijn zo schoon, maar hoe reinig je die enorme bergen met los lesmateriaal? In deze blog krijg je van mij weer een paar handige tips hoe je de schoonmaak van de kleuterklas snel en makkelijk kunt laten verlopen.
Help je ook ‘even’ mee met schoonmaken?
Het einde van het schooljaar is in zicht, en dat betekent dat het tijd is voor de grote eindejaarsschoonmaak in de kleuterklas! Na een jaar vol avonturen, spelletjes en leerervaringen is het belangrijk om de lesmaterialen grondig te reinigen. Een schone en frisse omgeving zorgt niet alleen voor een prettige start van het nieuwe schooljaar, maar het draagt ook bij aan de hygiëne en het welzijn van de kleuters.
Het is natuurlijk zo dat vele handen licht werk maken en veel ouders vinden het helemaal niet erg om even een uurtje te helpen. Totdat je ziet hoeveel losse materialen er in de klas aanwezig zijn. En het liefst moet alles door een sopje. Hoe je dat slim aanpakt lees je in de onderstaande tips.
Tips voor de grote schoonmaak in de kleuterklas
- Een goede voorbereiding is het halve werk.
Voordat je begint, maak een inventarisatie van alle lesmaterialen die schoongemaakt moeten worden. Denk aan speelgoed, boeken, knutselmaterialen, puzzels, en ander educatief materiaal. Maak een lijst zodat je niets over het hoofd ziet. - Sorteer en scheid:
Sorteer het lesmateriaal op categorieën, zoals speelgoed, boeken en knutselmaterialen. Scheid beschadigd speelgoed dat gerepareerd moet worden of materialen die niet meer bruikbaar zijn. De grote schoonmaak is het ideale moment om gelijk al die kapotte spullen af te voeren. - Reiniging van plastic speelgoed:
Plastic speelgoed zoals bouwstenen (Duplo / Lego / Knexx / Clics), auto’s en poppen kunnen vaak eenvoudig gereinigd worden. Maak een sopje met warm water en een mild reinigingsmiddel. Gebruik een zachte doek of spons om het speelgoed af te nemen. Spoel het goed af en laat het volledig drogen voordat je het terug in de klas plaatst. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Constructiemateriaal zoals Duplo kun je prima in een wasnet, kussensloop (of dekbedovertrek) wassen in de wasmachine. Na het wassen laten drogen op een handdoek en je bent klaar! - Het reinigen van stoffen materialen:
Knuffels, poppenkleertjes en andere stoffen materialen kun je ook vaak makkelijk wassen. Controleer het waslabel van elk item en volg de instructies op. Twijfel je of iets in de wasmachine kan? Niet-wasbare items, zoals grote knuffels, kun je met een vochtige doek afnemen en indien nodig behandelen met een vlekverwijderaar. Je kun deze grote voorwerpen ook even stomen met een handstomer. Wel zo fris! - Boeken en puzzels:
Veeg de boeken af met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Controleer of er pagina’s zijn die loszitten en repareer ze indien mogelijk. Voor puzzels is het handig om de stukjes af te nemen met een vochtige doek of ze te laten weken in een sopje. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze weer in elkaar zet. En voor dat laatste zet je natuurlijk je kinderen weer in! - Het schoonmaken van knutselmaterialen:
Voor de aangekoekte verfkwasten en penselen maak je gewoon een sopje met goed warm water. Vervolgens spoel je ze goed uit en droog ze goed af. Laat ze niet zelf opdrogen, dan gaan de haren vaak naar buiten staan. - Betrek je kleuter erbij:
Laat kleuters meehelpen met de schoonmaak. Geef ze taken die geschikt zijn voor hun leeftijd, zoals het sorteren van speelgoed of het afvegen van oppervlakken. Dit zorgt niet alleen voor betrokkenheid, maar leert ze ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun klasomgeving. Je kunt kleuters prima met een sopje en een doekje al die losse kaartjes uit lesmaterialen laten afnemen. Maak er een treintje van voor samenwerking: De een sopt, de volgende droogt af en de derde legt het weer terug in de doos waar het hoort.
Thuis reinigen van lesmaterialen
Veel scholen geven aan het eind van het schooljaar ook wel bakken met lesmaterialen mee naar huis om schoon te maken. En nu zit er natuurlijk nog wel wat verschil tussen het een of het ander. Een bak duplo of een tas verkleedkleren mee naar huis is niet zo erg. Die gooi je even in de wasmachine en je bent zo klaar. De kleivormpjes ontdoen van restjes klei daarentegen is een helse klus. Alhoewel, het is ook weer iets wat je samen met je kind kunt doen.
Waarom is die schoonmaak nodig?
Laten we eerlijk zijn: het dagelijks schoonmaken van lesmaterialen staat niet in de taakomschrijving van een leerkracht. De meeste scholen hebben voor de grote zaken zoals vloeren en toiletten iemand in dienst, maar mijn ervaring is dat de meeste schoonmaakbedrijven echt alleen het hoognodige doen. Zelf deed ik dus wekelijks mijn bureau even soppen en ook de tafels van de kinderen kregen aan het eind van de week een natte lap erover. Tijd om wekelijks het hele lokaal te poetsen is er echt niet, helaas. Des te belangrijker is het dan ook dat er met eens (of het liefst vaker) per jaar even een grote schoonmaak wordt gehouden. Alles weer even lekker fris en stofvrij om het volgende schooljaar weer goed te kunnen starten.
Welke tips heb jij nog meer voor de schoonmaak van speelgoed of lesmateriaal uit de kleuterklas?