Het einde van het schooljaar is alweer in zicht. Nog maar een paar weken totdat de eerste schoolvakantie begint en het afscheid nemen van de juf of meester er weer aan komt. Het is een soort van gewoonte geworden om de juf of meester aan het eind van het schooljaar te bedanken met een cadeau.

Een cadeau is niet verplicht, uiteraard wel welkom

Het is heel simpel, een cadeautje is absoluut niet verplicht. Het is een blijk van waardering naar de persoon die een schooljaar lang meerdere dagen per week de zorg voor jouw kind heeft overgenomen. En die waardering kun je zo groot en zo klein maken als je zelf wil. En eerlijk gezegd kan ik me voorstellen dat als je 3 kinderen hebt die allemaal ook nog eens twee juffen of meesters hebben, het al snel oploopt in de kosten. Een mooie tekening of een kaartje is net zo fijn als een duur cadeau. Echt waar, de juf of meester vindt jou en je kind echt niet leuker of liever als je een duur cadeau geeft. Het gebaar is wat telt.

Overtreffende trap

Ik heb een aantal jaar op een school gewerkt die in een nogal luxe wijk stond. Je snapt wellicht ook wel dat de cadeautjes aan het eind van het jaar ook wat anders waren dan die van andere scholen waar ik heb gewerkt. Het leek af en toe wel alsof de ouders elkaar, zelfs bij het afscheidscadeautjes voor de juf, moesten overtreffen. En natuurlijk is het ontzettend fijn om een uitgebreide Rituals-set te krijgen, of een boekenbon van €25,- (of zelfs meer) maar heel eerlijk, dat soort bedragen zijn écht niet nodig. Het gaat om het idee, niet om te waarde.

Cadeau-ideetjes

Ben je zelf ontzettend inspiratieloos? Dan is onderstaand lijstje wellicht je redding! Ik verzamelde allerlei leuke cadeau-ideetjes voor het afscheid van je juf of meester.

  • Ik verzamelde een selectie leuke juffen en meester cadeautjes op Pinterest voor je. Bekijk het bord en zoek een leuke uit! Er zitten een aantal pins tussen van webshops, maar heel eerlijk, de meeste cadeautjes kun je zelf ook maken!
  • Wat ik zelf altijd erg leuk vind om te krijgen is iets met een persoonlijke boodschap, of een geschreven kaartje met woorden van waardering.
  • Ik zag online bij Feestje van Hout ook hele gave dingen, dus zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op hun website. Jodi is zelf ook juf (geweest), dus die weet wat in de smaak valt!
  • Ook Miekinvorm heeft ook hele leuke dingen voor juffen en meesters die ook nog eens leuk geprijsd zijn!
  • Koop een fijn tijdschrift of boek. In de vakantie is er gelukkig eindelijk tijd om weer eens lekker te lezen. Zo kreeg ik afgelopen jaar een prentenboek wat ik in de vakantie heerlijk met de Peuter uit heb gelezen.
  • Een maskertje, een handcrème of mini-zonnebrand zijn hele fijne kleine cadeautjes die de juf graag in haar handtas meeneemt op vakantie!
  • Tot slot, kijk eens bij de lokale ondernemers. Zij hebben vaak ook leuke presentjes of cadeaukaarten. Zo kreeg ik weleens een cadeaubon van de ijssalon vlakbij school en een bon van het cadeauwinkeltjes in het dorp waar ik werkte. Dan kom je ook nog eens ergens!
Check het bord op Pinterest voor allerlei leuke ideetjes!

De leukste (en origineelste) cadeaus die ik heb ontvangen

Een van de allerleukste cadeaus die ik van mijn klas kreeg aan het eind van het schooljaar was toch wel het spel ‘Wie ben ik?’. Een moeder had van alle kinderen foto’s geregeld en had het spel helemaal gepersonaliseerd. Wij spelen thuis dus Wie Ben Ik? met de kinderen uit mijn klas van vorig jaar. Nog steeds ontzettend leuk!

Al jaren geleden kreeg ik bij mijn afscheid een prachtige zijden ochtendjas waarop alle kinderen hun naam op hadden geschreven.

Ook ontving ik een keer als cadeau een zelfgemaakt kaartenbord. Het is een tijdje enorm populair geweest om een kaartenbord op te hangen. Een plank van hout met stof eroverheen en kruislings vastgemaakt lint. Ik mocht zelf aangeven wat ik mooi vond qua kleur en daarom heeft het ook nog jaren in onze woonkamer gehangen.

Het mooiste cadeau dat ik kreeg in 15 jaar onderwijs

Het aller, allermooiste cadeau wat ik in mijn carrière heb gekregen was een kaart met daarop zo’n intense, ontroerende persoonlijke boodschap erop geschreven. Het kwam van de moeder van een van mijn favoriete meiden uit de klas. Ja, ik zeg dat gewoon, want ik had een enorm goede klik met dit meisje. Hoe dan ook, dit meisje kwam het begin van het schooljaar iedere dag huilend naar school. Ze wilde echt niet meer. Het lukte niet, ze had amper zelfvertrouwen en voelde zich echt rot. Ik nam de tijd voor haar, nam haar gewoon op schoot in de kring (ook al was het groep 5) en knuffelde me helemaal suf dat jaar. Daarnaast werkten we keihard aan haar zelfvertrouwen.

Hoewel haar ouders ervoor kozen om haar toch naar een ander soort school over te plaatsen het volgende schooljaar, kreeg ik zo’n lief kaartje. Met dat ik dat schooljaar écht degene was geweest die het verschil voor haar had gemaakt. Dat ze me dankbaar waren voor mijn tomeloze inzet. Dat ik zonder morren een iedere ochtend een huilend kind van ze overnam en alles in mijn macht deed om haar een beter gevoel te geven. Ik heb het kaartje met tranen in mijn ogen gelezen. Echt hoor, daar kan geen duur cadeau tegen op!