Met de huidige klimaatacties wordt er weer eens pijnlijk duidelijk: fossiele brandstoffen maken de wereld kapot en daar moeten we wat aan doen. Vele huizenbezitters zijn je al voor gegaan in het plaatsen van zonnepanelen. Waarom heb jij eigenlijk nog geen zonnepanelen op het dak?
Duurzame keuzes maken
Laat ik maar eerlijk bekennen: ik ben niet iemand die de barricades op gaat. Maar, ik ben me toch zeker wel bewust van de dingen die er in de maatschappij gebeuren. Dingen die oneerlijk zijn, niet alleen voor onszelf maar ook voor de natuur. Als er een manier is waarom we dingen met kleine ingrepen kunnen veranderen, waarom zouden we dat dan niet doen? We vinden het inmiddels niet meer dan normaal dat we statiegeld betalen voor een colafles, of dat je geen plastic tasjes meer krijgt in de winkels. Ik denk dan ook dat we onze ecologisch voetafdruk zeker kunnen veranderen door meer en vaker een duurzame keuze te maken. En laten we eerlijk zijn, met de huidige energietarieven is het plaatsen van zonnepanelen eigenlijk een no-brainer. Waarom liggen ze dan nog niet op het dak?
De voordelen van zonnepanelen
Laten we beginnen met de voordelen van zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen op je dak, garage of uitbouw biedt tal van voordelen voor jou en het milieu. In de basis zijn zonnepanelen een schone en hernieuwbare energiebron. Ze genereren elektriciteit door zonlicht om te zetten in elektrische energie, zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.
Bovendien kunnen zonnepanelen je energierekening aanzienlijk verlagen. Zeker met de huidige tarieven en als straks het prijsplafond weer wordt opgeheven. Zodra de panelen op je dak liggen, wekken ze elektriciteit op die je direct kunt gebruiken in je huis. Elektriciteit die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor de wasmachine, de waterkoker, of zelfs het opladen van je elektrische auto. En als je meer elektriciteit produceert dan je verbruikt, kan het overschot teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet, wat je de mogelijkheid biedt om geld te verdienen via een terugleververgoeding.
Een ander voordeel is dat zonnepanelen de waarde van je huis kunnen verhogen. Potentiële kopers zien vaak de aantrekkingskracht van lagere energiekosten en de mogelijkheid om groenere keuzes te maken. Daarom kunnen zonnepanelen een aantrekkelijke investering zijn als je je huis in de toekomst wilt verkopen.
Wat kosten zonnepanelen in 2024?
De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, dankzij technologische vooruitgang en omdat er steeds een grotere vraag is. Je kunt verwachten dat die kosten steeds aantrekkelijk worden het komende jaar. Want hoewel het plaatsen van zonnepanelen een langetermijninvestering is, zul je met de huidige energietarieven de kosten sneller terugverdiend hebben. De exacte kosten blijven natuurlijk afhankelijk van jouw eigen specifieke situatie. Hoeveel panelen kun je kwijt op het dak, welk type zonnepaneel wil je plaatsen, de installatiekosten en natuurlijk ook de locatie van je huis.
Om een precieze schatting te maken van je investering, is het raadzaam om contact op te nemen met lokale zonnepaneelinstallateurs voor offertes op maat. Ze kunnen rekening houden met de specifieke kenmerken van je huis en je antwoorden geven op de vraag: Wat kosten zonnepanelen in 2024?.
Subsidie aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen
Een van de redenen waarom jij misschien nog geen zonnepanelen op je dak hebt liggen, is de eerste kostenpost. Gelukkig zijn er nog steeds verschillende subsidiemogelijkheden (bijvoorbeeld belastingvoordeel of financiële ondersteuning bij de aanschaf) beschikbaar die de financiële drempel kunnen verlagen en de investering in zonnepanelen aantrekkelijker kunnen maken. Vraag dit vooral eens na bij je eigen gemeente! Ook een gecertificeerde installeur zal je zeker ook kunnen helpen bij informatie subsidie zonnepanelen.
Waarom zou je nog langer wachten?
Dus waarom heb jij eigenlijk nog geen zonnepanelen? Misschien dat je, wanneer je meer informatie hebt gekregen over de voordelen of subsidies je van die vraag juist de volgende vraag kunt maken: ‘Waarom nog langer wachten?’. Ik weet in ieder geval dat ook wij er nu echt eens in moeten duiken!
Uitgelichte afbeelding via Pexels