Als juf ben ik natuurlijk altijd op zoek naar goede tips voor jou om je kinderen beter te kunnen helpen met school. Nu weet ik zelf natuurlijk wel het een en ander, maar Michelle van pUber Bijles, is gespecialiseerd in juist die kinderen die al lekker tegen het puberen aan zitten. Zij schreef daarom ook deze leerzame gastblog. Dus ouders, pak pen en papier en maak aantekeningen, want deze tips voor slim leren wil je zeker niet vergeten!

Slim leren kun je leren!

Heb je een zoon of dochter in groep 6, 7 of 8? Dan wil je vast helpen bij het leren voor toetsen. Op de basisschool worden er nog niet zoveel toetsen gegeven. Maar op een slimme manier leren is altijd een goed idee. Ook is dit een goede voorbereiding op de toetsen op het voortgezet onderwijs straks. Want in de brugklas voelt het voor veel leerlingen alsof ze worden overspoeld door huiswerk en toetsen. Op een slimme manier leren en dus leren leren is enorm belangrijk. Pubercoach Michelle van pUber bijles & coach geeft 10 tips voor het leren van toetsen op de basisschool.

1: Lezen is geen leren

Lezen is de meest gekozen methode om te leren, maar direct ook de meest slechte. Hiermee onthoud je namelijk maar 10% van alles wat je hebt gelezen. Zorg dus dat jouw puber op een actieve manier met de stof bezig is. Een aantal actieve leermethodes leg ik hieronder uit.

2: Ezelsbruggetjes

Grote kans dat jij ze vroeger ook hebt gebruikt: ezelsbruggetjes. De ideale manier om iets te onthouden wat lastig is. Misschien wel het meest bekende ezelsbruggetje is natuurlijk TV TAS voor de Nederlandse Waddeneilanden. Ezelsbruggetjes zijn leuk om samen te bedenken. Extra handig om deze ezelsbruggetjes te herhalen zijn flitskaartjes. Ik vertel meer over flitskaartjes bij tip 7.

3: Tekenen

Tekenen is leuk én slim, want door te tekenen onthouden veel leerlingen de stof beter. Dat geldt zeker voor beelddenkers. Een klein tekeningetje of icoon helpt het brein een handje om de betekenis te onthouden.

4: Samen oefenen

Wil je jouw zoon of dochter helpen bij het leren? Samen oefenen, bijvoorbeeld met ezelsbruggetjes, tekenen, toetsvragen maken en beantwoorden of een spelletje. Laat jouw (pre)puber de leiding nemen en een leermethode kiezen.

5: Overhoren

Helpen met overhoren is altijd een goed idee. Niet één dag voor de toets, maar juist een paar dagen er voor. Zo kun je nog bijsturen en kunnen jullie verder leren aan de laatste lastige dingen. Ook tussendoor al een keer overhoren om op de hoogte te blijven van de vorderingen is slim.

6: Maak er een spelletje van

Kinderen zijn dol op spelletjes. Leren en een spelletje combineren maakt leren minder stom. Pak bijvoorbeeld een paar dobbelstenen en geef alle woordjes, landen of steden een nummer.

7: Gebruik flitskaartjes

Onze flitskaartjes zijn stevige papieren kaartjes met twee verschillend gekleurde zijden. Op de ene kan het woord, op de andere kant de vertaling. En dan flitsen en twee stapels maken: ken ik wel/niet. Ook voor topografie of andere vakken kan goed geleerd worden met flitskaartjes. Op de middelbare school is dit een populaire leermethode. Je kunt flitskaartjes combineren met tekenen of ezelsbruggetjes.

8: Rappen of zingen

Een muzikale dochter of zoon? Maak samen een liedje of rap. Door de tekst en het ritme wordt het makkelijker om de stof te onthouden én het is leuk om te doen. Je kunt een bestaand, populair liedje nemen of zelf een ritme bedenken.

9: Herhalen

Om te zorgen dat stof in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen is herhalen het allerbelangrijkste. Begin daarom zo vroeg mogelijk voor de toets met leren. Zorg dat de stof, afhankelijk van hoe moeilijk en veel het is, bijvoorbeeld om de dag of twee keer per week, wordt herhaald.

10: ritme en regelmaat

Ondanks dat er minder huiswerk is om te maken en leren dan straks op het voorgezet onderwijs is het goed om hierin ritme aan te brengen. Bijvoorbeeld: Elke maandag, woensdag en vrijdag meteen na het eten een half uur leren. Bespreek samen welke momenten handig zijn en laat jouw zoon of dochter hier een voorstel voor doen. Door vaste momenten om te leren af te spreken wordt het een gewoonte. Dat zorgt voor minder strijd en irritatie.

Ga samen aan de slag om slimmer te leren, veel succes met de tips! Ben je opzoek naar persoonlijke begeleiding of bijles aan huis of digitaal? Voor basisschool huiswerkbegeleiding en coaching voor (pre)pubers kunnen jullie terecht bij pUber bijles & coach.

Uitgelichte afbeelding: Karolina Grabowska