Heerlijk hoor, dat de tuindeur weer hele dagen open kan staan, je jas vergeten aan de kapstok hangt en het leven zich voornamelijk buiten afspeelt. Alleen wat minder van al het ongedierte dat je bij dit weer cadeau krijgt. Een mierennest in de tuin is nog tot daaraantoe, maar binnen heb ik ze liever niet. In deze blog 4 handige tips tegen mieren in en om het huis.

Gatver, mieren in huis

Afgelopen week kwam ik thuis en toen zag ik wat krioelen bij mijn achterdeur. Ja hoor, de mieren hadden zich een weg naar binnen gebaand en inmiddels zag het eruit als een gezellig samenzijn van mieren en mieren met vleugels. *kots*. Nu mag je gerust weten: ik schuw op zo’n moment de dieronvriendelijke methodes niet want voor mij is het heel duidelijk: die beesten moeten weg.

Om van een mierennest of mieren in huis af te komen, kun je de volgende tips proberen

Mierenlokdoosje of gif

Plaats mierenlokdoosjes of -lokstoffen rondom het nest of de plek waar je in huis veel mieren ziet. De mieren zullen het lokaas meenemen naar het nest, waardoor de kolonie wordt getroffen. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die specifiek bedoeld zijn voor mierenbestrijding en volg de instructies zorgvuldig. Let met gif altijd wel of voor kleine kinderen of andere huisdieren!

Kokend water

Niet zo diervriendelijk maar wel heel effectief. Als het mierennest zich zichtbaar in de grond bevindt, kun je proberen kokend water rechtstreeks in de ingangen van het nest te gieten. Dit kan de mieren en de koningin doden. Let uiteraard goed op jezelf, dat je geen kokend water over je eigen voeten giet!

Natuurlijke methoden

Er zijn natuurlijk ook natuurlijke methoden die je kunt proberen, zoals het strooien van koffiedik, peper, kaneel of citroenschillen rondom het nest. Er wordt gezegd dat deze stoffen mieren afschrikken, maar of het echt werkt? Mijn moeder zweert bijvoorbeeld bij twee ouderwetse (koperen) stuivers in de hoeken van het deurkozijn. Geen idee of het helpt, haha.

En noemen we natuurazijn ook natuurlijk? Mieren vinden azijn niet zo lekker, dus je kunt het nest ook besproeien met wat azijn.

Ook het plaatsen van Kruidenplanten die mieren wel weghouden kan helpen. Dit zijn bijvoorbeeld de majoraan, salie, munt, lavendel en basilicum. Ziet er ook gelijk leuk uit en is handig voor bij het koken!

Professionele hulp

Als de mierenplaag aanhoudt of als het nest moeilijk te bereiken is, is het slim om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Deze heeft de kennis, ervaring en de juiste middelen om effectief jouw krioelende probleem op te lossen. Kost een paar knaken, maar je bent er wel echt vanaf.

Zorg dat mieren niet binnen willen komen

Het is natuurlijk logisch dat mieren afkomen op bepaalde geurtjes. Daarom is misschien wel de belangrijkste tip het gewoon goed schoonhouden van je huis. Laat geen etensresten achter, spoel lege bierflesjes of blikjes om voordat ze in de recyclebak gaan en heb je een plek in huis ontdekt waar mieren toch binnen komen? Smeer dat dat goed dicht!

Heb jij nog meer goede tips tegen mieren?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.