Dat ik echt fan ben van spelletjes spelen is natuurlijk geen geheim meer. Wat, zelfs een stukje van mijn dagelijkse bezigheden op school bestaat uit het spelen van spelletjes met kinderen. Het spelen van gezelschapsspelletjes zijn namelijk niet alleen maar voor het vermaak. Door het spelen van spelletjes leren kinderen bepaalde basisvaardigheden die ze ook wel kunnen toepassen bij het leren, bijvoorbeeld op je beurt wachten, of de structuur van een een dobbelsteen. Daarnaast, je kunt ook heel goed bepaalde leerstof oefenen door er een spelletje van te maken.

Spellen om te oefenen met rekenen

Neem bijvoorbeeld het spelletje ‘Kamertje verhuren met sommen’ op mijn downloadpagina. In dit spel speel je het alom bekende Kamertje verhuren, maar je mag pas een streepje zetten om een hokje als je met dobbelstenen de som hebt gemaakt. Echt, met iedere kind dat ik dit speel of in iedere klas dat ik deze oefening inzet, is het een groot succes. Spelletjes spelen is gewoon ontzettend leerzaam en daarom heb ik 5 van mijn favoriete spellen om te oefenen met rekenen in deze blog op een rijtje gezet.

Regenwormen

Bij het spelletjes Regenwormen dobbel met 8 dobbelstenen om zo de blokjes met regenwormen erop te bemachtigen.

Het gooien met 8 dobbelstenen is gelijk al een hele motorische oefening. In dit spel leren kinderen goed omgaat met de vijfstructuur (het herhaaldelijk optellen van het getal 5) maar ook het optellen onder de 40. Daarnaast leren kinderen inzicht te krijgen in het proces. ‘Ik heb al 15 punten liggen, ik moet er nog 10 bij om de steen met 25 te kunnen pakken.’ En ‘hoeveel moet ik er nog bij om een steen van jou af te kunnen pakken?’. Daarnaast is dit spel leuk voor jong en oud dus het is voor ouders ook helemaal geen straf om mee te ‘moeten’ spelen.

Voor de hele jonge spelers heeft Regenwormen ook een junior versie.

Yahtzee

Als er een spel is dat zeker het rekenen stimuleert is het wel Yahtzee. Dat speel ik al mee met mijn ouders zolang als dat ik me kan herinneren. Het stimuleert het herhaaldelijk optellen van de getallen 1 t/m 6, en als kinderen al zover zijn het vermenigvuldigen van die getallen. Het leuke van dit spel is dat een kind daarbij ook inzicht krijgt hoe bepaalde combinaties van dobbelstenen zorgen voor een bepaald aantal punten (Full House, Carré, Three of a Kind etc.). Daarbij, dit spel kan ook heel goed worden gespeeld met kinderen die nog niet met grote getallen kunnen optellen.

Bij het spelen kun je je kind helpen door het juiste vakje te vinden, aanwijzingen te geven over een bepaalde combinatieworp en natuurlijk door te helpen met het optellen van de totale score. Hoe vaker je het doet, des te sneller zal je kind al deze acties zelf gaan uitvoeren.

Qwixx

Niet al te veel tijd kwijt zijn aan een spelletje maar toch even lekker aan de slag?

Met Qwixx speel je in zo’n 15-20 minuten een blaadje vol. In dit spel wordt de nadruk gelegd op het optellen onder de 12 en het combineren van diverse dobbelstenen. Ook hierbij krijgt het kind een stukje inzicht in de getalrij (1 t/m 12) aangeleerd en leert het bepaalde inzichtelijke keuzes te maken doe je score ten goede komen.

Ik speel dit spel zelfs al met Pippa (bijna 6 jaar) en zij kan, natuurlijk met een beetje hulp heel goed meedoen!

Daarnaast is het een fijn compact doosje dat je ook makkelijk meeneemt voor onderweg op of vakantie.

Halli Galli

Voor jonge kinderen is het spelletje Halli Galli uitermate geschikt om begrip te vormen rond het getal 5. In dit spel leren ze het getal 5 samenstellen en weer splitsen en vormen ze een beeld bij een bepaalde hoeveelheid, dus kunnen in één oogopslag zien dat er 2, 3 of 4 ruitjes liggen.

Oké, het belletje in dit spel is wellicht een tikkeltje irritant, maar toch, de kinderen worden er altijd superenthousiast van.

Halli Galli is er ook in de varianten Junior en Extreme.

Patchwork

Een van mijn favoriete twee speler spellen is Patchwork.

De regels zijn niet heel ingewikkeld en wat mij erg aanspreek is het puzzelaspect. In dit spel moet je meetkundige figuren (Tetris-achtige lapjes) op jouw eigen lappendeken ‘naaien’.

Hierbij heb je natuurlijk wat inzicht nodig, om de figuren goed in elkaar te laten vallen maar daarnaast is logisch redeneren en vooruitdenken hard nodig. In dit spel komt ook een stukje tellen naar voren, maar daar wordt niet direct de nadruk op gelegd.

Dus, heeft jouw kind soms wat moeite met rekenen? Ga lekker een spel spelen in plaats van eindeloze rijtjes sommen maken. Deze spellen om te oefenen met rekenen zijn zeker een succes. Voor iedereen een stuk leuker en je zult zien dat het hele gezin gelijk mee wil doen. Gezellig!

Welk bovenstaand spel vind jij ook leuk om te spelen?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatelinks.