Sommige boeken maken indruk op je, net zoals sommige plaatsen delict een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten op de eerstehulpverleners. In ‘Achter het afzetlint’ van Linda Samplonius vertellen 13 professionals over de zaken die het meeste indruk op hen hebben gemaakt.
True crime gaat over echte mensen
Als trouwe luisteraar van true crime podcasts als Moordzaken de Podcast, Crime Junkie, Anatomy of Murder en The Deck, krijg ik wekelijks mijn fair share van true crime verhalen. En hoewel ik oprecht geïnteresseerd ben in de verhalen, is het luisteren van de podcasts voor mij toch grotendeels ter ‘vermaak’. Het is soms lastig om te blijven beseffen dat deze verhalen over echte mensen gaan. Dat het ook jouw buurvrouw had kunnen zijn, of erger: een familielid.
Hoewel veel mensen de podcasts in de basis luisteren als vermaak, zien we ook dat juist doordat de podcasts zo’n groot bereik hebben, meer mensen op deze zaken worden gewezen. Dat er mensen reageren. Dat er nieuwe tips binnenkomen en dat er zelfs uiteindelijk zaken worden opgelost doordat grote podcastbedrijven zoals Audiochuck geld doneren voor (DNA-)onderzoek.
Maar, zoals ik al zei: het blijft toch een beetje een ver van je bed show. En dat is maar goed ook natuurlijk. Toch is het interessant om de verhalen eens van de andere kant te bekijken en te zien hoe de hulpverleners het beleven. In Achter het afzetlint krijg je true crime, maar dan volledig vanaf de andere kant.
Over Achter het afzetlint
In Achter het afzetlint vertelt Linda Samplonius het verhaal van 13 professionals over de plaatsen delict die het meeste indruk op hen hebben gemaakt. Diverse politieagenten en brandweerlieden maar ook uitvaartverzorgers en schoonmakers komen aan het woord. Want allen spelen zij een belangrijke rol na wat vaak begint met een telefoontje naar de meldkamer. Kleine waarschuwing: dit boek is niet voor de tere zieltjes.
Het boek begint gelijk heftig met een verhaal waar een medewerker van de politie terecht komt in een afschuwelijke nachtmerrie. Haar moeder heeft zelfmoord gepleegd en haar ouderlijk huis loopt vol met agenten. Als professional zou ze precies weten wat ze nu zou moeten doen. Echter zijn op dit moment de rollen omgedraaid en moet ze vertrouwen op haar collega’s. Hoewel afschuwelijk, heeft haar persoonlijke ervaring ervoor gezorgd dat ze haar carrière bij de politie een gedeeltelijk andere wending heeft kunnen geven en betere zorg kan bieden voor nabestaanden.
Of wat denk je van de politiechef die al jaren hard moet optreden tegen de misdaad en illegaliteit in de Bijlmer? Hij werd gebeld met de mededeling dat hij nú terug naar Amsterdam moest komen omdat er een vrachtvliegtuig was neergestort. De ramp was van zo’n enorme proportie dat een simpel wijkteam dit niet aan kon en terwijl de ‘grote jongens’ het rampgebied overnamen, moest het wijkteam zich bezighouden met plunderaars. Uiteindelijk kostte de ramp aan meer dan 43 mensen het leven. Het precieze aantal zal nooit helemaal duidelijk worden. Ten tijde van de ramp veel illegale mensen in de flat verbleven en hun gegevens niet bekend waren.
Naast deze twee verhalen lees je dus nog 11 andere verhalen over plaatsen delict. Van heftige branden, springers bij de trein, verkrachtingen en de moord op twee broers die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Ontzettend indrukwekkend.
Het laat je even stil worden
Je staat er niet bij stil dat sommige mensen door hun beroep dagelijks te maken hebben met heftige gebeurtenissen. Dat jij misschien eens in je leven aanwezig bent na een auto-ongeluk, maar dat dit voor ambulancemedewerkers de dagelijkse kost is. Of dat jij met een naar gevoel naar huis gaat na een ‘aanrijding met persoon’ wanneer je met de trein gaat, maar dat degenen die het lichaam komen bergen dit al voor de zoveelste keer zien. Het laat je even stil worden.
Ik vond Achter het afzetlint dan ook enorm indrukwekkend. Het geeft je zo’n andere inkijk bij de true crime zaken dan de berichtgeving aan de voorkant in de media. Het maakt je dankbaar dat er mensen zijn die dag in, dag uit klaar staan om de meest gruwelijke dingen onder ogen te komen. Anderzijds maakt het je boos dat er voor deze mensen eigenlijk lange tijd zo weinig nazorg is geweest.
Het luisteren van dit boek (voorgelezen door Lot van Lunteren) zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik meer ontzag heb voor deze eerstehulpverleners. Je staat er niet bij stil en wat mij betreft mogen dit soort verhalen veel vaker verteld worden. Misschien dan mensen dan weer een stukje respect krijgen voor onze hulpverleners.
Ik luisterde Achter het afzetlint via de luisterboeken-app BookBeat. Je kunt het boek ook gratis lezen met een Kobo Plus abonnement.
Deze blog bevat affiliate links. Als jij via deze links iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou niets extra.