Ik zal je heel eerlijk bekennen: een jaar geleden had ik nog nooit een podcast geluisterd. En eerlijker: ik was er ook vol van overtuigd dat het luisteren van podcasts helemaal niets voor mij zou zijn. Totdat ik, tijdens het maken van een ommetje, de Apple Podcast app eens opende en zomaar iets aanklikte. Er ging een wereld voor me open. En toen ik eenmaal gezien had hoeveel true crime podcasts er eigenlijk zijn, werd ik steeds enthousiaster.

Waarom true crime?

Mijn liefde voor true crime gaat ver terug naar mijn jeugd. Mijn moeder heeft me denk ik ongeveer elke Britse detective en Duitse Krimi laten zien. Commissaris Rex en Baantjer waren vaste prik en ook alle versies van CSI hebben we ook gekeken. Nog steeds vind ik misdaadseries leuk om naar te kijken en een goede misdaadroman schuw ik ook niet. Er is iets wat me trekt aan misdaad. De puzzel, het proces, de uiteindelijke oplossing, ik hou ervan om mee te denken en te speculeren. En natuurlijk aan het begin van elke serie te voorspellen wie het uiteindelijk heeft gedaan!

Het leuke aan true crime podcasts vind ik dan ook dat je mee wordt genomen in het verhaal achter de misdaad. In veel podcasts wordt alle informatie op een verhalende manier gepresenteerd, ook wel storytelling genoemd. En ja, dan wordt het ineens toch gewoon een stukje vermaak. Tegenwoordig luister ik in de auto dus veel liever een podcast dan dat ik naar muziek luister. De radio heb ik sowieso al niet meer aan. Meer slap geouwehoer dan ook echt muziek of een nuttige boodschap. Nee, dan luister ik toch liever iets met een stukje waarde.

Ook nog eens heel leerzaam

In een van mijn favoriete podcasts Crime Junkies, worden bijvoorbeeld in elke aflevering wel zaken genoemd waar je alert op moet zijn. Als je onderbuikgevoel niet goed is, zorg dan dat je weg ziet te komen. Maar ook door veel te luisteren, leer je hoe de verschillende rechtssystemen werken en ook wat de politie wel of juist niet kan. DNA onderzoek is natuurlijk niet zoals in CSI binnen 10 minuten geregeld. Daar gaan dagen, weken en soms maanden overheen. Het is echt allemaal niet zo simpel als het lijkt. Daarnaast, ook de gemaakte fouten worden benoemd en als er iets is waar je van kunt leren, zijn het natuurlijk de fouten.

Mijn favoriete true crime podcasts

Zo, dan is het nu tijd voor het lijstje met mijn favorieten. Dit zijn de podcasts die ik al langere tijd volg en waar ik ook vaak met smart op zit te wachten tot er een nieuwe aflevering uitkomt. Al deze podcasts zijn te beluisteren met de Apple Podcast app maar ook op Spotify.

Al sla je me dood

De Al sla je me dood podcast wordt gemaakt door Annelies en Sylvia, die op een luchtige manier, en zonder enige kennis van zaken, jou het verhaal vertellen van spraakmakende internationale moord- en verdwijningszaken. Wat erg leuk is, is dat er iedere week wordt gestart met een verhaal van een luisteraar en dat deze dames ook open zijn over de dingen die heb zelf zijn gebeurd. Iedere week komt er op vrijdag een nieuwe aflevering online.

Moordzaken de podcast

In Moordzaken de Podcast nemen Carrie en Eddie je wekelijks aan de hand bij een binnenlandse moordzaak. Zij beperken zich overigens wel tot inmiddels opgeloste moordzaken, want hoewel ze gedegen onderzoek doen, willen ze niet speculeren over mogelijke daders en schuld. Leuk aan deze podcast is, is dat de zaken veelal bekendere zaken zijn, zeker voor mensen die de afgelopen jaren bijvoorbeeld veel Peter R. de Vries hebben gekeken of anderzijds gewoon geïnteresseerd zijn in misdaad. Iedere twee weken komt er een nieuwe aflevering online in het weekend.

Crime Junkie (USA)

Als je echt die-hard true crime fan bent, is deze Amerikaanse podcast, gemaakt door Ashley Flowers en Brit Prawat, echt iets voor jou. Het is dus wel in het Engels, maar prima te verstaan als je een beetje Engels-georiënteerd bent. Deze wekelijkse podcast is al gestart in 2017 en heeft wekelijks nieuwe updates over zowel opgeloste als onopgeloste zaken. Het programma is ontstaan vanuit het hulp willen geven aan Crimestoppers of Central Indiana (een soort van tiplijn voor misdaad in de Amerikaanse staan Indiana) en om cold cases onder de aandacht te blijven brengen. Extra leuk is het dan ook dat de dames regelmatig een update-aflevering maken over zaken waar nadien nieuwe informatie over naar buiten is gebracht. De tips is dus wel om echt bij de eerste aflevering te beginnen zodat je chronologisch luistert.

En als je dus nu begint met luisteren, heb je nog zo’n 200 afleveringen te gaan voordat je weer bij bent. Héérlijk! Overigens, iedere maandag een nieuwe aflevering en regelmatig nog een extra!

Daders

In deze wat meer journalistieke podcast, gemaakt door Cas de Jong (EenVandaag), komen daders van misdaden aan het woord. Cas gaat om de tafel zitten met terroristen, moordenaars en internationale drugsdealers. Mooi om te horen dat hij dat zelf ook met regelmaat echt wel spannend vind. Maar zeker interessant om te horen en om te zien dat er, zelfs achter de grootste misdadigers, ook maar een mens zit.

Serial (USA)

Op aanraden van de dames van Crime Junkies ben ik ook gestart met de podcast Serial. In deze podcast komen een aantal bijzondere zaken enorm uitgebreid aan bod. In elk seizoen van de podcast wordt een bepaalde zaak dus uitgelicht er worden er soms wel 12 afleveringen van 50-60 minuten gemaakt. Je duikt op deze manier dus echt volledig in de zaak. Heel interessant!

HBvL True Crime: Moord

Ook onze zuiderburen kunnen er wat van. In de podcast Van Moord tot Verdict van Het Belang van Limburg komen Belgische moord- en misdaadzaken aan de orde. De aflevering die het meeste indruk op mij heeft gemaakt ging over de ramp met het vlot in Godsheide, waarbij 35 kinderen op weg naar school om het leven kwamen. Heftig wel. Elke laatste dinsdag van de maand komen er een of meerdere nieuwe afleveringen online over een nieuwe zaak.

Kwaad Bloed

In Kwaad Bloed gaat Jacqueline Maris en Gerrit Kalsbeek op zoek naar antwoorden bij moordzaken op ons eigen platteland. Wat ik bijzonder leuk vind aan deze podcast, is dat in de ene aflevering het dossier wordt besproken en de andere aflevering er een soort hoorspel is gemaakt van de gebeurtenissen. Dat is soms wel even omschakelen, maar geeft toch een heel bijzonder tintje aan deze podcast.

Ben jij ook zo’n crime junkie als dat ik ben? En heb je nog tips over podcasts die ik zeker ook zou moeten luisteren? Wees lief en laat even een reactie achter!

liefs Kirsten