Een positief begin van de dag met deze affirmatiekaarten voor kinderen van Uitgeverij Deltas. Waar steeds meer volwassenen zo’n dagelijks steuntje in de rug gebruiken, zijn er nu ook toffe affirmatiekaarten voor kinderen die hen helpen bij een positief zelfbeeld.

Affirmeren kun je leren!

Affirmeren, komt van het Latijnse ‘affirmare’ wat zoiets betekent als bevestigen, versterken, bekrachtigen, is een manier om je dag op een positieve manier te laten starten. Ik denk dat ook jij wel weet dat je je dag kunt maken of breken door een bepaalde mindset. Met een negatieve mindset, bijvoorbeeld: ‘Dit gaat toch niets worden’ of ‘Ik weet nu al dat ik het niet kan’, is de kans groot dat je ook minder succes zult behalen. Met een positieve mindset kun daarentegen je eigen gedrag en gedachten beïnvloeden. Affirmeren kun je leren en deze positieve benadering van je dag kun je zeker ook aan kinderen meegeven. Simpelweg door ze een startpunt te geven. Bijvoorbeeld met deze kaartjes!

Een positieve gedachte voor een goede start van de dag

Als het leven voor ons volwassenen al flink overweldigend kan zijn, beeld je dan eens in hoe het voor onze kinderen is. Er zijn iedere dag zoveel indrukken en prikkels te verwerken en lang niet elk kind is opgewassen tegen het gedoe van alledag. Als ouder wil je ze daar natuurlijk het liefst zo goed mogelijk in steunen.

Als het maar vaak genoeg tegen je gezegd wordt, ga je het vanzelf geloven. Deze uitspraak werkt natuurlijk twee kanten op. Wanneer een kind keer op keer te horen krijgen dat het ergens niet goed in is, zal hij dat ook gaan geloven. Helaas is het een stuk moeilijker om zo’n negatieve gedachte om te draaien naar iets positiefs. Als het zelfbeeld eenmaal beschadigd is, is het hard werken om dat terug te draaien. Natuurlijk helpt het als een kind weet dat een ouder voor de volle 100% achter hen staat, maar nog veel belangrijker is het dat het kind zelf gaat uitspreken, en het liefst hardop, dat hij het wél kan. Zo’n hardop uitgesproken ‘Ik geloof in mezelf’ is krachtiger dan je denkt!

ik geloof in mezelf kaarten

Wanneer kun je affirmatiekaarten voor kinderen inzetten?

Hoe je deze affirmatiekaarten voor kinderen wilt inzetten, is natuurlijk helemaal aan jou (of je kind). Veel mensen gebruiken een kaartendeck aan het begin van de ochtend om een intentie te zetten voor de rest van de dag. Je trekt een kaartje, leest de boodschap en spreekt met jezelf af dat je deze boodschap de hele dag mee zult nemen. Zie de kaart als een stemmetje in je hoofd dat je helpt wanneer het moeilijk wordt. Visualiseer de kaart op de lastige momenten en spreek de boodschap nog eens hardop voor jezelf uit. Bekrachtig die woorden voor jezelf om jezelf te ondersteunen.

Overigens is er geen enkele verplichting om dagelijks een kaartje te trekken. Je moet niets. De een vindt het fijn om een nieuwe gewoonte te creëren, de ander gebruikt het wanneer het uitkomt.

Je kunt elk kind een eigen kaart laten trekken, maar je kunt ook een kaart voor jullie hele gezin trekken. Op deze manier kun je met elkaar het gesprek aan gaan aan het eind van de dag. Hoe is het vandaag gegaan en waren er momenten dat jij de boodschap van de affirmatiekaart nodig hebt gehad? En hoe voelde dat voor jou? Op deze manier kun je je kinderen leren dat niet alleen zij het leven soms moeilijk of lastig vinden, maar dat hun ouders ook af en toe een steuntje of bevestiging nodig hebben. Zie je wel dat je echt niet de enige bent die soms iets lastig vindt?

Ook is zo’n kaartendeck voor kinderen heel goed in te zetten op school. Met elkaar werken aan een positief zelfbeeld en elkaar helpen om de boodschap te versterken. In de klas het gevoel creëren dat je niet alleen bent en dat er altijd iemand is om je te helpen.

Perfect om het nieuwe (school)jaar mee te starten

Op het moment dat ik deze blog schrijf, is het december. Een maand waarin we terugkijken op hoe het afgelopen jaar is verlopen. Er waren ongetwijfeld dingen die je gauw weer wilt vergeten maar ik hoop ook dat er momenten waren waar je met veel plezier op terugkijkt. Met het nieuwe jaar voor de deur is dit misschien wel het uitgelezen moment om te starten met ‘een kaartje trekken’ in de ochtend. Een nieuwe jaar, een positieve start!

Maareh.. je hoeft natuurlijk niet te wachten met het starten van nieuwe goede gewoontes op een nieuw jaar, of de nieuwe maand of de eerstvolgende maandag. Start. Gewoon beginnen en zien wat het je brengt!

Lees hier meer blogs over mentale gezondheid en mindset

liefs Kirsten

Gekregen van Uitgeverij Deltas. Deze blog bevat affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. het kost jou niets extra.