Heb jij in jouw huis last van geluidshinder of wordt er steevast aan je gevraagd of je in de badkamer aan het telefoneren bent? Akoestische panelen kunnen een oplossing zijn voor je slechte geluidskwaliteit in huis. Waar je akoestische panelen voor kunt gebruiken en in welke ruimtes in huis dat zeker een goed idee is, lees je in deze blog.

Wat zijn akoestische panelen?

Akoestische panelen of akupanelen zijn platen die tegen de muur of aan het plafond bevestigd kunnen worden die speciaal zijn ontworpen om geluidsgolven te absorberen en te verspreiden. Ze worden gebruikt om de akoestiek (de geluidskwaliteit) in een ruimte te verbeteren door echo’s, galm en ongewenste geluiden te verminderen. Akoestische panelen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Bijvoorbeeld schuim, stof, hout en speciale akoestische vezels. Je ziet akoestische panelen vaak in opnamestudio’s, bioscopen en theater, maar ook steeds vaker in kantoren en woonhuizen.

Waar gebruik je akoestische panelen in huis?

In een ruimte met veel gladde oppervlakken (muren, vloer en plafond), kan geluid enorm heen en weer kaatsen. Akoestische panelen kunnen op verschillende plekken in huis worden gebruikt om de geluidskwaliteit te verbeteren en geluidshinder te verminderen. Je gebruikt ze bijvoorbeeld hier:

Akoestische panelen in de woonkamer

Je woonkamer is een van de meest centrale ruimtes in huis waar ook nog eens veel verschillende activiteiten plaatsingen. Je kijkt er tv, luistert er muziek en uiteraard wordt er ook gekletst en gespeeld. In je woonkamer gebruik je akoestische panelen bijvoorbeeld achter de televisie, naast speakers of juist op de muren daar tegenover. Bijvoorbeeld achter de bank waar je op zit terwijl je tv kijkt.

Akoestische panelen op je thuiswerkplek

Een rustige werkomgeving zorgt voor een goede productiviteit. Wanneer je vaak vanuit huis werkt en voor je werk ook veel telefoneert of online meetings hebt, kunnen akoestische panelen helpen om achtergrondgeluiden van bijvoorbeeld je huishoudelijke apparaten te verminderen. Andersom werken akoestische panelen ook om de gesprekken die jij voert te dempen voor de andere mensen in huis. Dit geeft je meer privacy én je wordt niet langer gevraagd waarom de geluidskwaliteit van je zoomcall zo slecht is!

Akoestische panelen in de slaapkamer

Kom niet aan mijn slaap. Maar dan ook echt niet. Geluiden kunnen je nachtrust enorm verstoren en met behulp van akoestische panelen kun je geluidshinder uit aangrenzende kamers of van je buren aanzienlijk verminderen.

Een voorbeeldje: onze slaapkamer grenst met het hoofdeind van ons bed aan de badkamer van mijn buren. Op zich geen enkel probleem, maar sinds de buren hun badkamer hebben laten doen en er van beneden tot het plafond tegels op de muur zitten, kan ik letterlijk elk gesprek verstaan wat er gevoerd wordt. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruik van het toilet. Akoestische panelen achter het hoofdeind van ons bed zijn hier dus een perfecte oplossing voor.

Akoestische panelen in de muziekkamer

Op zolder hebben wij een muziekkamer, een ruimte waar we muziek opnemen en waar we bijvoorbeeld ook onze instrumenten bespelen. Nu hebben we fantastische buren die daar niet moeilijk over doen (mits we dat op normale tijden doen – of even een heads up geven) maar je wil natuurlijk je hobby kunnen uitvoeren zonder dat anderen daar ernstige last van hebben. Bij ons is de muziekkamer dan ook driedubbeldik geïsoleerd om geluidsoverlast te beperken. Ook het ophangen van akoestische panelen op strategische plekken zorgt ervoor dat we muziek kunnen opnemen zonder extra galm of vervelende echo.

Ook heel mooi in je interieur

Dat akoestische panelen de geluidskwaliteit en daarmee het comfort van een ruimte flink kunnen verbeteren, is natuurlijk heel fijn. Dat je interieur er ook nog eens een hele moderne uitstraling van krijgt, is alleen maar mooi meegenomen. Ze helpen dus niet alleen bij het dempen van ongewenste geluiden, maar kunnen ook bijdragen aan een stijlvoller interieur dankzij de vele beschikbare ontwerpen en kleuren. Je kunt akoestische wandpanelen kopen bij de bouwmarkt of online speciaalzaken.

Afbeelding via Unsplash

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.