Als het weer verandert en het natter en kouder wordt, is dat vaak het moment dat je auto kuren gaat vertonen. Kou en vochtigheid hebben invloed op de werkzaamheid van je auto-onderdelen. Een van de meest bekende problemen in het najaar is de kapotte of lege accu. Door kou lopen batterijen zoals een accu makkelijker leeg en omdat je op korte ritjes weinig mogelijkheid tot opladen hebt, maar wel veel vraagt van je verwarming en verlichting, kunnen zich problemen voordoen. En dan sta je ineens met een auto die niet start. En aangezien ik daar ervaringsdeskundige in ben, schreef ik voor jou deze blog over je auto starten met startkabels.

Ervaringsdeskundige met een lege accu

Met mijn vorige auto heb ik heel wat keren problemen gehad. Ergens in het elektrische circuit van de auto zat iets niet helemaal goed. Het resultaat was dan ook dat er regelmatig een koplamp kapot ging en dat ik ook regelmatig met een lege accu stond als mijn auto bijvoorbeeld een paar dagen stil had gestaan met koud en nat weer. Super vervelend natuurlijk. Maar, je moet in het leven overal de wijze lessen uithalen en dat heb ik gedaan. Ik weet inmiddels precies hoe ik een auto moet starten met behulp van startkabels. Overigens weet ik inmiddels ook hoe ik als ‘meissie’ moet omgaan met automonteurs die denken dacht ik achterlijk ben. Bring your A-game Sjaak!

Je kennis toepassen in de wijde wereld

Als jij eenmaal weet hoe je je net verworven kennis moet toepassen in de wijde wereld, zul je zien dat je vrienden maakt. Of karmapuntjes scoort, ook goed natuurlijk. Zo zorgde het er bij mij voor dat ik de vrouw die hulpeloos met een lege accu in de parkeergarage van het ziekenhuis stond kon helpen. Ze had al meerdere mensen aangesproken maar niemand kon haar helpen. Ok, dit is het moment, sprak ik mezelf moed in. Ik parkeerde Nova in haar autostoel en draaide mijn auto naast die van haar. Kom maar op, ik help je wel!

Ze grapte nog naar me: ‘Zul je net zien, de enige keer dat je vooruit inparkeert, kapt je accu ermee!’ Nou hop, dan duwen we die auto achteruit. Dus terwijl wij haar Mini een stuk achteruit duwden, zei ze nog zoiets als: ‘Nou, staan wij twee vrouwen zo’n probleem op te lossen!’. Maar goed, ik laat me als ervaringsdeskundige natuurlijk niet gekmaken. Waarom hebben we hier ook alweer een man voor nodig?

Wat heb je nodig om je auto te starten met startkabels?

Om een auto te starten met startkabels heb je vrij weinig nodig. Persoonlijk vind ik dat elke auto uitgerust moet zijn met een rol ductape en een set startkabels. Als je het met die twee dingen niet kunt fixen, kun je altijd de ANWB nog bellen. Hoe dan ook, je hebt dus startkabels nodig en laat je lot niet afhangen van een ander en zorg dus dat je zelf een fatsoenlijk setje hebt. Beter mee verlegen van om verlegen, zoals mijn moeder zou zeggen.

Het andere wat je nodig hebt is iemand met een auto die het nog wel doet. Sta je thuis, bel dan even bij de buren aan. En sta je, net zoals die mevrouw van de Mini, ergens in een parkeergarage of op straat, schiet de eerste beste persoon met een auto aan. Het is echt in 5 minuten gebeurd.

Een auto starten met startkabels: zo doe je dat!

Volg deze stappen, dan komt het vast goed!

  1. Schakel al je electronica uit zoals de radio, verlichting en verwarming en vergeet je telefoonstekkertje niet!
  2. Bevestig eerst de rode klem op de PLUSpool van de auto’s. Begin bij de hulpverlenende auto.
  3. Bevestig dan de zwarte klem op de MINpool van de auto’s. Begin weer bij de hulp verlenende auto.
  4. Start de hulpverlenende auto.
  5. Wacht een paar minuten. Hierdoor kan de accu zichzelf al wat opladen.
  6. Start dan de hulpauto.
  7. Zet je electronica weer aan, dat voorkomt problemen in de electronica bij het loskoppelen van de klemmen.
  8. Haal eerst de zwarte kabel los. Begin bij de hulpauto! Daarna de rode. Begin weer bij de hulpauto!
  9. Ga gelijk een stuk rijden met de hulpauto zodat de dynamo de accu weer kan opladen.

En een tip: laat je accu na zo’n vervelende situatie even checken bij de garage. Misschien is ‘ie gewoon echt ‘op’, en kun je beter voor de winter een nieuwe laten plaatsen!

Een slimme meid is op alles voorbereid!

En zo zie je maar weer: voor dit soort dingen heb je echt geen man nodig. Lukt het starten alsnog niet, of durf je het zelf toch niet aan, kun je altijd nog de ANWB laten komen. Zij adviseren overigens wel dat je eerst even in je instructieboekje van je auto checkt hoe alles werkt. En heb je een moderne of elektrische auto, bel dan sowieso eerst even voor advies!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatelinks. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier.

Uitgelichte afbeelding door Gustavo Fring via Pexels