Is bij jou de BBQ al schoongemaakt en klaar om de schuur in te gaan of ben jij een echte barbecue die-hard die het hele jaar door de kooltjes verwarmt? Wat mij betreft kan barbecue het hele jaar door, dus ik geef je graag wat inspiratie om de BBQ nog even te laten staan!

BBQ: Barbecue of barbeque?

Er is al veel gezegd over de juiste spelling van het woord barbecue maar de juiste spelling is toch echt die met een c. De afkorting BBQ is overgenomen uit het Engels waar de laatste -cue klank wordt uitgesproken als een Q. En wij Nederlanders zijn inmiddels liever lui dan moe als het op taal aankomt, dus nemen wij deze woorden klakkeloos over uit de andere taal. Hoe dan ook, de afkorting BBQ bekt natuurlijk ook net wat lekkerder dan BBC. En die laatste afkorting was natuurlijk eigenlijk ook al bezet door, ja je verwacht het niet: de BBC.

Om verwarring te voorkomen: in deze blog gebruik ik barbecue en BBQ door elkaar heen. Wanneer ik spreek over het buiten koken en eten bereiden op een apparaat noem ik het barbecue. Als ik het heb over het apparaat zelf zeg ik BBQ. Het kan maar duidelijk zijn!

Barbecue kan het hele jaar door

Barbecue is typisch iets voor de zomer, althans, dat vinden de meeste mensen. Barbecue wordt geassocieerd met warm weer, buiten eten en een eindeloze voorraad wit stokbrood met satésaus. Maar het kan zoveel meer zijn en daarom deel ik een aantal leuke tips met je om het hele jaar door de BBQ lekker aan te steken!

In ons hoofd moeten we eerst even af van het idee dat barbecue alleen voor de zomer is. We moeten toch het hele jaar rond eten? En waarom zou je in de winter binnen moeten koken? Oké, ik kan me best indenken dat je niet in de stromende regen buiten gaat staan maar je ziet tegenwoordig bij veel mensen prachtige buitenkeukens of veranda’s waar je droog staat. Dat is dus geen excuus meer. En waarom zou je heerlijke gerookte BBQ-gerechten uitsluitend in de zomer kunnen eten? Geniet gewoon het hele jaar door van heerlijke stukken vlees, gegrilde groentes of gerookte vis. Oh, en vergeet de toetjes niet!

Geduld is een schone zaak en veiligheid voor alles

Waar ik me persoonlijk nogal eens over kan verbazen is de manier waarop we omgaan met een BBQ. Laten we niet vergeten: je werkt hier met vuur. We kennen allemaal de filmpjes waarop mensen hun BBQ nog even willen opstoken met een fles spiritus en het gruwelijke misgaat. Sowieso snap ik het hele spiritusidee niet zo goed, want als er iets is wat stinkt is dat het wel. Nee, je hebt geduld nodig en dat begint al bij het tijdig aansteken van de BBQ.

Om het voor jou en je omgeving prettig te houden, wil je natuurlijk dat je BBQ zo min mogelijk rookt en stinkt. Het aanmaken van het vuur met oud papier of aanmaakblokjes draagt daar niet echt aan bij. Beter kun je kiezen voor een speciale BBQ-aansteker. Of ‘mannenfohn’ zoals Annemarie van Demammavan altijd zegt. En zij kan het weten want haar man Maarten is bijna vergroeid met zijn BBQ. Met deze aansteker heb je binnen een paar minuten prachtig gloeiende kooltjes zonder de extreme rook- en stankontwikkeling. Op dat moment kun je de BBQ goed op temperatuur laten komen.

Bescherm jezelf!

Als je omgaat met vuur is het ook belangrijk om jezelf goed te beschermen. We weten allemaal wel dat je ‘vuurvaste handen’ hebt, maar niemand zit te wachten op een tripje naar de Spoedeisende Hulp als net je piece de résistance goed gegaard is. Draag daarom goede, hittebestendige oven wanten als je in de weer bent boven een hete BBQ.

Zeker in de winter is het belangrijk dat je voorzichtig bent bij het vuur. Door de kou ben je eerder geneigd lekker dicht bij de BBQ te gaan staan. We dragen dan vaak warme truien of winterjassen en bepaalde kledingstoffen gaan niet zo lekker met vuur of hitte. Behalve dat een lederen bbq schort dan hartstikke stoer staat, dient het ook nog een hele belangrijke functie.

Lekker recepten voor de winterse BBQ

Ik vind in de winter barbecuen juist altijd wel iets knus hebben. Gluhwijntje erbij, vuurkorfjes aan en wolkjes warme lucht uitblazen. Maar ook omdat je in de winter juist heel veel andere dingen bij een BBQ eet dan in de zomer. Bijvoorbeeld dit recept van gerookte camembert past perfect bij gluhwijn en is een ideale starter om de borrel mee te beginnen. Wat mij betreft hoeft een winterse barbecue helemaal niet te bestaan uit hompen vlees maar een picanha doet het altijd goed. Tips en trucs om picanha echt lekker te bereiden vind je in dit recept van Oh My Foodness. En wat denk je van geroosterde kastanjes of gepofte aardappel? Heerlijk!

Voor het dessert kun je wat mij betreft 365 per jaar aankomen met de barbecue klassieker S’mores en chocolade maar ik weet zeker dat je dit recept voor speculaascrumble met peer ook wilt proeven! Zeker als je een BBQ met deksel hebt, kun je bijna alle ovenrecepten gebruiken. Dus wat houdt je nog tegen om aan de slag te gaan?

Heb jij ook al trek gekregen om ook deze herfst en winter aan de slag te gaan met je BBQ? Ik ben benieuwd of jij ook nog fijne tips hebt! Laat het me weten hier in de reacties, of volg me op Instagram.

liefs Kirsten

Uitgelichte afbeelding: RODNAE Productions via Pexels

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.