Wat is het toch heerlijk als de tuindeur weer de hele dag open kan staan en je zonder jas naar buiten kunt gaan. Eerlijk gezegd is dat bij mij ook vaak pas het moment dat ik er aan ga denken om mijn tuin in orde te maken. Voor bloembollen planten ben je, zo vlak voor de zomer, eigenlijk alweer te laat maar gelukkig zijn er een aantal prachtige zomerbloeiers die je nu nog in de grond kunt stoppen!

Je tuin klaar maken voor de zomer

Met de zomer in volle gang is het tijd om je tuin te transformeren in een oase van kleur en schoonheid. Een geweldige manier om dit te bereiken is door zomerbloeiers te planten. Hoewel de meeste mensen bloembollen associëren met het planten in het najaar, zijn er ook verschillende bloembollen die perfect geschikt zijn om in de zomer te planten. Gelukkig maar, want mijn tuinplanning is nooit helemaal on fleek en ik loop regelmatig achter de groene feiten aan. Wil jij ook nog even lekker aan de slag in je tuin? Lees dan zeker deze onderstaande tips voor bloembollen die je kunt planten in de zomer!

Goed om te weten voordat je bloembollen gaat planten

Het is belangrijk om er erg in te houden dat de plaats waar je woont en de stand (ten op zichtte van de zon) van je tuin bepalend zijn voor het succes van je planten en bloemen. Nederland kent diverse grondsoorten en de ene grond is de andere niet. Het is daarom dus best belangrijk dat je goed de informatie op de verpakking van je bloembollen leest. Let ook altijd op de plaatsing in je tuin. Sommige bloembollen doet het perfect op een (extreem) zonnige plek terwijl andere soorten toch liever aan de schaduwkant van de tuin staan. Vooruitzien is regeren!

Welke bloembollen kun je nog planten in de zomer?

Ben je te laat met het planten van bloembollen in de lente? Geen man overbood. Ook in de late lente of vroege zomer zijn er verschillende bloembollen die je kunt planten om je tuin op te fleuren. Hier zijn enkele populaire bloembollen die geschikt zijn om in de zomer te planten.

 • Begonia’s
  Begonia’s zijn kleurrijke bloembollen die gedijen in warme zomerse omstandigheden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en groeien goed in zowel bloembedden als potten. Plant de begonia’s in goed doorlatende grond op een plek met gedeeltelijke schaduw.
 • Calla-lelies
  Calla-lelies zijn elegant en opvallend. Ze hebben prachtige kelkvormige bloemen die beschikbaar zijn in verschillende kleuren, waaronder wit, geel, roze en paars. Calla-lelies gedijen goed in de zomer en kunnen worden geplant in de volle zon tot halfschaduw.
 • Gladiolen
  Gladiolen zijn geliefde zomerbloeiers met lange, rechtopstaande bloemstelen en kleurrijke bloemen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, waaronder rood, oranje, geel, roze en paars. Plant gladiolen in goed doorlatende grond op een zonnige locatie.
 • Dahlia’s
  Dahlia’s zijn prachtige bloemen met een grote variëteit aan kleuren, vormen en maten. Ze zijn erg geliefd vanwege hun veelzijdigheid en kunnen een echte blikvanger zijn in de zomertuin. Dahliabollen kunnen in het voorjaar worden geplant en vereisen volle zon en goed doorlatende grond.
 • Lelies
  Hoewel de meeste lelies in het voorjaar worden geplant, zijn er enkele soorten lelies die in de zomer kunnen worden geplant, zoals de Oosterse lelie en de Aziatische lelie. Ze hebben prachtige bloemen en gedijen goed in de zomerse omstandigheden.
 • Canna’s
  Canna’s, ook wel bekend als Indisch bloemriet, zijn exotische bloembollen die prachtige bloemen produceren en een tropische sfeer toevoegen aan je tuin. Ze gedijen goed in warme zomers en hebben een zonnige plek nodig om te groeien. Het beste moment om canna’s te planten is in het late voorjaar, nadat de vorst voorbij is. Zorg ervoor dat je ze plant in goed doorlatende grond en geef regelmatig water om de grond vochtig te houden.

Tip: neem eens een kijkje in de website van Bulbs4you die een prachtig assortiment van zomerbloeiers online hebben staan!

En wil je nu toch echt eens werk maken van je tuin? Lees dan de blog die Linda streef over winterharde vaste planten. Deze planten zijn meerjarig en bloeien ieder jaar. Dat scheelt je weer bloembollenstress!

Welke bloembollen ga jij nog gauw planten voordat de zomer echt begint?

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.