Wat doe je eigenlijk, als je blogger bent van beroep? Ik kan je vertellen, het is vooral heel veel in je eentje achter je computer zitten. Maar er zitten ook hele leuke dagen tussen, zoals afgelopen weekend op het Blogger by Nature event.

Werken als blogger

Oh, werk jij als blogger? Dan krijg je zeker heel veel dingen gratis? Mwah, dat valt best mee. Zeker als je vervolgens gaat kijken hoeveel tijd ik erin steeds om er een leuke, interessante blog voor jou over te schrijven. Natuurlijk doe ik als blogger hele leuke dingen, zoals meevaren met de blogboot (twee uur varen – twee uur eindeloos aantekeningen en foto’s maken om er later een leuk verslag van te kunnen schrijven), mag ik af en toe eens naar een première (dat kost me zelfs geld aan reis- en parkeerkosten) en ja, krijg ik ook met regelmaat fijne spullen thuisgestuurd (waar overigens ook weer flink wat regels en verantwoordelijkheden bij komen kijken en met gratis producten kan ik ook nog steeds mijn hypotheek niet betalen). Blogger zijn is superleuk, maar laten we niet vergeten dat als je het in procenten opdeelt, ik 95% van mijn tijd alleen aan de keukentafel zit te typen of bezig ben met pitches voor opdrachten, en 5% van de tijd op uitstapjes ga.

Op de hoogte blijven van de laatste trends om beter te bloggen

Omdat het online wereldje constant in beweging is, is het heel belangrijk om jezelf ook bij te scholen. Daarom koos ik er voor om voor het derde jaar op rij naar het Blogger By Nature Event te gaan. Een event waarop bloggers samenkomen en diverse interessante workshops kunnen volgen zodat je daarna je eigen blog weer kunt verbeteren. (En waar we overigens allemaal zelf ons eigen kaartje voor betalen).

Zoekwoordenonderzoek

Zo kregen we een workshop zoekwoordenonderzoek, van Klaas van Blauwe Monsters. Blauwe Monsters is een online marketing bureau dat hun klanten helpt om beter gevonden te worden online en daarmee dus meer omzet te draaien en te groeien. Waarom zoekwoordenonderzoek voor mij belangrijk is? Mijn blog is onderdeel van mijn bedrijf en dus een gedeelte van mijn inkomsten. Wanneer ik meer bezoekers op mijn blog krijg, zorgt dat ervoor dat Google mijn blog als relevant ziet en me dus hoger in de zoekresultaten plaatst. Ik heb een aantal blogs die ontzettend goed scoren in Google. Als je nu een schermpje opent en bij Google intypt: ‘Kidsproof pastasaus’, zie je mijn recept helemaal bovenaan de zoekresultaten staan. Iemand die dus op zoek is naar een recept voor pastasaus die in de smaak zal vallen bij kinderen, ziet dus mijn blog als eerste. Zo komen mensen via Google bij mij terecht.

Hoeveel bezoekers ik krijgt, hoe relevanter mijn website wordt aangemerkt. En hoe beter mijn website te boek staat, des te meer (betaalde) opdrachten ik krijg en hoe meer ik kan vragen voor zo’n opdracht. Je snapt dat ik liever 1 opdracht van €500 euro zou doen, dan 10 van €50,-. Dat betekent namelijk dat ik minder uren hoef te werken voor hetzelfde resultaat. Ik hoef niet rijk te worden van mijn blog maar ik wil wel graag betaald worden naar de tijd en aandacht die ik eraan besteed.

Waarom heb je zoekwoordenonderzoek nodig?

Waarom zoekwoordenonderzoek dan zo belangrijk is? Wil ik meer bezoekers naar mijn website trekken, moet ik inzicht hebben in naar hetgeen mensen op zoek zijn op Google. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hun zoektermen overeen komen met mijn blogs? Ik heb in deze workshop in ieder geval weer heel wat punten opgepikt die ik wil gaan toepassen op de site. Want mijn focus blijft met Mamagisch echt groeien in bezoekersaantallen en een breder publiek bereiken. Als je mij daarbij wilt helpen kan dat helemaal voor niets. Deel eens een blog op je Insta of Facebook, like mijn posts of laat een reactie achter onder een blog. Als die kleine dingen helpen enorm!

Mastermind

De tweede workshop die ik volgde was een Mastermind met Esmee, de organisator van het Blogger By Nature Event. Samen met een groepje andere bloggers hebben we een aantal dingen besproken waar we tegenaan lopen. Want reken maar dat veel van ons tegen dezelfde problemen aanlopen. Bezoekersaantallen, contact met opdrachtgevers maar bijvoorbeeld ook technische dingen aan de websites. Ik ben redelijk technisch aangelegd en doe 99% van het werk aan mijn website zelf, maar we zijn natuurlijk niet allemaal webdesigner of developer. Ik vind het altijd leuk om in zo’n groepje aan de slag te gaan. Want wat voor iemand anders een probleem is, kan ook van toepassing zijn op jouw website, of juist als jij er een simpele oplossing voor hebt, is iemand enorm geholpen! Elkaar helpen en versterken, dat vind ik wel echt heel tof.

Mastermind met Esmee Branbergen op het Blogger By Nature Event.

Werken met ChatGPT

De derde workshop die ik deed was die van Linda van Aken over ChatGPT. Misschien heb je geen idee wat dat is, en dat is ook helemaal niet vreemd als je niet in het online wereldje zit. ChatGPT is een Artificial Intelligence (Kunstmatige intelligentie) die door het scannen van miljoenen zoekresultaten jouw vraag kan beantwoorden. Er is de afgelopen tijd nogal wat te doen geweest over ChatGPT, zeker in de schrijverswereld. Want ChatGPT kan dus ook hele teksten en zelfs blogs voor je schrijven. Met letterlijk 1 druk op de knop. Iedereen in rep en roer natuurlijk. Maar, als je bang bent dat ChatGPT je werk gaat overnemen, ben je een slechte schrijven. Het is namelijk heel leuk om een tekst te laten genereren, maar qua kwaliteit heeft dat echt niets met mijn eigen schrijfstijl te maken.

Na de workshop van Linda had ik echter wel weer een heleboel leuke ideeën hoe ik ChatGPT voor mij kan laten werken en mijn werk makkelijker te maken, zodat maar klakkeloos te knippen en plakken.

Roast met Yoast

Ook Taco van SEO bedrijf Yoast was er dit jaar weer om onze blogs te ‘roasten’. Dat klinkt overigens heftiger dan dat het is hoor, haha. Van te voren heeft Taco naar alle websites gekeken en vanuit zijn SEO-kennis, streept hij ze de dingen aan die je beter kunt veranderen of verbeteren aan de site zodat het toegankelijker wordt voor je lezen en je site bijvoorbeeld sneller is, leesbaarder en gewoon praktischer. Gelukkig had hij over mijn website maar een paar kleine puntjes te zeggen, en daar ga ik deze weer eens flink induiken. Want hij heeft er verstand van, en ik doe maar wat, haha.

Bijkletsen met blogcollega’s

Dan natuurlijk het allerbelangrijkste. Op het Blogger By Nature Event ontmoet je andere bloggers. Bloggers die je nog niet kent, bloggers die je al tijden online volgt en bloggers die inmiddels gewoon vriendinnen van je zijn geworden. Ook dit keer was het heerlijk om weer een moment te hebben om even bij te kletsen met bijvoorbeeld Inge, Marieke, Amanda en Fleur. We komen allemaal ergens anders vandaan en zien elkaar eigenlijk alleen maar op dit soort evenementen. Gelukkig heb ik inmiddels ook een blogmaatje hier uit het dorp die ik dus regelmatig in real life zie om even flink mee te sparren. Dat maakte de reis naar Haarlem ook een stuk gezelliger. Martine en ik hebben heerlijk zitten kletsen over van alles en nog wat!

Collgea bloggers op het Blogger By Nature Event.

En hoewel het een lange dag was, we gingen om 8.30 weg en ik was om 18.30 weer thuis, was dat het dubbel en dwars waard. Ik heb weer veel geleerd, nieuwe punten om aan te werken voor de website en het was superfijn om de bovenstaande kanjers weer even in real life te kunnen spreken.

Welke workshops zou jij nog wel eens willen volgen? Voor je werk of natuurlijk gewoon voor jezelf!

liefs Kirsten