Meer lezen, meer tijd voor mezelf en meer rust. Deze drie dingen staan hoog bovenaan mijn lijstje om te doen. En nu ik links en rechts bewust tijd maak om nog een hoofdstuk te lezen, merk ik dat ik steeds sneller naar mijn boek grijp. Het tweede boek dat ik dit jaar uitlas was Het Rosie Project van Graeme Simsion.

Waarom dit boek?

Het Rosie Project is een boek dat ik al jaren geleden cadeau kreeg van een vriendin van me. Toentertijd ben ik er ook in begonnen, maar eerlijk, ik snapte de hype niet helemaal die er rond het boek hing. Toen Het Rosie Project in 2014 uitgebracht werd, sprak namelijk iedereen erover, omdat het zo vernieuwend en grappig was. Ik vond het toen maar lastig om er doorheen te komen. Toch bleef dit boek me bij en twee verhuizingen verder lag het ineens weer op mijn te-lezen-stapel.

Misschien lag het aan het moment dat ik het voor het eerst probeerde te lezen, maar dit keer snapte ik de humor veel beter. Kon ik makkelijker in het verhaal komen en kostte het me amper moeite om het uit te lezen. Had ik jaren geleden wat meer moeten doorzetten? Misschien. Zit ik nu weer veel meer in het lezen? Zeker.

Op de bovenstaande foto zie je trouwens mijn Engelse exemplaar van het boek. Ik lees vaker in het Engels en mijn vriendin had het goed ingeschat dat ik deze, in het Engels geschreven, humor wel zou begrijpen.

Het verhaal in het kort

Professor Don Tillman is geneticus en op z’n zachts gezegd nogal onhandig in sociale situaties. Al vrij vlot in het verhaal merk je al dat hij een tikkeltje overgestructureerd is. In zijn weekplanning, zijn weekmenu en in zijn dagelijks, tot op de minuut uitgespecificeerde, leven.

Maar Don Tillman is niet helemaal blind voor wat anderen doen. Grappig genoeg kan hij prima uitleggen wat er met anderen aan de hand is, terwijl hij dezelfde beperkingen bij zichzelf niet herkent.

Wanneer hij niet succesvol is in het vinden van een partner, en daten eigenlijk maar zonde van zijn tijd vindt, start hij The Wife Project. Een 16 pagina’s tellende vragenlijst die hij aan honderden vrouwen uitdeelt. De antwoorden op deze questionnaire zullen hem uitsluitsel geven: wie aan alle punten voldoet is zijn ideale partner. Helaas geeft de vragenlijst niet het succes waarop Don gehoopt had. Als zijn vriend Gene hem de richting van Rosie opstuurt, vraagt Don zich af waarom zijn vriend zo’n hopeloze fout heeft kunnen maken. Rosie voldoet aan geen enkele van de door hem gestelde eisen.

Ondanks dit alles, blijkt Rosie toch enorm interessant voor Don. Hij helpt haar met de zoektocht naar haar biologische vader. Dat hij met The Father Project talloze regels van de universiteit breekt, met mogelijk ontslag tot gevolg, is niet meer relevant. Hij wil er alles aan doen om Rosie te helpen.

De Nederlandse omslag van Het Rosie Project.

Mijn mening over Het Rosie Project

Oh, de momenten dat ik plaatsvervangende schaamte voelde voor Don! Aan alle kanten schreeuwen zijn gedrag en gedachten dat hij zelf een stoornis in het autistisch spectrum heeft, maar herkent dat bij zichzelf niet als zodanig. Af en toe heb ik hardop zitten lachen om zijn opmerkingen over anderen met deze problemen. Zoals wanneer hij, bij een door hem gegeven lezing over Asperger, opsomt wat er allemaal ‘mis’ is bij deze stoornis. Hey vriend, herken je dit nu echt niet bij jezelf?

Zoals ik al vertelde, is dit mijn tweede poging geweest om dit boek te lezen. Op sommige momenten vond ik het vrij traag vooruit gaan, maar op andere momenten kon ik niet stoppen met lezen. Ik denk wel dat dit een boek is waar je geen weken over moet doen, dan raak je echt teveel uit het gevoel van het verhaal.

Wanneer je door de ongemakkelijke situaties heel lees, is dit eigenlijk een heel mooi verhaal. Je krijgt een inkijkje in het leven van iemand met een stoornis. Hoe fijn het is om te leven met een hele sterke structuur, maar wat voor error het kan geven als deze structuur doorbroken wordt. Ook het hebben van bepaalde emoties of juist het ontbreken daarvan komt erg naar voren in dit verhaal.

Wat mij betreft is dit boek wel echt een aanrader voor iedereen die te maken heeft met iemand met een autisme of die het lastig vindt om sociale contacten te maken. Al is het maar om je een beetje in zo’n persoon te kunnen verplaatsen, aangezien zij dat niet in jou doen, haha.

Meer boeken van Graeme Simsion

De Australische schrijver Graeme Simsion schreef het boek Het Rosie Project eerst als een script voor een film. Gelukkig kwam er iemand op het geniale idee om dit verhaal als boek uit te brengen en is Simsion inmiddels een van de meest succesvolle internationale schrijvers. Van Het Rosie Project werden wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht! Gelukkig bleef het niet bij dit ene boek en zijn er in de Rosie serie inmiddels nog twee vervolgen uitgebracht. Ook werkte hij samen met Anne Buist aan de Camino serie.

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatie links.