Rondom de herdenking op 4 mei en de bevrijdingsfestivals op 5 mei, liggen de boekwinkels vaak vol met boeken over de Tweede Wereldoorlog. In deze blog heb ik de mooiste en indrukwekkendste boeken over de Tweede Wereldoorlog voor je op een rij gezet.

Herdenken van de Tweede Wereldoorlog

Opdat wij niet vergeten. Deze zin is het motto van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit Comité organiseert op 4 mei herdenkingen voor alle oorlogsslachtoffers. Een moment waarop we door het hele land op diverse plekken de mensen herdenken die zijn omgekomen door oorlog en een moment dat mij altijd erg raakt. Ik schreef al eerder eens een blog over de herdenking op 4 mei, iets wat mij dus erg aangrijpt. Rond deze periode liggen de boekenwinkels ook weer vol met boeken over oorlog. In deze blog richt ik me op boeken over de Tweede Wereldoorlog. Boeken die wellicht links en rechts geromantiseerd zijn of waarbij de waarheid niet perfect benaderd wordt, maar vooral verhalen die je een stukje inzicht geven in een periode die we niet mogen vergeten en waardoor gedenken een stukje tastbaarder wordt.

In deze blog heb ik een aantal prachtige verhalen rondom de Tweede Wereldoorlog voor je op een rij gezet. Een aantal kwamen al voorbij in eerdere blogs over mijn gelezen boeken en anderen staan nog op mijn leeslijst.

Boeken over de Tweede Wereldoorlog die je gelezen wilt hebben

  • ‘t Hooge Nest – Roxane van Iperen
    Wanneer Roxane van Iperen in haar nieuwe huis tekenen vindt van vermeende onderduikers, duikt ze de geschiedenis van het huis in. Ze ontdekt dat dit huis, ‘t Hooge Nest, in de oorlog een onderduikadres is geweest en dat de Joodse zusjes Janny en Lien Brilleslijper, geboren en getogen in hartje Amsterdam en in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van het verzet, hier een grote rol in hebben gespeeld.
    Lees hier de uitgebreide blog over ‘t Hooge Nest.
  • Het meisje met de halve ster – Judith Visser
    De half-Joodse Debra overleefd het bombardement op Rotterdam waarbij ook de voormalige diergaarde grote verliezen kent. Dieren wordt afgemaakt en een jonge wolf weet te ontsnappen. Na het bombardement is er angst maar des te langer de oorlog duurt, des te gevaarlijker de situatie wordt. Debra vlucht naar de bossen rondom Rockanje waar ze een hele bijzondere vriend ontmoet. Samen moeten ze zien te overleven in een landschap bezaaid met Duitse soldaten.
  • Oorlogswinter – Jan Terlouw
    Deze mag toch eigenlijk niet in dit lijstje ontbreken. Wanneer de oorlog uitbreekt raakt Michiel van 16 door toedoen van zijn buurjongen steeds dieper betrokken bij het acties door het verzet. Een verhaal gebaseerd op de eigen oorlogservaringen van schrijver Jan Terlouw.
  • Mijn nazi-opa – Sunny Bergman
    Een indrukwekkend verhaal over haar eigen familiegeschiedenis. Sunny Bergman gaat op zoek naar de rol van haar opa, of nou ja, de verwekker van haar vader, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat de geschiedenis niet altijd mooi is, blijkt.

De crèche – Elle van Rijn
Een jonge kinderverzorgster en haar collega’s weten tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Joodse Crèche bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam ruim 600 Joodse kinderen te redden van deportatie.

  • De tatoeerder van Auschwitz – Heather Morris
    Een bijzonder verhaal gebaseerd op het levensverhaal van Slowaak Lane Sokolov (beter bekend als gevangene 32407) die in kamp Auschwitz aan de slag moest als tatoeerder en alle gevangen van een nummer voorzag. Hij wordt verliefd op Gita, maar of hij haar ooit nog terug zal zien, blijft de vraag.
    Ik schreef er eerder deze uitgebreide blog over.
  • Het meisje dat twee kampen overleefde – Heather Morris
    Het meisje dat twee kampen overleefde vertelt het verhaal van Cilka, een jonge vrouw die alles op alles zet om Auschwitz-Birkenau te overleven. Maar wanneer ze na de oorlog als collaborateur wordt gekenmerkt, wordt ze op de trein gezet naar een Goelag in Siberië. Maar als ze dat dacht het in Auschwitz al erg was…
    Ik schreef er eerder deze uitgebreide blog over

De postbezorgster van Parijs – Meg Waite Clayton
Haar berichten redden tientallen levens. Een leven in vrijheid en vol avontuur, dat is wat pilote Nanée Gold voor zich ziet. Dus wanneer Duitse tanks haar geliefde Parijs binnendenderen, is ze vastberaden: ze gaat bij het verzet. Als schijnbaar onschuldige jonge vrouw kan ze ongezien berichten overbrengen, en algauw staat ze bekend als de Postbezorgster. 

Veel van deze boeken zijn gratis te lezen met een Kobo Plus abonnement.

Podcasts over de Tweede Wereldoorlog

Luister je ook graag podcasts? Dan zijn onderstaande podcasts over de Tweede Wereldoorlog zeker het beluisteren waard!

  • Een jongen in de oorlog (NPO Radio 1 / NTR) Oud tv- en radiomaker Koos Postema vertelt op 87-jarige leeftijd hoe hij het bombardement op Rotterdam heeft meegemaakt.
  • Tante Jos (NPO Radio 1 / KRO-NCRV) Mijke van Wijk gaat op zoek naar het verhaal van haar oudtante Jos, die in de oorlog in het verzet zat.
  • De Jodenverraadsters (NP Radio 1 / NTR ) Een hoorspel over het waargebeurde verhaal van Ans van Dijk en Rosa Roozendaal.

Leestip: wissel onderwerpen zoals deze af

Tot slot nog een leestip. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb de neiging om me helemaal in een onderwerp te verliezen. Dat ik een tijdlang alleen maar boeken over hetzelfde onderwerp wil lezen, of podcasts over dit onderwerp wil luisteren. En hoe interessant de Tweede Wereldoorlog ook is, wat er in die periode is gebeurd, is dieptriest en kan je echt in een negatieve spiraal laten glijden. Wissel boeken met dit soort zwaardere onderwerpen dan ook af met wat lichter werk, dan kun je blijven relativeren!

Heb jij nog een boek dat zeker aan deze lijst zou moeten worden toegevoegd? Je mag me altijd een berichtje sturen of een reactie achterlaten!

liefs Kirsten