Als er een film uitkomt van ‘Where the crawdads sing’, ben ik gelijk getriggerd om het boek te gaan lezen. Ik verwachtte een roman maar ik kreeg een spannend en ontroerend verhaal dat in sommige gevallen zelfs als literaire thriller wordt omschreven. In deze blog vertel ik je waarom ook jij ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ zou moeten lezen!

Waarom dit boek?

Zomer 2022. Daar waar de rivierkreeften zingen wordt verfilmd en overal zie je trailers voorbijkomen. Ze noemen haar het moerasmeisje… Ik ben enorm getriggerd door de filmpjes en als ik zie dat ook het boek zelf veel goede recensies heeft, neem ik me voor het zo snel mogelijk te lezen. Inmiddels is het boek ook enorm populair geworden en zie ik het regelmatig voorbijkomen met lovende woorden. Met mijn Kobo Plus abonnement is het boek ook nog eens gratis te lezen. Snel beginnen dus!

Het verhaal in het kort

Als Barkley Cove, een klein stadje aan de kust van North Carolina, wordt opgeschrikt door de moord op een van de meest bekende mannen van de stad, weet de politie niet waar ze moeten beginnen. Chase Andrews was hun sterspeler, King of the Prom en vooral gelukkig getrouwd zonder enige geldzorgen. Hoe kon het zijn dat uitgerekend hij het slachtoffer was geworden van deze misdaad?

Aan de andere kant staat Kya, een jonge vrouw die in het nabijgelegen moeras woont. Het verhaal neemt je mee in haar tragische familiegeschiedenis. Hoe ze als jong meisje haar moeder zag vertrekken vanwege huiselijk geweld. Hoe een voor een haar broers en zussen ook vertrokken en hoe zij, als 6-jarige achterbleef in het kleine huisje midden in het moeras. Bij een vader die meer weg dan thuis was en haar aan haar lot overliet, tot ze uiteindelijk alleen overblijft en moet overleven van het kleine beetje geld dat ze verdient door de vissen die ze in de vroege ochtend vangt te verkopen.

Jarenlang woont Kya alleen in het moeras, aangewezen op haar kennis van de natuur. Er ontstaat een vriendschap tussen haar en Tate, een jongen die ze herkent als een vriendje van een van haar broers. Hij leert haar lezen en schrijven en stimuleert haar om meer te doen met haar talent. Er groeit meer tussen hen dan alleen vriendschap. Echter, als hij naar de universiteit vertrekt en niets meer van zich laat horen, is Kya diep gekwetst. Dat is het moment dat ze Chase tegen het lijf loopt.

Chase, die stoere jongen uit het dorp met die mooie boot en zijn knappe voorkomen. Hij valt als een blok voor haar maar net zoals ieder ander, durft hij er niet voor uit te komen meer dan vrienden te zijn met het moerasmeisje, zoals ze in de stad wordt genoemd.

Hoe kan het zijn dat Chase dood is? En wat is Kya’s rol in deze daad?

Mijn mening over Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens

In de VS ging het boek meer dan 4,5 miljoen keer over de toonbank. Of dat ook betekent dat het boek goed is, mag je zelf bepalen. Ik vond het in ieder geval prachtig. Delia Owens is van origine biologe en dat is goed terug te lezen in het boek. Haar beschrijving van het moeras, de dieren en de planten en de manier waarop de liefde van Kya voor de natuur wordt omschreven kan niet anders zijn dan van iemand die die liefde zelf ook kent.

Zoals ik al zei had ik verwacht een soort liefdesverhaal te lezen. Natuurlijk is dat in zekere zin wel waar maar wat ik niet verwacht had, is dat het verhaal zo spannend en mysterieus zou zijn. Het verraste me dat het eigenlijk meer een misdaadverhaal is met een prachtige verhaallijn erdoorheen geweven.

In het verhaal schakel je steeds tussen het heden waarin de moord is gepleegd en diverse terugblikken in de tijd die je een beeld moeten geven van hoe Kya is opgegroeid in het moeras. Het maakte op mij diepe indruk hoe zo’n klein meisje aan haar lot wordt overgelaten, toch een manier vindt om te overleven en uiteindelijk wordt beschuldigd van moord.

En dan was er nog het eind. Ongelooflijk.

Echt, ga dit lezen als je het nog niet hebt gedaan!

Meer boeken die je zou willen lezen

Daar waar de rivierkreeften zingen is het debuutroman van Delia Owens. Maar niet getreurd, ik heb natuurlijk nog een paar andere leuke leestips voor je!

boekomslag 't Hooge Nest Roxane van Iperen

Zou jij Daar waar de rivierkreeften zingen willen lezen, of heb je misschien de film al gezien? Ik ben benieuwd!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.