Afgelopen zondag was ik erbij, de galapremière van de musical Anastasia. Echt een hele bijzondere ervaring en ik vertel er graag meer over.

Een galapremière

Je zult wel denken: Wat doet zij nou bij een galapremiere? Goede vraag hoor. Ik ben nou niet echt wat je zegt een bekende Nederlander. Ik zal het proberen uit te leggen. Op een galapremière, of een première in het algemeen worden belangrijke mensen uitgenodigd om te komen kijken. En voor iedereen is iemand anders belangrijk. Op de galapremière kwamen dan ook niet alleen de bekende Nederlanders, belangrijk voor de producenten en media-aandacht voor de show maar ook familie en vrienden van de cast en crew. Samen met hen zaten we in een bomvol Circustheater en genoten we van de voorstelling.

Het verhaal van Grootvorstin Anastasia

Vele mensen kennen het verhaal van prinsesje Anastasia wel. Ze was lid van de Romanov familie en overleed toen zij werden afgezet en vermoord door de Bolsjewieken zodat deze de macht in Rusland over konden nemen. Echter is er rond Anastasia een groot mysterie. Na de val van de Sovjet-Unie werd de opdracht gegeven de lichamen van de keizerlijke familie te vinden en bij te zetten in het keizerlijke graf. Echter werden er toen maar 9 lichamen gevonden, terwijl de familie uit 1 leden bestond. Na onderzoek bleek dat het kleine Aleksej was die miste. Maar het was onduidelijk of het Maria of Anastasia was die ook niet gevonden was. En zo kwam de geruchtenstroom op gang. Zou Anastasia nog leven?

De musical Anastasia

De musical Anastasia is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1997. Hoewel de film vrij duister is en veel magie bevat is het verhaal lichtelijk aangepast voor de musical. Leuk detail: veel mensen denken dat Anastasia een Disneyfilm is maar niets is minder waar. Het was de allereerste animatiefilm van 20th Century Fox.

We zien Anastasia (Tessa Sunniva van Tol) met haar oma (Gerrie van der Klei), die naar Parijs vertrekt en voor haar vertrek een bijzondere speeldoos cadeau doet aan Anastasia. Jaren later, wordt er in de balzaal van de Romanovs een inval gedaan en wordt de hele familie uitgemoord door de Bolsjewieken. Sint-Petersburg wordt Leningrad. Onder leiding van onder andere Gleb Vaganov (René van Kooten) heerst er een streng regime. In de stad gonst het van de geruchten over de overlevingskans van Anastasia en de geldsom die is beloofd aan degene die haar terugvindt.

Straatjongen Dimitri (Milan van Waardenburg) gaat samen met Graaf Popov (Ad Knippels) op zoek naar een meisje dat door kan gaan voor Anastasia om zo het geldbedrag op te kunnen strijken. Wat ze echter niet weten is dat zij de echte Anastasia voor zich hebben. Echter heeft Anya, zoals ze genoemd is, geheugenverlies. Dimitri en Popov leren haar zo veel mogelijk over haar oude leven. En met vlagen komen de herinneringen terug. Maar lukt het ook om haar grootmoeder te overtuigen van haar echtheid?

Rozen bij het slotapplaus

Starstruck

Dat je ineens met een bekende Nederlander op het toilet je make-up staat bij te werken of dat je naast ze staat aan de bar, dat gebeurt je met regelmaat op zo’n feestje. Hoe je daar mee omgaat is een heel ander verhaal. Zelf durf ik wel te zeggen dat ik totaal niet starstruck ben. Als ik een bekend persoon zie lopen doet dat me niet zoveel. Het viel me dus echt wel op hoeveel mensen er voor de ingang van het Circustheater stonden om een glimp op te vangen van de BN-ers die ook aanwezig waren. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik veel van die mensen niet eens herken omdat ik maar weinig tv kijk. Zo bleek Ronnie Flex een poosje vlak achter me te staan. Kijk, ik ken die naam heus wel, maar géén idee hoe die gozer er uitzag.

Deze dames herkende ik natuurlijk wel, Simone Kleinsma en Marjolein Touw

Toch wel lachen met al die bekende mensen

Wie ik dat wel weer herken, zijn de musicalsterren. Of nou ja, de mensen die je in het theater ziet optreden. Vaak met een heel stuk minder ‘kijk mij eens’-uitstraling. Zij zijn ook een stuk meer benaderbaar. En omdat mijn collegaatje die ook mee was, zó graag eens met René van Kooten op de foto wilde, trok ik de stoute schoenen aan en vroeg het maar gewoon. Nu kom ik René wel vaker tegen, ook bij mijn eigen voorstellingen is hij wel eens geweest omdat zijn vrouw choreograaf was bij mijn musicalvereniging, maar dan vond ik het altijd zo stom om te vragen. Hij was er in zijn privétijd. Maar nu vond ik dat het werktijd was, dus maakten we onderstaande foto.

Rondleiding achter de schermen

Het is soms toch echt zó fijn om connecties te hebben in de musicalwereld want anders maak je dit soort evenementen gewoon niet mee. Dit keer had ik het geluk dat mijn collega me meevroeg. Haar man werkt in het Circustheater en gaf ons na de show nog een rondleiding backstage. Dat was echt heel, heel gaaf om te zien. Gelijk 1000 vragen op hem afgevuurd want ik was ontzettend eager om dingen te weten over hoe het er in de professionele wereld aan toe gaat. Helaas is het maken van foto’s van de decorstukken verboden, maar een foto van mij op het podium mocht dan weer wel. Jeetje, wat hoop ik daar graag eens zo te staan als de zaal vol zit. Ruim 1800 man die naar jou komt kijken. Magisch toch?

liefs kirsten