Love, love, looooooove historische kostuumdrama’s. En Netflix weet het. Na het zien van alles van Jane Austen, Downton Abbey en het Spaanstalige Gran Hotel, is er iets niets. De Duitse serie Die Kaiserin portretteert het leven van Oostenrijkse keizerin Elisabeth, beter bekend als Sissi. Over haar zijn natuurlijk al talloze films en series gemaakt, maar geloof me: zet Netflix maar aan want Die Kaiserin wil je zien!

Een stukje geschiedenis over Elisabeth

Elisabeth wordt in 1837 in München geboren als Elisabeth Amalia Eugenie in Beieren. Haar eigen titel zorgt er al voor dat zij zowel hertogin in Beieren als prinses van Beieren is. Als ze in 1854 met Oostenrijkse keizer Frans Jozef trouwt, wordt ze keizerin van Oostenrijk en in 1867 ook koningin van Hongarije.

Elisabeth leidt een moeizaam leven. Ze was een vrije geest en vond het lastig om zich aan alle strenge regels van het hof te houden. Hoewel ze 4 kinderen kreeg aan het hof van Wenen, was ze veel op reis om te hofetiquette te ontvluchten. Ze stond bekend om haar (te) slanke verschijning en haar dwangmatige manier om slank te blijven. Ze sportte obsessief veel en volgde diverse bizarre diëten. Daarnaast sprak men ook veel over haar mentale gezondheid. Ze had depressieve gedachtes en in die tijd als waanzin werden afgedaan.

Op zich was het niet vreemd dat Elisabeth het zwaar had. Haar oudste dochter stierf op tweejarige leeftijd, haar man Frans Jozef hield er een nogal overspelige levensstijl op na en de inmenging in haar huwelijk en leven van haar schoonmoeder benauwde haar. Jaren later, toen zoon Rudolf 30 jaar oud was, vermoordde hij zijn maîtresse en vervolgens nam hij zijn eigen leven. Elisabeth kwam haar schuldgevoel nooit te boven. Ze raakte in een zware depressie.

Op 10 september 1898 werd Elisabeth door anarchist Luigi Lucheni vermoord. Hij stak haar met een geslepen vijl. Ze was toen 60 jaar.

Over Die Kaiserin

In het najaar van 2022 presenteert Netflix de Duitse serie Die Kaiserin over het leven van Elisabeth aan het Weense hof. In 6 afleveringen van bijna een uur zien we hoe Elisabeth kennismaakt met Frans Jozef, die eigenlijk met haar zus Helene zou trouwen. Wanneer zijn oog op Elisabeth valt, is niet iedereen daar even blij mee. Zijn moeder, aartshertogin Sophie (in de serie met Keizerin en uwe keizerlijke hoogheid aangesproken), ziet haar plannen in rook opgaan. Frans Jozef houdt echter voet bij stuk en trouwt Elisabeth kort daarna.

Elisabeth wordt opgenomen aan het strenge Weense hof en voelt zich opgesloten. Ze wordt verstikt door de hoeveelheid regels en de grote hofhouding die haar elke stap volgt. Ook Maximilian, de jongere broer van Frans Jozef, laat haar maar niet met rust. Elisabeth voelt de druk om goed te presteren en om het volk, dat zich steeds verder tegen Frans Jozef keert, rustig te houden. Ook al doet zij haar uiterste best, juist door de strenge regels van het hof komen haar intenties niet over en stookt het het vuur alleen maar verder op. Als haar duidelijk wordt gemaakt dat haar allerbelangrijkste taak is om een troonopvolger op de wereld te zetten, neemt de druk alleen maar toe.

Is Die Kaiserin op Netflix een aanrader of niet?

Over Elisabeth is natuurlijk al zoveel geschreven en verfilmd dat het onmogelijk lijkt om iets nieuws toe te voegen. Ik vind dat dit zeker wel gelukt is. We kennen allemaal de films met Romy Schneider in de rol van Sissi waarin een heel romantisch beeld wordt geschetst van haar leven. In Die Kaiserin komt veel meer naar voren dat Elisabeth een hele krachtige vrouw was, met eigen ideeën en niet bang was om tegen de gevestigde orde in te gaan. Ik moet zeggen dat ik deze serie heel goed te vergelijken vind met de rol van Elisabeth in de musicalversie. Daarin komt ook naar voren dat ze naast dat jonge, naïeve, toch ook een intelligente vrouw was die nieuwsgierig was naar nieuwe dingen.

Als je, net zoals ik houdt van kostuumdrama’s en een goede dosis geschiedenis, kan ik je Die Kaiserin van harte aanraden. Het beetje is prachtig gemaakt en er is echt aandacht besteed aan bijvoorbeeld de kostuums en decors. Hoewel de kostuums niet 100% waarheidsgetrouw zijn, zie je wel dat er naar de achtergrond is gekeken maar er een modern knipoogje in zit.

Let er wel even op dat de serie volledig in het Duits is gesproken. Er is natuurlijk ondertiteling maar je hebt wel wat meer je aandacht nodig bij het kijken. Of je moet natuurlijk goed Duits spreken en verstaan. Ik vond het in ieder geval niet storend om een andere taal dan Nederlands of Engels te horen.

Bekijk de officiële trailer hier:

Heb jij Die Kaiserin al gezien op Netflix?

liefs Kirsten