Wil je energie besparen en minder stoken? Kijk dan eens naar de kwaliteit van je ramen. Het dubbel glas van 20 jaar geleden is lang niet zo duurzaam als het nieuwe dubbel glas. En omdat er bij ons een ruit vervangen moet worden, besloot ik eens flink in de wereld van dubbel glas te duiken!

Een oudere woning komt altijd met gebreken

Wij wonen in een huis dat is gebouwd in de jaren 70. Een huis van al meer dan 50 jaar oud dus. Toen wij er ruim 5 jaar geleden in kwamen wonen, hebben we aan de binnenkant al flink huisgehouden. Nieuwe keuken, nieuwe badkamer, nieuw toilet, muren eruit, nieuwe vloer erin en de hele hut van boven tot onder geverfd en behangen. Inmiddels is er ook aan het exterieur ook al het een en ander veranderd. Een opgeknapte voortuin, de achterpui helemaal wit geschilderd in plaats van donkerbruin en ook is er extra isolatie aangebracht op het dak van de uitbouw.

Maar toen zag ik begin dit jaar een plek in het raam van Nova’s slaapkamer. Er zit een lekje in het dubbel glas. Daardoor komt er vocht tussen de twee glasplaten. Naast dat de ruit hierdoor zijn isolatiewaarde verliest, kan het ook gebeuren dat de ruit gaat barsten. Deze ruit moet dus hoognodig vervangen worden en het liefst met een duurzaam nieuw dubbel glas.

Een lek in het dubbel glas.
Je ziet het, er zit vocht tussen de twee glaslagen.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas wordt ook wel isolatieglas genoemd. Dat komt omdat het bestaat uit twee glaspanelen die op een bepaalde afstand van elkaar zijn geplaatst en hermetisch zijn afgesloten. De ruimte tussen de twee glaspanelen wordt gevuld met lucht of met een speciaal soort gas. Hierdoor creëer je een isolerende laag die als het ware een barrière tegen warmte en kou vormt en waardoor er geen warmte verloren gaat of juist kou binnenkomt. Of in de zomer precies het omgekeerde natuurlijk!

Waarom is dubbel glas een goede optie om je woning te verduurzamen?

Als je een wat oudere woning hebt, of ramen waarvan je zeker weet dat ze meer dan 15 jaar oud zijn, is het raadzaam om eens te kijken om dubbel glas te laten plaatsen. Het dubbel glas is in de loop der jaren zo ontzettend verbetert dat je zeker profijt zult hebben van deze plaatsing. De voordelen van dubbel glas, en wat het dus ook duurzaam maakt, is dat het een verbeterde isolatie zorgt. Doordat warmte niet weglekt en kou niet binnenkomt, kan dat een flinke energiebesparing opleveren en dus verminderde stookkosten. Naast dat dubbel glas een isolerende werking heeft voor de temperatuur van binnen en buiten, heeft het een geluiddempende functie. De ene of de andere ruit kan echt verschil maken als je huis ligt aan een drukke straat of als je veel geluidsoverlast ervaart van je omgeving. Tot slot zorgt dubbel glas er ook voor waardevermeerdering van je woning. Een energiezuinig huis is altijd aantrekkelijk voor kopers!

Wat kost dubbel glas?

De dubbel glas prijs is afhankelijk van het soort kwaliteit glas dat je wilt gebruiken en natuurlijk de afmeting van de te plaatsen ruit. Per vierkante meter varieert de prijs tussen de 40 en de 250 euro. Dat is natuurlijk nogal een verschil. Simpel gezegd: des te dikker het glas en des te hoger de isolatiewaarde, hoe duurder. Daarbij zijn er natuurlijk ook nog andere opties die het glas duurder maken. Bijvoorbeeld brandwerend glas of glas voor het gebruik bij monumentale panden is ook weer duurder. Daarbij komen natuurlijk ook nog de montagekosten, altijd goed om in te calculeren!

Ben jij benieuwd wat het kost om een ruit te vervangen? Neem eens een kijkje bij Glas Gigant, de specialist in verschillende soorten glas én ook nog eens heel vriendelijk geprijsd!

Duurzaam wonen

Wat zou jij nog aan je woning willen veranderen zodat je huis meer verduurzaamt? Hier staan sowieso het vervangen van de ruit bij Nova en op den duur ook de grote ruit aan de voorkant van het huis op de lijst aangezien daar enorm veel kou vanaf komt in de winter. Ook blijven we twijfelen voor zonnepanelen, zeker omdat ik natuurlijk overdag altijd thuis werk en alle apparaten dan lekker overdag op zonne-energie kan laten draaien. Heeft iemand nog een goede tip voor subsidies? 😉

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.