Wij gingen een dagje uit naar de Biesbosch waar we in het vestingstadje Woudrichem een interactieve kinderwandeling liepen en pannenkoeken hebben gegeten en in Werkendam het Biesbosch MuseumEiland bezochten.
Het leuke aan ‘professioneel’ blogger zijn, is dat je nog eens ergens voor wordt uitgenodigd. Met regelmaat mag ik met mijn gezin aanwezig zijn bij filmpremières, krijgen we toffe producten toegestuurd en krijgen we ook wel eens een uitnodiging voor een leuk dagje uit. Dit keer kwam de uitnodiging van de Biesboschlinie, wat ik een beetje zie als het speciale VVV-kantoor van de Biesbosch. Op hun website vind je tips voor allerlei leuke uitstapjes zoals watersport-, fiets- en wandelroutes en culturele activiteiten. Of ik het leuk vond om met mijn gezin een aantal leuke gezinsactiviteiten te ondernemen.
Dat hoef je tegen ons geen twee keer te zeggen natuurlijk!
Hoewel het winters fris was, hebben we ons goed aangekleed en stapten we vol goede moed in de auto voor een ritje van ongeveer een uur richting Woudrichem, één van de vijf vestingsteden van het Oude Holland en het toneel voor films als Oorlogswinter en de welbekende tv-serie Dokter Tinus. Maar, Woudrichem heeft nog veel meer te ontdekken, zo bleek.
Interactieve kinderwandeling Woudrichem
Hey ho, let’s go! Vanaf het startpunt aan de parkeerplaats aan de Schapendam waar we de auto achterlieten, lopen we naar het eerste punt op de wandelroute. Deze kinderwandelroute is gemaakt door QRfgoed, een organisatie die cultureel erfgoed in de spotlights zet door middel van QR-codes. In dit geval een speurtocht voor kinderen (en hun ouders) om meer te leren over de geschiedenis van Woudrichem.
Tip: hoewel de filmpjes voor kinderen al heel interessant zijn, kun je via de website van de QR-codes nog veel meer achtergrondverhalen vinden. Een hele goede tip voor als je nóg meer te weten wilt komen over Woudrichem.
Als je de QR-code aan het startpunt van de wandeling scant, kun je de hele route gemakkelijk volgen. Elk punt om te scannen is te herkennen aan de groene bordjes me het plaatje van Burgemeester Peer, die op deze route het verhaal vertelt. Hij vertelt bijvoorbeeld over de geschiedenis van vestingstad Woudrichem, maar ook over Hugo de Groot, die uit het nabijgelegen Slot Loevestein ontsnapte in een boekenkist. Je snapt, de meiden vonden het maar wat interessant om met papa’s telefoon de QR-codes te scannen en deze filmpjes te bekijken.
Hoewel je de filmpjes op je telefoon ook heel goed kunt bekijken, is het scherm soms wat te klein voor alle oogjes die willen meekijken. Je zou dit kunnen ondervangen door bijvoorbeeld een iPad mee te nemen en daarmee de codes te scannen. Let er dan wel op dat je iPad ook internet heeft (eventueel door een hotspot met je telefoon te maken).
Historische uitzichten
De wandelroute leidt je door het centrum en langs de haven van het vestingstadje Woudrichem, waar je echt de karakteristieke gevels terugziet die zo herkenbaar zijn uit de geschiedenis. Veel panden zijn inmiddels flink gerestaureerd, maar het historische karakter blijft. Wij keken onze ogen uit, er is zoveel te zien op een relatief kleine plek. Tijdens de wandeling ga je ook een aantal opdrachten uitvoeren. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar bijzondere gevelstenen en ik moet eerlijk toegeven: er was één gevelsteen zó bijzonder dat wij ‘m niet hebben gevonden, zelfs niet nadat we de straat 3 keer heen en weer gelopen waren, haha. Ik ben dus heel benieuwd of jullie dat wel lukt!
De route brengt je ook langs Koornmolen Nooit Gedagt. Deze molen is de enige achtkantige stellingmolen in Nederland en is eigenlijk nog helemaal niet zo oud. Ooit stond op dezelfde plek stond er een molen die dateert uit 1662. Deze molen is echter aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers vernietigd. Uiteindelijk is de huidige molen in 1996 geopend en wordt nog steeds gebruikt om te malen. In de molenwinkel worden dan ook verschillende zelfgemalen producten verkocht. Je snapt dat deze thuisbakker niet met lege handen naar huis ging, haha.
QRfgoed Kinderwandelroute Woudrichem
Wil je deze kinderwandeling zelf ook lopen. Goed nieuws: hij is helemaal gratis te volgen. Ook het parkeren bij het startpunt kost je helemaal niks! Is dat nog eens even een leuk budgetvriendelijk uitje of niet?! Het enige wat je nodig hebt, is een opgeladen mobiele telefoon met internetverbinding om de filmpjes van de QR-codes te kunnen bekijken.
Startpunt van de kinderwandeling:
Navigeer naar Sluis 2 of Parkeerplaats Schapendam in Woudrichem. Je kunt hier je auto gratis parkeren. Op deze parkeerplaats vind je ook het startpunt van de wandeling (zie de eerste foto hierboven – bij het grote bord). Je kunt hier de QR- code scannen of je bekijkt de route vast hier: Kinderwandeling Woudrichem.
De Pannekoekenbakker in Woudrichem
In eerste instantie dacht ik dat ik nog nooit eerder in Woudrichem was geweest. Dat klopt in zekere zin ook wel, want ik was nog nooit eerder het vestingstadje in geweest. Toen we echter kwamen aanrijden bij de Pannekoekenbakker riep ik gelijk uit: ‘Hier ben ik eerder geweest!’ Dan hebben we het dus over meer dan 10 jaar geleden en hoewel het toen zelfs donker was, herkende ik het plekje waar de boot, of het drijvend restaurant van de Pannekoekenbakker ligt.
De Pannekoekenbakker in Woudrichem bestaat al 25 jaar en is een heus begrip in de omgeving. Dat snap ik ook wel want het is een ontzettend knus en gezellig familierestaurant.
Nadat we de kinderwandelroute hadden gelopen, was er ook wel een ‘klein trekje’ bij de kinderen en zelf lustten we natuurlijk ook wel wat. We hadden die middag gereserveerd bij de Pannekoekenbakker Woudrichem, een pannenkoekenrestaurant op het water. Onze tafel was uitnodigend gedekt en er was ook heel fijn aan de kinderen gedacht. Voor hem lagen kleurplaten met kleurtjes en een sinterklaasmijter klaar. We waren er namelijk de week voor Sinterklaas. De Pannekoekenbakker is echt een gezinsrestaurant waar je van harte bent met je kinderen en waar ook op het menu aan iedereen wordt gedacht.
De keuze is reuze!
Voor de kinderen is er een ruime keuze uit diverse zoete en hartige pannenkoeken. Pippa koos voor een prinsessenpannenkoek menu (linksboven) en Nova ging voor een lekkere grote spekpannenkoek die uiteindelijk bedolven werd onder en flinke laat poedersuiker. Ach, voor een keertje moet het kunnen toch 😉 Bij hun pannenkoeken kregen de meiden ook nog smulmunten. Hiermee mochten ze na het eten nog een kleinigheidje uitzoeken. Wij hebben helaas geen Pannekoekenbakker in de buurt, maar als je dat wel hebt, je kunt de kinderen ook lid laten worden van de Kidsclub. Dat kost niets maar hiermee krijgen de kinderen wel allemaal leuke extra’s.
Zelf gingen we voor een hartige pannenkoek. Sebas had de kip-tortilla pannenkoek (rechtsboven) en zelf nam ik een van de speciale pannenkoeken: de Surf & Turf, met garnalen en biefstukreepjes. Ik moet zeggen: het was echt heerlijk! Nu ik aan het schrijven ben bedenk ik me dat ik geen foto’s hier heb van het toetje, maar ik kan het de coupe Kinderbueno het van harte aanraden!
Dit was voor ons echt een perfect plekje om weer een beetje op te warmen, lekker wat te eten en te drinken en ons voor te bereiden op onze laatste tussenstop van de dag.
Biesbosch MuseumEiland in Werkendam
Op zo’n 20 minuten rijden van Woudrichem ligt het Biesbosch MuseumEiland, een groot bezoekerscentrum midden in de Biesbosch. Het museum bestaat dit jaar 40 jaar en neemt je mee door de geschiedenis van de Biesbosch.
Bij het MuseumEiland is genoeg te doen. Je kunt er binnen door de tentoonstellingen lopen, wat eten en drinken in museumcafé Biesonder en ook is er buiten een genoeg te doen. Vanaf het MuseumEiland starten diverse wandel- en fietsroutes en ook is het mogelijk om de Biesbosch per boot te ontdekken. Vooral vanwege het frisse weer en het feit dat we er al een flinke wandeling op hadden zitten, zijn we met de meiden naar binnen gegaan om de tentoonstellingen over meer dan 600 jaar Biesbosch te bekijken.
Diverse manieren om MuseumEiland te ontdekken
Je kunt de tentoonstellingen, die bestaan op 7 verschillende paviljoens, op diverse manieren beleven. Je kunt er natuurlijk gewoon doorheen lopen en de diverse schilderijen, voorwerpen en video’s te bekijken die je tegenkomt. Op aanraden van een van de museummedewerksters namen wij voor de kinderen de UV-speurtocht. Met deze speurtocht gaan de kinderen op zoek naar de 10 speciale opdrachten die verstopt zijn in de 7 paviljoens. Met een speciaal uv-lampje kunnen ze de opdrachten lezen en de antwoorden invullen op het invulblad. Deze speurtocht kost €1,- per kind, en achteraf krijgen ze nog een aardigheidje, dus daar hoef je het niet voor te laten.
Ik had voorafgaand aan ons bezoek op de website gelezen dat er ook een interactieve AR-rondleiding was. AR staat voor augmented reality, want zoveel betekent als verrijkte werkelijkheid. Met behulp van een speciale app die je aan de start van de tentoonstelling kunt downloaden (gratis) kun je op diverse plekken in het museum de werkelijkheid een stukje verrijken. Op het scherm van je telefoon (of een te lenen iPad van het museum) vertellen Maas en Liam je over de geschiedenis van de Biesbosch. Ik denk dat dit echt een hele leuke toevoeging is voor de wat oudere kinderen.
De geschiedenis van de Biesbosch door de jaren heen
Er is van alles te zien en te ontdekken in het MuseumEiland. De tentoonstelling start bijvoorbeeld met informatie over de grote Sint-Elisabethsvloed in 1421 waarbij de overstromingen de Groote Waard hebben ondergedompeld heb getransformeerd tot een binnenzee. Daarnaast is te zien hoe er jaren geleden visserij was in de Biesbosch en hoe later het riet van de waterkanten werd gebruikt om te bewerken. Zelf vond ik het ook heel interessant om te lezen hoe de Biesbosch ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om onderduikers te herbergen. De Duitsers durfden dit onvoorspelbare gebied namelijk niet in te gaan.
De meiden vlogen door de tentoonstellingen heen op zoek naar de nieuwe opdrachten, dus was er voor ons niet zo heel veel tijd om rustig rond te kijken. Gelukkig hebben we wel van alles genoeg kunnen zien en ontdekken. Pippa wilde zelfs graag nog een keertje terug om ook het buitengedeelte van het MuseumEiland te bekijken. Toen wij uit de tentoonstelling kwamen, was het namelijk al donker. Het voordeel aan van het eind van de dag komen is dat het heerlijk rustig was, anderzijds was de koek na anderhalf uur ook echt wel op voor de meiden. Als we nog een keertje teruggaan, doen we dat dus zeker eerder op de dag!
Bezoek Biesbosch MuseumEiland
Biesbosch MuseumEiland
Hilweg 2
4251 MT Werkendam
Parkeren bij het MuseumEiland is gratis.
Een dagje uit in de Biesbosch met kinderen
Wij deden dit dagje uit eind november en hadden enorm geluk met het weer. De zon scheen de hele dag en het was droog. Zeker voor de kinderwandelroute zou ik het weer goed in de gaten houden. Het is natuurlijk een stuk minder leuk als het met bakken uit de hemel komt. We hebben al wel gezien dat de Biesbosch nog veel meer te bieden heeft. Varen, wandelen, fietsen en leren. Er is zoveel te zien, te doen en te bekijken dat we zeker in de zomer nog eens een dagje teruggaan om de Biesbosch ook bij stralend zomerweer te ervaren.
Wij hebben enorm genoten van ons dagje uit en ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om ook eens wat vaker een leuk uitstapje te maken met je gezin. Heel veel plezier!